در سال 2007 مدیر عامل یکی از شرکتهای بزرگ تولید کننده گوشی از اینکه صفحه نمایش نمونه اولیه گوشی جدید شرکت در داخل جیبش خراشیده شده بود، ناراحت شده و به فکر چاره افتاد. بنابراین، تنها چند هفته قبل از رونمایی رسمی آن، تصمیم گرفت تا پوشش پلاستیکی روی صفحه نمایش را با یک شیشه تقویت شده با راهکارهای شیمیایی، جایگزین کند.
پوشش پلاستیکی نمایشگر، آن روزها یک استاندارد محسوب می شد و سالها بود که در ساخت گوشی از آن استفاده می شد. اما کیفیت این پوشش به حدی نبود که مدیر عامل فقید اپل، یعنی استیو جابز را راضی کند. تصمیم وی برای تغییر این لایه محافظ باعث تحول چشم انداز گوشی های هوشمند و تبدیل شدن شیشه محافظ گوریلا گلس (Gorilla Glass) به یک استاندارد جدید شد.
شیشههای محافظ گوریلا گلس توسط شرکت کورنینگ تولید می شوند، که سابقهای طولانی در ساخت شیشه های خاص و ویژه دارد. از جمله تولیدات دیگر این شرکت می توان به لوازم آشپزی پیرکس (Pyrex)، شیشه آینه اصلی تلسکوپ هابل و پنجره شاتل فضایی، اشاره کرد. حتی شیشه مورد استفاده در لامپ توماس ادیسون هم توسط کورنینگ تولید شده است.
با این حال این شرکت افسانه ای قبل از ساخت گوریلا گلس اصلاً حال و روز خوشی نداشت و تا قبل از سال 2007 به مدت پنج سال متوالی ضرردهی داشت. اما به لطف استیو جابز و موفقیت عظیم آیفون، این شرکت دوباره توانست سرپا شده و به سودآوری برسد.
اوضاع به سرعت به نفع کورنینگ تغییر کرد و در سال 2008، آیفون 3G و T-Mobile G1 که اولین گوشی اندرویدی محسوب می شود، باعث شدند تا گوریلا گلس به شهرت زیادی رسیده و توجه افراد بیشتری به آن جلب شود.
سال بعد از آن هم برخی گوشی سیمبیان (مانند i8910 Omnia HD سامسونگ و نوکیا ایکس 6) از گوریلا گلس برای محافظت از نمایشگر خود استفاده کردند و حتی تعدادی از گوشی های ساده مانند LG BL40 New Chocolate و حتی گوشی کوچک و ارزان قیمت سامسونگ به نام S3650 Corby هم از این شیشه مقاوم بهره بردند. براساس اطلاعاتی که کورنینگ ارائه کرده، در سال 2010، گوریلا گلس در حدود 200 میلیون گوشی هوشمند به کار گرفته شده بود که رقم بسیار حیرت انگیزی است.
برای مدتی طولانی، گوریلا گلس در بازار گوشی های تلفن همراه بی رقیب بود و تنها انتخاب تولید کنندگان محسوب می شد. با این حال، کورنینگ دست از کار بیشتر نکشید و با توجه به رقابتی که برای ساخت گوشی های نازک و ظریف شکل گرفته بود، در سال 2012 نسخه بهبود یافتهتری از شیشه محافظ خود را تحت عنوان گوریلا گلس 2 روانه بازار کرد. به گفته کورنینگ این نسخه با وجود اینکه از نمونه اول 20 درصد نازکتر بود، اما همان قدر قدرتمند بوده و از میزان استقامت آن کاسته نشده بود.
پس از آن، تقریباً هر سال شاهد عرضه یک نسخه جدیدتر و بهبود یافتهتر گوریلا گلس بودیم. گوریلا گلس 3 در سال 2013 با هدف کاهش بازتاب نور و لکه های اثر انگشت معرفی شد و در سال 2014 نیز گوریلا گلس 4 میزان مقاومت این شیشه ها در برابر ضربه را به سطح جدیدی ارتقاء داد. اخیراً هم که گوریلا گلس 6 تحت عنوان مقاومترین نمونه از این سری معرفی شده و گفته شده که حتی در صورت سقوط گوشی در هنگام گرفتن عکس سلفی (ارتفاع تقریباً 2 متری) هم هیچ آسیبی به صفحه نمایش وارد نخواهد شد.
در حال حاضر گوریلا گلس 6 جدیدترین نسخه از این شیشه محافظ است، که با توجه به انتقادات مطرح شده درباره گوریلا گلس 5، در آن سعی شده با انجام کارهای بیشتر بر روی ترکیبات شیمیایی، مقاومت در برابر آسیبهای وارده افزایش یابد.
البته باید اشاره کنیم که گوریلا گلس در حال حاضر تنها شیشه تقویت شده موجود در بازار نیست. اپل که باعث محبوبیت گوریلا گلس و شکوفا شدن دوباره کورنینگ شده بود، در یک حرکت عجیب استفاده از این شیشه را در محصولاتش کنار گذاشت و از آیفون 6 به بعد از «شیشههای تقویت شده یونی» استفاده کرده است. اپل در ابتدا قصد داشت از سافایر (Sapphire) استفاده کند، اما شرکتی که قرار بود این شیشهها را برای اپل تولید کند، ورشکست شد.
در این بین برخی جایگزینهای متفرقه هم برای گوریلا گلس وجود دارد که از جمله مهمترین آنها می توان به دراگونتریل (Dragontrail) اشاره کرد که اخیراً در پیکسل 3a و برخی از گوشی های سری اکسپریا استفاده شده است. همچنین از آنجا که بعضی از سازندگان شیشههای مقاوم تنها از عبارت “مقاوم در برابر خراش” برای توصیف محصولشان استفاده می کنند، قضاوت در مورد کارایی واقعی آنها کمی سخت است.
با این حال، امروزه گوریلا گلس یک استاندارد در دنیای گوشیهای هوشمند است و زندگی بدون آن می تواند سخت باشد. برای درک این موضوع هم کافیست تا نگاهی به مشکلات پیش آمده برای صفحه نمایش گلکسی فولد بیندازید که باعث به تأخیر افتادن عرضه آن شد. کورنینگ علاوه بر شیشههای مقاوم معمولی، بر روی گوریلا گلس منعطف و نسخه ویژه ای برای پوشیدنی های هوشمند هم کار می کند و حتی در حال حاضر برخی تلویزیون ها هم از شیشه محافظ گوریلا گلس استفاده می کنند. این شیشه محافظ یکی از ملزومات فناوری های مدرن امروزی محسوب می شود، چرا که تقریباً در همه لوازم الکترونیکی کنونی از صفحه نمایش استفاده شده و محافظت از آن نیز مسئله مهمی است.