خرید یک آیفون، آن هم در بازار ناپایدار و غیرقابل پیشبینی امروز میتواند کار دشواری باشد. با این وجود، یک راه حل کمی آسانتر وجود دارد: اگر به اندازهی خرید جدیدترین پرچمداران اپل (سری XS و X) سرمایه ندارید، بیشک باید به دنبال خرید آیفون 10 آر (XR) یا همان آیفون ایکس آر بروید. شاید بتوان گفت که این گوشی همان آیفونیست که مدتها خبری از آن نبود: یک گوشی فوقالعاده با قیمتی مناسب (به نسبت دیگر آیفونها).
زمانی که اپل از آیفون 10 اس و 10 اس مکس رونمایی کرد، دید خوشبینانهای به آنها وجود نداشت؛ به نظر میرسید که بهبودهای اعمال شده در آن نسبت به آیفون 10 (iPhone X) چشمگیر نباشند و فقط قیمت آن افزایش یافته بود. اما با آیفون 10 آر، اپل گوشیای به شما عرضه میکند که با حدود 300 دلار قیمت کمتر، عملکردی حدود 95 درصد آیفون 10 اس ارائه میکند.
واضح است که با این کاهش قیمت، ویژگیهایی را نیز از دست میدهید: صفحهی آیفون 10 آر LCD بوده و خبری از تکنولوژی OLED نیست. علاوه بر این، دوربین نیز کمی ضعیفتر است و بعضی ویژگیهای ریز که چندان اهمیتی ندارند در این گوشی موجود نیست. اما میتوانیم با اطمینان بگوییم که بعد از استفاده از هر دو گوشی، تنها ویژگی چشمگیری که ممکن است روی کیفیت کار شما تاثیر بگذارد، لنز تله فوتوی آیفون XS بوده که قابلیت زوم اپتیکال را از شما میگیرد.
با همهی اینها، آیفون 10 آر حتی به نسبت 10 اس برتریهایی هم دارد: صفحهی آن از از این گوشی بزرگتر است، رنگهای موجود برای آن جذابتر هستند و مهمتر از همه، احتمالا بهترین باتری موجود بین همهی آیفونهای بازار متعلق به XR است.
با قیمت 749 دلاری، به هیچ عنوان نمیتوان این گوشی را ارزان نامید؛ آیفون 6 پلاس که در سال 2014 عرضه شد هم، همین قیمت را داشت، اما باز هم این قیمت از قیمت آیفون 10 اس که در پایینترین ظرفیت خود از 1000 دلار شروع میشود، بسیار مناسبتر است.
اگر قصد خرید این گوشی را دارید، پیشنهاد میکنیم که نسخهی 128 گیگابایتی آن را بخرید. اپل بالاخره تصمیم گرفت که حافظهی میانرده برای گوشیهای خود قرار دهد و این بار از نسخهی 749 دلاری 64 گیگابایتی مستقیما به نسخهی 256 گیگابایتی 900 دلاری نمیرود: زیرا 128 گیگابایت میزان حافظهای است که بیشتر افراد از آن استفاده میکنند و نه خیلی کم و نه خیلی زیاد است. این موضوع با توجه به اینکه خبری از ارتقای حافظه با کارت میکرو اس دی نیست، 50 دلار اضافی را که خرج میکنید را توجیه میکند.
دوربین آیفون 10 آر
اپل تقریبا همان دوربینهایی که روی XS و XS Max قرار دارد را روی نسخهی XR پیاده ساخته است: دوربین جلوی TrueDepth به همان خوبی بوده و میتوان با آن عکسهای پرترهی فوقالعاده گرفت و از قابلیت Memoji استفاده کرد و این کارها را بهتر از آیفون 8 انجام میدهد. با این حال، در پشت گوشی همانطور که در بالاتر اشاره کردیم خبری از لنز تله فوتو نیست؛ اما همان دوربین تکی زاویه عریض بوده (همانند آیفون 10 اس) و عکسهای HDR هوشمند و عکسهای معمولی هم تفاوتی با آن گوشی ندارند. البته دوربین آیفون 10 اس در تاریکی به خوبی گوشیهایی همانند Pixel 3 عمل نمیکنند.
بنابراین، در مورد دوربین، تنها تفاوت واقعی عدم وجود لنز تله فوتو بوده که روی عکسها از دو لحاظ تاثیر میگذارند: خبری از زوم اپتیکال 2 برابر نیست و عکسهای حالت پرترهی بهبود یافته با تله فوتو نیز به خوبی گوشی آیفون 10 اس و 10 اس مکس نیستند. البته حالت پرتره در 10 آر وجود دارند و همانند گوگل، از نرم افزار برای ارائهی این قابلیت استفاده کردهاند. بنابراین، اگر شما از قابلیت زوم گوشی استفادهی زیادی دارید، یکی از معدود مواردی که ممکن است شما را ناامید کند، اتکای آیفون 10 آر روی زوم دیجیتال خواهد بود.
حالت بوکهی پرتره در آیفون 10 و 10 اس کمی بهتر از 10 آر عمل میکند. عکسها دورتر از شیء مورد نظر شما قرار میگیرند که این شما را مجبور میکند کمی به سوژهی خود نزدیکتر باشید. با همهی این اوصاف، زمانی که قلق کار دستتان بیاید، میتوانید عکسهای فوقالعادهای بگیرید و عکسهای پرتره هم که در آیفون 7 پلاس برای اولین بار معرفی شدند، در آن گوشی به نسبت گوشی XR ضعیفتر بودند، هرچند دارای دو لنز بود.
حالت بوکه یا همان میزان تاری پیشزمینه را در آیفونهای جدید، همانطور که در مطلبی به شما توضیح دادیم، به آسانی تنظیم کنید. البته مشکلی که وجود دارد این است که حالت پرترهی آیفون XR، ظاهرا فقط روی افراد کار میکند؛ شما نمیتوانید از اشیای ثابت، مگر آنکه شباهتی به انسانها داشته باشند، از حالت پرتره استفاده کنید. این مشکل ممکن است با به روزرسانی نرمافزاری رفع شود، اما گوگل پیکسل 3 در این زمینه مشکلی ندارد و به راحتی میتوانید از هر شیئی که دوست داشتید، با حالت پرتره عکس بگیرید.
اندازه آیفون ایکس آر
گوشیهای بزرگ اپل زیبایی خاص خود را دارند، اما در دست گرفتن آنها همیشه راحت نیست. عرض زیاد آنها میتوانند در استفادهی طولانی مدت دست را اذیت کنند و کار با یک دست با آنها چندان آسان نیست. چیزی که آیفون X را فوقالعاده ساخت، اندازهی مناسب آن در عین داشتن یک صفحهی بزرگ بود.
آیفون 10 آر از نظر اندازه دقیقا بین آیفون XS و XS Max قرار دارد، و این اندازهی میانی در دست گرفتن آن را راحتتر از XS Max میسازند و به نسبت نسخههای پلاس و مکس گوشیهای مختلف آیفون، کار با یک دست با آن آسانتر است. اگر گوشیهای کوچک را ترجیح میدهید، احتمالا این گوشی کمی برای شما بزرگ باشد؛ اما آیفون ایکس آر باز هم کوچکتر از بیشتر گوشیهای پرچمدار جدید همانند سامسونک گلکسی اس 9 پلاس و گوگل پیکسل 3 میباشد.
صفحه نمایش ایکس آر
در نگاه اول، صفحهی 6.1 اینچی آیفون XR تفاوتی با XS ندارد (به جز اندازهی 0.3 اینچ بزرگتر آن). بریدگی Y اپل در بالا دیده میشود، گوشهها منحنی هستند و نسبت صفحه هم 19.5:9 بوده که بلندقامت محسوب میشود. اما با کنار هم گذاشتن این دو گوشی، تفاوتها مشخص میشوند: حاشیههای کنارهی 10 آر کمی بزرگتر هستند و این موضوع طراحی “لبه تا لبه” را کمی نامحسوستر میکند. اما کار با آیفون 10 آر و توان لمسی آن، هیچ تفاوتی با صفحههای OLED آیفون 10، 10 اس و 10 اس مکس ندارد.
روی کاغذ، تکنولوژی صفحهی این دو گوشی کاملا باهم فرق دارند؛ 10 آر از فناوری LCD که قدیمیتر بوده استفاده میکند و 10 اس و 10 مکس هردو مجهز به صفحههای OLED هستند. ولی به گفتهی اپل، میزان روشنایی این گوشی تفاوتی با هم ندارند هر دو 625 nit هستند. با این حال، زمانی که شما این دو نوع صفحه را در کنار هم میگذارید، تفاوتهایی را متوجه خواهید شد: XR کمی روشنایی کمتری دارد و مقادیر سفید و مشکی آن، طبق انتظار به عمق صفحههای OLED نیست. بی شک کیفیت OLED بالاتر است، اما با LCD عمر باتری بهتری دریافتی میکنید و در استفادهی روزمره نیز کیفیت آن از حد قابل قبول هم بالاتر است.
با وجود تراکم پیکسلی پایینتر XR، و وجود صفحهی Super Retina در XS و XS مکس، کیفیت صفحهی XR بسیار عالیست؛ اما باید به نکاتی نیز توجه داشت: وجود نداشتن HDR، به معنی وجود جزئیات کمی کمتر است. ولی این تفاوت در حدی است که به عنوان مثال در زمان تماشای فیلم Blade Runner 2049، تاهای ژاکت هریسون فورد به اندازهی گوشی XS در XR کیفیت ندارند!
اسپیکرهای این گوشی نیز صدای فوقالعادهای دارند. دو اسپیکر جلویی گوشی آیفون 10 آر صدایی بلندتر از آیفونهای سال قبل دارند و صدای باکیفیت و بدون نویزی ارائه میدهند.
یکی از نکاتی که در گوشی XR غایب است، قابلیت لمس سه بعدی است که از آیفون 6اس به بعد در همهی گوشیهای آیفون (به جز سری SE) وجود داشت؛ با این قابلیت شما میتوانید پیش نمایشی از لینکها، پیامها و فایلها قبل از باز کردن آنها داشته باشید. به جای آن، این گوشی دارای بازخورد لرزشی با نام بازخورد هپتیک است که تاحدی کارایی شبیه به لمس سه بعدی دارد.
عملکرد فنی و طول عمر باتری
آیفون XR از پردازندهی مشابه آیفون XS استفاده میکند که به آن سرعتی بیشتر از آیفونهای سال قبل میبخشد و عملکرد گرافیکی آن را نیز بهبود میدهد. بنچمارکهای اولیه نیز 50 درصد افزایش قدرتی که اپل قول آن را داده بود را نشان میدهند. آیفونهای امسال همچنین وعدههای زیادی راجع به قابلیتهای هوش مصنوعی داده بودند که بیشتر آنها در دوربین به کار رفتهاند؛ اما به نظر نمیرسد که استفاده از آنها در اپلیکیشنهای روزمره و بازیها به این زودی مقدور نباشد.
اما طول عمر باتری، یکی از بزرگترین نقاط قوت آیفون 10 آر است؛ این گوشی در تستهای بنچمارک بعد از هواوی میت 20 بهترین امتیاز را کسب کرد و میتواند تا حدود 20 ساعت ویدیو را با یک بار شارژ پخش کند. آیفون 10 ایکس، در مقایسه فقط میتواند 13 ساعت و 30 دقیقه ویدیو را با 100 درصد شارژ پخش کند. بیشتر این تفاوت به خاطر وجود صفحهی LCD در این گوشی است که البته انتخاب خودتان است که بین کیفیت بالاتر صفحه و طول عمر باتری بیشتر، کدام را ترجیح میدهید.
البته استفادهی روزمره با تستهای بنچمارک معمولا متفاوت است، اما آیفون XR در استفادهی عادی نیز عملکردی فوقالعاده دارد. با یک بار شارژ، شما میتوانید نزدیک به یک روز کامل از آن استفاده کنید و اغراق نیست اگر بگوییم که این گوشی، بهترین باتری را در بین تمامی آیفونهای عرضه شده تا به امروز دارد.
ویژگیهای منحصر به فرد دیگر XR
رنگهای این گوشی بسیار چشمنواز هستند: موبایلی که در اختیار ما قرار داشت سفید بود، اما رنگهای زیبای دیگری همانند آبی، مرجانی، قرمز و زرد روشن نیز در بازار موجود هستند. این رنگهای شاداب در واقع بازگشتی به زمان رنگهای زیبای آیفون 5 سی و آیپاد مینی هستند و تفاوتی دلپذیر به نسبت رنگهای تکراری طوسی، مشکی و طلایی ارائه میدهند.
مقاومت در برابر آب نیز در این گوشی وجود دارد؛ همانند آیفونهای بعد از 7، XR میتواند تا 30 دقیقه تا 1 متر زیر آب دوام بیاورد. آیفون 10 اس مقاومت بهتری دارد و میتواند تا 2 متر عمق آب را تحمل کند؛ اما به هر حال این گوشیها برای شنا کردن مناسب نیستند!
صفحهی مقاوم، ولی نه به اندازهی XS: اپل ادعا کرده بود که گلس جلویی گوشی به اندازهی آیفون 10 اس مقاوم است، اما شیشهی پشت کمی مقاومت کمتری دارد ولی باز هم از آیفون 10 بهتر است. XR هم در تستهای سقوط عملکرد مناسبی داشت: در سه سقوط اول اتفاقی برای این گوشی نیفتاد، ولی در سقوط چهارم صفحهی این گوشی شکست. علاوه بر این، بدنهی گوشی آلومینیومی بوده و خبری از فولاد ضدخش آیفون XS در آن نیست؛ بنابراین احتمال صدمه دیدن به آن بیشتر وجود دارد. البته کار عاقلانه این است که همیشه یک کیس مناسب برای گوشی خود بخرید.
پشتیبانی از سیمکارت دوگانه: با عرضهی آپدیت آی او اس 12.1، نسل فعلی آیفونها که آیفون 10 آر هم جزء آنها محسوب میشود، از سیم کارت دوگانه پشتیبانی میکنند؛ یک سیم کارت فیزیکی به علاوهی یک eSIM که در تنظیمات آن را میتوان فعال کرد.
شارژ وایرلس: XR با شارژهای بدون تماس Qi شارژ میشود. به گفتهی اپل، سیمپیچهای دارای طراحی جدید میتوانند کمی سریعتر شارژ کنند؛ اما در کل خبری از فست شارژ نیست. البته با تبدیل USB C به پورت لایتنینگ، فست شارژ برای این گوشی فعال میشود.
خبری از جک هدفون نیست: این نکته چیز جدیدی نیست و از بعد از آیفون 7، اپل تصمیم گرفت پورت 3.5 میلی متری دوست داشتنی را حذف کند؛ بدتر اینکه اپل دیگر تبدیل لایتنینگ به پورت 3.5 میلی متری را در جعبهی گوشی قرار نمیدهد و خودتان باید آنها را تهیه کنید. البته هدفونهای ایرپاد که با پورت لایتنینگ کار میکنند هنوز در جعبه وجود دارند.
سخن پایانی: بهترین آیفونی که میتوانید بخرید
سالها بود که آیفونی وجود نداشت که به آن خوشبین باشیم و بخواهیم آن را به خریداران توصیه کنیم، اما آیفون 10 آر برای استفادهی روزمره ساخته و در آن به نکاتی توجه شده که برای همهی اهمیت زیادی دارد: قیمت، باتری، سرعت و دوربین خوب، از جمله مهمترین ویژگیهای آیفون ایکس آر هستند. در کل به نسبت قیمتی که میپردازید، یک گوشی فوقالعاده دریافت میکنید که ممکن است در نگاه اول به نسبت مدل 10 اس و 10 اس مکس ضعیف به نظر برسد، ولی با کمی کار کردن با آن در مییابید که اینگونه نیست!
اگر قیمت گوشی برای شما اهمیتی ندارد، میتوانید به سراغ آیفون 10 اس و 10 اس مکس بروید: آنها دارای صفحهی OLED فوقالعاده، بدنهی آلومینیومی و دوربین دوگانه هستند. اما در واقع انتخابهای لوکسی محسوب میشوند که هرکسی قدرت خرید آنها را ندارد. اما آیفون ایکس آر با قیمت کمی مناسبتر، به شما یک موبایل هوشمند فوقالعاده ارائه میدهد.
این مال اونا ارزونه نه ما