کیک تولد، فوت کردن شمع روی آن برای محقق شدن آرزوهایمان و طعم شیرین کیکی که با عزیزانمان قسمت میکنیم، احتمالا یکی از اولین چیزهایی هستند که روز تولد را برای هر کسی خاص کرده و رنگ و بوی شادی به آن میبخشد. کیک تولد را معمولا به شکل کیکهای لایهلایه همراه با خامه درست میکنند و تعداد شمعهایی که در بالای آن قرار داده میشود بیانگر سن فرد متولد است. اغلب افراد گرفتن کیک در روز تولدشان را بهانهای برای جشن گرفتن در کنار عزیزان، اعضای خانواده و کسانی که دوستشان دارند قرار میدهد، از این رو میتوان گفت کیک تولد به سمبلی مهم در این روز تبدیل شده است.
هیچ استاندارد و یا قائده خاصی برای کیک تولد تعیین نشده به همین علت هم هر فردی مطابق با سلیقه خود نوع کیک مورد علاقهاش را انتخاب میکند. اما آهنگ “تولدت مبارک” یکی از رسمهای همهگیر در سرتاسر دنیا بوده که از هر کشور و زبانی هم که باشید دست کم لحظه فوت کردن شمعهای روی کیک صدای پخش این آهنگ را شنیدهاید و احتمالا کلی هم با آن خاطره دارید.
سنت فوت کردن شمع روی کیک هم یکی دیگر از سنتهای اصیلی است که در سرتاسر جهان، فارغ از فرهنگ، زبان و یا حتی سنتهای موجود در جامعه برقرار بوده و فردی که تولدش است حتما قبل از فوت کردن شمعها باید آرزو کند تا با اینکار محقق شدن آن تضمین شود!
کیکی که بین مهمانها پخش میشود در واقع نمادی از حس شادی است که از دورهم جمع شدن عزیزانمان داریم و با این کار میخواهیم در این حال خوب تک تک افراد حاضر در جشن تولد را هم شریک کنیم. جالب است بدانید سنت کیک تولد اول از همه در بین رومیها رواج پیدا کرده و پس از آن کمکم در سرتاسر جهان به عنوان یک سنت مهم و جداییناپذیر از روز تولد مبدل گردیده است. رومیها در واقع اولین کسانی بودند که کیک تولد را با استفاده از آرد، انواع مغزهای آجیل، مخمر و عسل درست کرده و جشن تولدهای پنجاهسالگی و مراسمهای عروسی را با آن جشن میگرفتند.
در قرن پانزدهم، آلمانیها در نانواییهای خود شروع به پختن کیکهای تک لایهای برای مراسمهای عروسی، تولد و جشنهای خاص مشتریهایشان کردند. پیدایش شکل کنونی کیکها تقریبا از قرن هفدهم میلادی آغاز شد. کیکهای تشریفاتی و مجللی که در قرن هفدهم پخت شدند از لایههای جذابتری مثل، آیسینگ، چند طبقه مختلف و تزئین روی کیکها تشکیل میشدند. اما به علت قیمتهای گزافی که این سبک کیکها داشتند تنها افراد ثروتمند قادر به خریداری آنها بودند. با گذشت زمان و به لطف پیدایش انقلاب صنعتی، گسترش مواد و کالاهای مورد نیاز، کمکم قیمت کیکهای تولد کاهش پیدا کرد به طوری که افراد عادی نیز قادر بودند برای جشنهای خود کیک خریداری کنند.
جالب است بدانید هیچ کیک تولدی تا زمان انتشار آهنگ بسیار معروف “تولدت مبارک” که برای اولین بار در دهه 1900 خوانده و پخش شد، وجود نداشت. پس از انتشار این آهنگ و محبوبیتی که به سرعت در میان مردم پیدا کرد، قنادیها و شیرینیپزیها به سرعت از این ایده برای طرح روی کیکهایشان استفاده کردند.
شمعهایی که به عنوان تزئین روی کیکهای تولد استفاده میشود اغلب دارای پایههای سادهای هستند که معمولا به انتهای شمع وصل شده و در کیک فرو میروند؛ دلیل استفاده از این پایهها نفوذ نکردن قطرههای شمع آب شده به لایههای زیرین کیک و جلوگیری از افتادن شمع روی سطح کیک میباشد. در بسیاری از فرهنگها شخصی که تولدش را جشن میگیرند، باید آرزو کرده و سپس اقدام به فوت کردن شمعها کند؛ اگرچه هنوز هم علت اصلی و منشاء دقیق این آیین نامشخص است اما تئوریهایی در این خصوص وجود دارند که تا حد زیادی قادر به توضیح این سنت بوده و آن را برایمان شفافسازی میکنند.
برخی از منابع قرار دادن شمع تولد روی کیک را اختراع یونانیان باستان میدانند. در یونان قدیم، عابدان کیکهایی که به شکل ماه درست میشدند را به معبد آرتمیس (Artemis)، الهه ماه و شکار برده و روی آن را با شمعهای روشن تزئین میکردند تا درست همانند ماه، روشن و درخشان به نظر برسد.
این در حالیست که عدهای دیگر معتقدند سنت قرار دادن شمع روی کیک تولد در واقع از آلمان نشأت گرفته است. در قرن هجدهم میلادی در آلمان، قرار دادن شمع روی کیکها به کیندرفست (Kinderfest) که در واقع به جشن تولد مخصوص کودکان معروف است، اختصاص داشت. در این سنت هم با استفاده از شمع و کیک به جشن و پایکوبی برای کودکان آلمانی پرداخته و کودکان را به فضایی همانند یک سالن اجتماعات میبردند و سپس به آنها اجازه میدادند تا به جشن و شادی بپردازند. آلمانیها معتقد بودند که با اینکار میتوانند کودکان خود را از شر ارواح شیطانی که قصد سرقت روحشان را دارند، محافظت کنند! در زمانهای قدیم رسمی برای هدیه دادن در روز تولد وجود نداشت و مهمانان تنها با آرزوهای خوبی که در حق شخص داشتند، ورود او به سالی جدید را تبریک میگفتند.
البته منبع دیگری نیز وجود دارد که معتقد است سنت فوت کردن شمع به سال 1881 در سوئیس برمیگردد. محققان مجله فلک-لور (Folk-Lore Journal) در آن زمان خرافات متعددی را در بین مردم قشر متوسط جامعه در خصوص این موضوع به ثبت رساندهاند. یکی از این خرافات ادعا دارد هر شمعی که روی کیک تولد قرار میگیرد در واقع نماد و سمبلی از یک سال از زندگی فرد است.
براساس رکوردهای رسمیای که در کتاب جهانی گینس ثبت شده، بیشترین شمع روشن شده روی یک کیک تولد، 72585 عدد بوده که توسط آشریتا فرمن (Ashrita Furman) و سری چینموی سنتره (Sri Chinmoy Centre) که هر دو آمریکایی هستند، در شهر نیویورک واقع در آمریکا در تاریخ 27 آگوست 2016 ثبت شده است.
گرانقیمتترین کیک تولد هم متعلق به شخصی بوده که در حال حاضر در امارات متحده عربی زندگی میکند اما زمانی که میخواست گرانترین کیکی که تا به حال خریداری شده را تهیه کند، قصد ثبت رکورد نداشت! این شخص کیک تولد گرانقیمت را برای تولد دخترش خریداری کرده بود و به دنبال یک کیک خاص و لوکس بود که تصمیم گرفت با طراح معروف دبی وینگهام (Debbie Wingham) تماس بگیرد و زندگی او را برای همیشه تغییر دهد! این کیک گرانقیمت توسط دبی به شکلی خاص و منحصر به فرد و با طول 1.8 متری طراحی شد و همه مدلهای عروسکی آن لباسها و زیورآلات مد روز به تن کرده و کاملا هم خوراکی بودند! البته بیشتر هزینه این کیک زمانی رقم خورد که یک الماس 34 میلیون دلاری هفت رنگ روی آن تعبیه شد و به طور کل شکلگیری یک کیک تولد 75 میلیون دلاری را رقم زد که حالا با عنوان گرانقیمتترین کیک تولد دنیا شناخته میشود.
با اینکه پختن و تهیه کیک در روز تولد رواج بسیار زیادی دارد اما با این حال شیرینیهای مختلفی وجود دارند که مردم در سراسر دنیا در روز تولدشان آنها را میل میکنند. جالب است بدانید چینیها روز تولدشان را با شیرینیهایی به نام شو بآو (shòu bāo) و شو تآو بآو (shòu táo bāo) که در واقع شیرینیهای خمیری لوتوسی شکل هستند که به شکل و رنگ هلو در آورده میشوند، جشن میگیرند.
تا به حال رسم عجیبی در مورد روز تولد شنیدهاید؟ سنت هر ساله شما برای جشن روز تولدتان به چه صورت است؟ تجربیات و خاطرات جالب خود را با مخاطبان دیجی رو در قسمت نظرات به اشتراک بگذارید.