همان طور که حتماً مطلع شدید، پیامرسان تلگرام ظهر امروز دچار اختلال شده و برای ساعاتی از دسترس کاربران خارج شد. قطعی سرورهای این پیام رسان و تکرار گاه و بیگاه مشکلاتی از این دست بهانهای شد تا به سراغ بررسی اوضاع این پیام رسان در چند سال اخیر رفته و از نظر ثبات و پایداری، آن را با پیام رسانهای دیگری از قبیل واتساپ مقایسه کنیم. در ادامه با دیجی رو همراه باشید.
در همین ابتدای کار باید گفت به نظر میرسد یکی از مشکلات عمده تلگرام حجم کاربرانی است که در آن واحد از آن استفاده میکنند! این شرکت اخیراً اعلام کرده که ماهانه 200 میلیون کاربر فعال از تلگرام استفاده میکنند و این آمار برای استارتاپی که از اوت سال 2013 کار خود را آغاز کرده، بسیار قابل توجه است.
با توجه به همین محوبیت بالا و البته ناگهانی میتوان گفت یکی از علل قطعیهای مکرر تلگرام همین مسئله است. البته این مورد تازگی ندارد و پیش از این اپلیکیشنها و بازیهایی مانند پوکمون گو هم که به یکباره با استقبال عجیب کاربران مواجه شدهاند، با مشکل از کار افتادن سرورها مواجه بودهاند.
وقتی تعداد زیادی کاربر به طور همزمان تلاش میکنند به سرویس دسترسی پیدا کنند، سرور پاسخگو نبوده و مشکلاتی به وجود میآید. این مشکلات در ادامه میتواند منجر به قطع کلی سرویس شده و حجم زیادی کاربران را تحت تاثیر قرار دهد.
با نگاهی به این قطعیهای مکرر میتوان دریافت که چرا تلگرام با وجود محوبیت زیادی که به دست آورده، هنوز نتوانسته پیام رسان واتساپ را شکست دهد.
از طرف دیگر همان طور که احتمالاً در جریان هستید، فیسبوک اخیراً با مشکلاتی جدی در خصوص نقض حریم خصوصی کاربران مواجه شده و بسیاری کاربران پیام رسان فیسبوک از این اپلیکیشن روی برگرداندهاند. حتی کمپینی با هشتگ DeleteFacebook# هم به راه افتاده تا کار فیسبوک را یکسره کند!
کاملاً طبیعی است که در چنین شرایطی کاربران به دیگر پیامرسانها نیز بیاعتماد شده و به فکر استفاده از یک گزینه مطمئن باشند. حال از آنجا که یکی از نقاط قوت اصلی تلگرام رمزگذاری پیامهای کاربران است، اصلاً تعجبی ندارد که این پیامرسان به یکباره با سیل عظیمی از کاربران مواجه شود. در واقع هر چقدر مردم از فیسبوک بیشتر رویگردان شوند، فرصت برای تلگرام مهیاتر خواهد بود تا خود را به عنوان یک جایگزین مناسب معرفی کند.
البته همه اینها زمانی اتفاق خواهد افتاد که تلگرام بتواند سرورهای خود را همچنان فعال نگه داشته و مشکلات احتمالی را به خوبی کنترل کند. بررسی میزان قطعی یک پیامرسان کار چندان سختی نیست و به عنوان مثال میتوان با نگاهی به حجم مشکلات مطرح شده از سوی کاربران به آمارهایی تقریبی رسید.
واتساپ
در اینجا نموداری را مشاهده میکنید که مربوط به حجم جستجوهای انجام شده پیرامون قطعی واتساپ از ژانویه سال 2009 تا به امروز است.
همان طور که مشاهده میکنید در ماههای فوریه 2014، دسامبر 2015، مه 2017 و نوامبر 2017 حجم جستجوها به یکباره افزایش یافته و همین مسئله میتواند دلیلی روشن بر وجود مشکل در آن برهههای زمانی باشد. بررسی اخبار مربوط به تاریخهای فوق هم این موضوع را تأیید میکند.
مسنجر فیسبوک
اوضاع مسنجر فیسبوک نسبت به واتساپ نامساعدتر بوده و در نمودار مربوط به این پیامرسان هم مشاهده میشود که میزان قطعیها دفعات تکرار بیشتری داشته و در کل اوضاع ناپایدارتر بوده است. البته مشکلی که اینجا وجود دارد این است که از روی نمودار نمیتوان تشخیص داد که چه زمانی مشکل ناشی از اپلیکیشن پیامرسان بوده و چه زمانی مسنجر سایت فیسبوک مشکل پیدا کرده است.
به هر حال کاملاً واضح است که میزان قطعیها و مشکلات مسنجر فیسبوک نسبت به واتساپ بیشتر بوده است.
تلگرام
وقتی به نمودار حجم جستجوهای مرتبط با مشکلات تلگرام از سال 2013 (سال تأسیس این شرکت) نگاهی بیندازیم، مشاهده خواهیم کرد با اینکه دفعات بروز مشکل به نسبت دو پیامرسان قبل بیشتر است، اما اغلب مشکلات سریعاً برطرف شدهاند و این اپلیکیشن با مشکلات پایداری مواجه نبوده است.
اما به هر حال اگر تلگرام قصد دارد با شکست واتساپ خود را به عنوان قدرتمندترین اپلیکیشن پیامرسان دنیا معرفی کند، باید فکری به حال مشکلات و قطعیهای گاه و بیگاه خود کرده و نمودار فوق را خطیتر کند.