CPU و GPU از اجزای فشرده هر سیستم کامپیوتری هستند که بدون آنها عملکرد دستگاه ممکن نیست. در واقع یک کامپیوتر بدون CPU و GPU مثل یک سر بدون مغز است که هیچ کارایی ندارد. CPU و GPU اگرچه ممکن است به خاطر شباهت اسمی با یکدیگر اشتباه گرفته شوند اما دو جزء کاملا متفاوت با عملکرد متفاوت هستند و ما در این مقاله از دیجیرو به این تفاوتها خواهیم پرداخت.
مقایسه مختصر CPU و GPU
CPU
- دستورات پردازشی از برنامههای مختلف را اجرا میکند.
- میتواند چند وظیفه را همزمان انجام دهد.
- به عنوان مغز کامپیوتر در نظر گرفته میشود.
GPU
- مسئول تشکیل تصاویر دوبعدی و سه بعدی است که روی مانیتور کامپیوتر شما به نمایش درمیآیند.
- به شکل گیری تصاویر اختصاص دارد.
- عملکرد CPU را در پردازش عملیات پیچیده کامل میکند.
تعریف CPU
عبارت CPU مخفف Central Processing Unit است که به معنای واحد پردازنده مرکزی میباشد. این واحد مجموعهای از مدارهای الکترونیکی در داخل کامپیوتر شما است که وظیفه تفسیر و انجام دستورات نرم افزارها و سخت افزارهای نصب شده را برعهده دارد. یک CPU برای اجرای این دستورات، عملیات منطقی، ریاضی و ورودی خروجی مختلفی را انجام میدهد. علاوه بر کامپیوترهای شخصی، دستگاههای الکترونیکی دیگری هم دارای CPU هستند مثل تلفنهای هوشمند، لپ تاپها، تبلتها و هر ابزار دیگری که دارای “هوشمندی” است. معروفترین تولیدکنندگان CPU برای کامپیوترها Intel و AMD هستند در حالی که NVIDIA، Apple و Qualcomm بازار CPU را در بخش تلفن همراه و تبلت در اختیار دارند.
وظیفه اصلی CPU اجرای یک برنامه است که مجموعهای از دستورات ذخیره شده را شامل میشود. این دستورات در حافظه کامپیوتر شما ذخیره میشوند. همه CPUها فارغ از شکل و برند و … چرخه عملکرد مشابهی دارند که سه بخش جمع آوری اطلاعات، دکد کردن و اجرا را شامل میشود. وقتی یک چرخه کامل میشود CPU سراغ دستور بعدی میرود. CPUهای قدرتمند و پیچیده قابلیت این را دارند که چندین دستور را به طور همزمان پردازش و اجرا کنند.
تعریف GPU
عبارت GPU مخفف Graphic Processing Unit است که به معنای واحد پردازنده گرافیکی بوده و به آن کارت گرافیکی هم میگویند. این واحد پردازنده، وظیفه تهیه خروجی برای نمایشگر را به عهده دارد و تصاویر، انیمیشنها و فیلمها را رندر و آماده میکند. GPUها در کامپیوترها، سیستمهای بازی و حتی تلفنهای هوشمند وجود دارند که ممکن است روی مادربرد نصب شده باشند و یا همراه با CPU روی یک تراشه قرار داشته باشند. به طور کلی یک GPU میتواند هم تصاویر دوبعدی و هم تصاویر سهبعدی را رندر و محاسبه کند و هرچه قدرت این واحد پردازنده بیشتر باشد کیفیت تصاویر تولید شده هم بهتر خواهد بود.
یک GPU میتواند چند وظیفه را به طور موازی انجام دهد. این واحد علاوه بر این که برای پردازش دادههای دوبعدی مورد استفاده قرار میگیرد میتواند نقشی تعیین کننده در سرعت و روان بودن دکد کردن اطلاعات، رندر کردن و اجرای انیمیشنهای سه بعدی و ویدئو ایفا کند. GPUهای قویتر میتوانند کیفیت تصاویر بالاتر را با سرعت بهتر و بیشتری پخش کنند و در نتیجه اجرای فیلمها و بازیهای رایانهای بهتر انجام خواهد شد. نرمافزارهایی که محیط سهبعدی دارند (مثل اتوکد و …) هم از GPU استفاده میکنند. در پردازش GPU این واحد همراه با CPU عمل میکند تا دستورات پیچیده مربوط به نرم افزارهای مهندسی، تحلیل داده و … را با سرعت و کیفیت بهتری انجام دهد. شرکتهای برتر تولیدکننده GPU عبارتند از AMD، Intel و NVIDIA.
تفاوتهای CPU و GPU
اما تفاوت CPU و GPU در چیست؟
این دو جزء از مهمترین اجزای کامپیوترها هستند که وظایفی متفاوت اما بسیار حیاتی را برای عملکرد کامپیوترها انجام میدهند. همان طور که گفتیم عبارت CPU مخفف Central Processing Unit است و این واحد وظیفه اجرای دستورات نرم افزارها و سخت افزارهای نصب شده در کامپیوتر شما را برعهده دارد، فرقی نمیکند این نرم افزار یک ماشین حساب ساده باشد یا اجرای دستورات ویندوز، چون همه آنها از طریق CPU اجرا میشوند. در مقابل GPU مخفف عبارت Graphic Processing Unit است که محاسبات پیچیده مربوط به رندر کردن تصاویر، انیمیشنها و ویدئوهای به نمایش درآمده در مانیتور کامپیوتر شما را انجام میدهد. در واقع GPU برای سبکتر کردن کار CPU ابداع شده است تا کیفیت و سرعت اجرای تصاویر بهتر شود. جالب است بدانید که CPU هم میتواند کار GPU را انجام دهد اما در سرعتی کمتر، در عوض GPU نمیتواند وظایف مربوط به CPU را انجام دهد.