اختلال دوقطبی که به اختلال شیدایی_افسردگی نیز معروف است یک بیماری روانی جدی است که اغلب مواقع به رفتارهای پرخطر، آسیب به روابط و شغل و در صورت عدم درمان، به میل به خودکشی منجر میشود. اگرچه هنوز پزشکان نتوانستهاند که علت اصلی اختلاق دوقطبی را تشخیص دهند اما اطلاعات زیادی از طیف بیماران دوقطبی و نحوهی درمان آن بدست آوردهاند. به همین منظور، در این مقاله میخواهیم به 30 حقیقت جالب و مفید درباره اختلال دوقطبی اشاره کنیم. با دیجی رو همراه باشید.
1. اختلال دوقطبی اختلال خلقی روانی است که با تغییر حالات بین افزایش مانیای دوقطبی (جنون) و کاهش افسردگی و بالعکس تشخیص داده میشود.
2. این بیماری تحت عنوان یک بیماری ادواری شناخته شده است به این معنی که مابین دورههای مانیا (جنون) و افسردگی دوقطبی معمولا دورههایی از حالتهای ثابت خلقو خوی معمولی وجود دارد.
3. اواخر نوجوانی تا اوایل بیست سالگی زمانی است که این اختلال علائم خود را نشان میدهد.
4. این اختلال قابل درمان نیست و باید با داروهای تثبیتکننده خلق و خو کنترل شود.
5. اگرچه این بیماری دراز مدت است اما قابل کنترل بوده و درمانهای بسیار موثری برای افراد مبتلا به این بیماری وجود دارد.
6. اختلال دوقطبی اغلب با افسردگی در زنان و اسکیزوفرنی در مردان اشتباه گرفته میشود.
7. در حالی که ژنتیک نقش مهمی در ابتلای افراد به اختلال دوقطبی بازی میکند اما این بیماری همیشه ارثی نیست. حتی دوقلوهای یکسان نیز همیشه با هم به این اختلال دوقطبی دچار نمیشوند.
8. استرس برای اینگونه افراد سم است و باید از محیطهای استرسزا دوری کنند چون در صورتی که استرس فوقالعاده زیادی داشته باشند این بیماری تشدید میشود.
9. گاهی اوقات عوامل محیطی مثل تغییرات فصلی و یا کم خوابی شروع دورههای اختلال دوقطبی را جلو میاندازد.
10. دوقطبی نوع 1 با حداقل یک دورهی مانیا (شیدایی) یا دوره ترکیبی (شیدایی_افسردگی) همراه است. مانیا در اختلال دوقطبی نوع 1 بسیار جدی است و گاهی اوقات با جنون همراه است.
11. دوقطبی نوع 2 با حداقل یک دوره هایپومانیا ( نیمهشیدایی) و یک دوره افسردگی تشخیص داده میشود. دوره هایپومانیا دورهای است که شدت آن کمتر از دوره مانیا است. در پزشکی تحت عنوان چرخههای تکراری دورههای هایپومانیا و دورههای افسردگی تعریف میشود.
12. دوقطبی نوع 3 را چرخه خلقوخو مینامند که یک اختلال روحی و روانی جدی است که باعث بروز دورههای افسردگی و هایپومانیا میشود.
13. بیش از 10 میلیون امریکایی از اختلال دوقطبی رنج میبرند. این بیماری زنان و مردان، نژادها، گروههای قومی، طبقههای اجتماعی_اقتصادی مختلف را به یک اندازه تحت تاثیر قرار میدهد.
14. اگرچه این بیماری عمدتا در اواخر نوجوانی و اوایل بزرگسالی بروز پیدا میکند اما ممکن است در کودکان و در سن 6 سالگی نیز ظاهر شود.
15. اگرچه این اختلال، شباهتهایی با افسردگی دارد اما این دو مثل هم نیستند. افراد مبتلا به اختلال دوقطبی فقط دورههای افسردگی را تجربه نمیکنند بلکه نوسانات خلقی نیز دارند.
16. هیچ آزمایش خون یا اسکنی برای تشخیص اختلال دو قطبی انجام نمیشود. تنها راه تشخیص مناسب بیماری مراجعه به روانپزشکی است که در زمینه اختلالات خلقی تخصص دارد.
17. مواردی از مانیا در بیماران دیده شده که به بدخلقی شدید و حتی دورهای روانپریشی شدید منجر شده است.
18.در دورههای روانپریشی ناشی از مانیا، فرد ممکن است خود را فردی ثروتمند و معروف ببیند و رفتارهای بسیار خطرناکی از خود بروز دهد.
19. افراد مبتلا به اختلال دوقطبی به ندرت خطری برای خود و یا دیگران محسوب میشوند. در واقع مطالعات نشان داده است که افراد مبتلا به این اختلال بیشتر احتمال دارد هدف خشونت و یا جنایات دیگر افراد قرار گیرند.
20. بسته به مرحله بیماری، نوع داروها باید تغییر کند. گاه ترکیب مختلفی از داروها ممکن است برای کنترل، درمان و تثبیت خلق و خو لازم باشد.
21. لیتیوم معروفترین دارویی است که برای درمان اختلال دو قطبی استفاده میشود و در درمان مانیا و افسردگی و تثبیت خلقوخو موثر است.
22. گاهی اوقات از داروهای ضد افسردگی برای درمان افسردگی دو قطبی استفاده میشود و از آنجایی که احتمال دارد خود این داروهای ضدافسردگی باعث تغییر حالات به مانیا شود استفاده از آنها همیشه مورد بحث بوده است.
23. برخی از داروی ضد روانپریشی غیر معمول برای درمان اختلال دوقطبی تایید و استفاده شدهاند چون تحقیقات نشان داده است این داروها از ویژگیهای تثبیت خلقوخو برای دورهی مانیای دوقطبی برخوردارند.
24. بسیاری از افراد مبتلا به اختلال دوقطبی دورههای افسردگی بیشتری در مقایسه با دورههای مانیا تجربه میکنند.
25. افرادی که این نوع بیماری را دارند باید از ترکیبی از دارو و رواندرمانی برای درمان بیماری استفاده کنند.
26. رفتاردرمانی شناختی، پیشینه خوبی در درمان اختلال دوقطبی دارد. رفتاردرمانی شناختی (CBT) به فرد کمک میکند رفتارها و باورهای منفی، ناسالم و تخریبکننده خود را شناسایی کرده و آنها را با باورها و کارهای سازنده، واقعگرایانه و مفید جایگزین کند.
27. روایت درمانی به افراد مبتلا به این نوع اختلال کمک میکند داستانهایی که خود تعریف میکند را بیشتر بفهمند و این کار به درمان بیماری بیشتر کمک میکند.
28. راه حلدرمانی متمرکز با گفتاردرمانی متفاوت است و به حال و آینده و به راهحلهای عملی ربط دارد. این روش نیز به افراد دچار اختلال دوقطبی کمک میکند.
29. ریتم درمانی بین فردی و اجتماعی، یک برنامه درمانی است که به حفظ و اجرای منظم برنامه فعالیتهای روزانه و ثبات در روابط شخصی تاکید میکند. این روش درمانی در کمک به افراد مبتلا به این اختلال بسیار موثر بوده است.
30. بیش از 75 درصد افرادی که این اختلال را تجربه کردهاند زندگی کاری موفقی داشتهاند.
در مجموع بد اطلاعات بدنیست ولی در حد جواب به سوالات هم نمی شود اشاره کرد وبیشتر مشخص کردن اعلام می باشد نه راه درمانی
سلام…اگر سوالی دارید میتونید مطرح کنید تا پاسخ داده بشه. درباره راههای درمان هم ان شاء الله یه مطلب جامع خواهیم نوشت.
سلامن مانیا دارم ولی اصلا از این جهت نه رنج می برم نه ناراحت هستم
ولی همه خواستگار های من از این بیماری یک غول ساخته اند
من اینقدر آدم به ظاهر سالم اما بیمار دیدم که دوقطبی بودنم رو دیگه نعمت میدونم چون حداقل یاد گرفتم با احتیاط رفتار کنم.
بهتره بهشون بگی درک بالایی ندارید و فکر میکنم ما بهم نمیخوریم.
چون درباره بیماری بهشون گفتی و این واکنشو داشتند. همه رو رد کن چون خواستگارات از سواد فقط مدرکشو دارن و درک و هوش پایین اگرنه که این بیماری در صورت پذیرش با دارو قابل کنترله و نباید هیچوقت از اون غول می ساختند بلکه باید پذیرش بیماری و مصرف دارو از سمت شما براشون مهم بود اینا دنبال بهانه بودن که برن.
بدتر از اون صداقتتو نادیده گرفتند که خیلی معیار مهمیه و قدرتو ندونستن اونم وقتی تو کشوری هستی که دروغ پایه و اساس ارتباطاته.
آدمای مشهوری تو دنیا هستند بیماری دوقطبی دارند. شهرت و داراییشون رو مدیون بیماریند. خیلیا و حتی خواستگارهات شاید آرزوشو داشته باشند که فقط یک روز جای اینا باشند.
خودتو اینقدر بالا بکش که اینجور آدما حتی خودشونو در حدی ندونن به خواستگاریت بیان. دلسوزانه میگم تنها بمونی بهتر از اینه با اینجور آدما زندگی کنی.
موفق باشی