عبارت «اخبار جعلی» در چندین ماه گذشته با شروع انتخابات ریاست جمهوری آمریکا شروع شد و در ادامه آن در کشورهای دیگر مانند ترکیه، فرانسه و حالا ایران به موضوع داغی تبدیل شده است. در دنیای امروز که اکثر مردم خبرهایشان را از شبکههای اجتماعی و وبسایتهای آنلاین خبری بدست میآورند، دیگر جایی برای روزنامههای کاغذی و اخبار تلویزیونی باقی نمیماند. برای مثال اخبار انتخاباتی سریعتر و زودتر روی شبکههای اجتماعی پخش میشود و بالتبع زودتر خوانده میشود. اما تمام خبرهای منتشر شده به صورت آنلاین صحت ندارند و بسیاری از آنها میتوانند اخبار جعلی باشند.
کمپانی فیسبوک به عنوان بزرگترین شبکه اجتماعی در جهان سعی کرده تا اخبار جعلی را به سرعت شناسایی کند و از دسترس مردم دور سازد و راهکاری را برای کنترل آنها بدست آورد. از سوی دیگر کمپانی غول پیکر گوگل هم اعلام کرده حدود 0.25 درصد از خبرهای منتشر شده روی گوگل نیوز جعلی هستند که رقم بسیار پایینی میباشد. با این وجود گوگل تصمیم گرفته تا فعالیت این وبسایتهایی که اخبار جعلی را منتشر میکنند را نیز محدود کند و غیرفعالشان کند.
برای انجام این کار ابتدا با استفاده از الگوریتمهای مخصوص خبرهای جعلی از وبسایتها را شناسایی میکنند و بعد از این مرحله با ضعیف کردن سیگنالهای حساب کاربری وبسایت مورد نظر، رنکینگ یا رتبهبندی سایت را پایین میبرد. این امر باعث میشود که این وبسایتهای خبری به صفحات آخر جستجوگر گوگل بروند و خیلی کمتر از قبل در دسترس کاربران قرار بگیرد. گوگل برای تشخیص اخبار جعلی به کاربرانش دسترسی شناسایی و گزارش اخبار و محتوای جعلی را میدهد. تنها کافیست روی لینک بازخورد (feedback link) کلیک کنید تا بتوانید گزارش خود را راجع به محتوای منتشر شده بدهید.