سالها پیش، بلیزارد برای بازی ورلد آف وارکرفت خود قابلیتی گذاشت که در آن والدین میتوانستند میزان بازی کردن کودکشان را در این دنیای وسیع کنترل کنند؛ حتی مشاورانی توسط خود بلیزارد در درون بازی قرار گرفتند تا به کسانی که اعتیاد شدیدی به این بازی پیدا کردهاند و تمامی وقت خود را صرف آن میکنند، کمک روانشناسی ارائه دهند. اما برای بعضی از ابعاد اینترنت، گذر زمان تمام موضوع نیست.
سال گذشته، در یکی از تحقیقات انجام شده توسط انجمن سلطنتی سلامت عمومی (RSPH)، مشخص شد که اینستاگرام مضرترین پلتفرم اجتماعی برای سلامت ذهنی و روحی کاربران است؛ این موضوع فقط مرتبط با اتلاف وقت نیست، بلکه سلامت ذهنی کاربران نیز در اینجا مطرح است. در این تحقیق، از حدود 1500 نفر که بین 14 تا 24 سال سن داشتند، سوال شد که کدام یک از وبسایتها یا اپلیکیشنهای فعلی بیشترین اثر را روی اضطراب و حس سلامت ذهنی آنها دارد که در این میان، اینستاگرام رتبهی اول را کسب کرد.
البته بدون انجام تحقیقات علمی و مبتنی بر شواهد، مشخص است که بسیاری از پستهای اینستاگرام سود چندانی برای ما ندارند و هماکنون این اپلیکیشن در قابلیتی که قبلتر برای تعدادی از کاربران فعال شده بود، به شما اجازه میدهد که فعالیت روزانهی خود پیگیری کنید و در صورت نیاز آن را محدود سازید.
این ویژگی که Your Activity نام دارد، حدود چندماه گذشته برای تعدادی از کاربران بدون اطلاع قبلی فعال شد و یک ماه بعد هم تایید شد که این قسمت از داشبورد به اپلیکیشنهای فیسبوک و اینستاگرام اضافه خواهند شد.
قابلیت Your Activity در منوی گوشهی سمت راست بالای پروفایل شما قابل دسترسی بوده و شما میتوانید در آن ببینید که به طور متوسط چقدر زمان در این اپلیکیشن گذراندهاید و همچنین میزان استفادهی خود در هرروز را ببینید. گزینههایی نیز وجود دارند که همانند قابلیت Screen Time اپل، و Digital Wellbeing گوگل، میتوانید محدودیتهایی را برای استفادهی خود تعیین کنید و از اینستاگرام بخواهید در صورت رسیدن به این محدودیت به شما اطلاع دهد؛ اطلاعی که البته با زدن گزینهی «OK» به کنار میرود و شما میتوانید به اسکرول کردن در عکسهای سگهای بانمک و سلبریتیهای ساکن بلوار سانتامونیکا، ادامه دهید!
در حال حاضر، Your Activity به اندازهی اسکرین تایم اپل به شما قابلیتهای مختلف ارائه نمیدهد. در اسکرین تایم، شما میتوانید ببینید که در چه ساعاتی از روز از اپ استفاده میکنید، چقدر از آن استفاده کردهاید و همچنین 5 دقیقه قبل از رسیدن به محدودیت زمانی، به شما اخطار میدهد و میگوید که شما این اخطار را چندبار دریافت کردهاید.
با همهی این گفتهها، مشخص نیست که اضافه شدن این قابلیت تا چه حد میتواند روی کاهش استفاده از شبکههای اجتماعی تاثیر داشته باشد. در نهایت امر، این ارادهی خود فرد است که تعیین کنندهی تصمیمگیری وی خواهد بود.