معنی و روانشناسی رنگ ها چیست و در طراحی و دکوراسیون چطور باید از آنها استفاده کرد؟

اولین قدم برای استفاده از رنگ ها در هرجا و چیدمان دکور مورد‌علاقه‌تان آشنایی با معنی و روانشناسی رنگ هاست‌. تا وقتی تاثیر رنگ‌ها بر احساسات را ندانید، نمی‌توانید انتخاب درستی برای رنگ دیوار، تابلو، یا سایر تزئینات داشته‌ باشید‌ و حتی در طراحی نیز به مشکل خواهید خورد. شما حتی می توانید از رنگ ها برای جلب نظر دیگران استفاده کنید و با انتخاب رنگ درست روی انسان های مختلف تاثیر بگذارید. در این مطلب به معنی و روانشناسی هر رنگ اشاره خواهیم کرد، با دیجی رو همراه باشید.

 

رنگ قرمز

معنی و روانشناسی رنگ ها چیست و در طراحی و دکوراسیون چطور باید از آنها استفاده کرد؟

رنگ عشق و گل‌ها رز

احتمالا اولین چیزی که با دیدن رنگ قرمز به خاطرتان می‌آید، عشق و گل‌های رز هستند. قرمز رنگ آتش، دراما، عشق، گرما، قدرت، هیجان، اشتیاق، خون و شهوت است. هنچنین از رنگ قرمز برای نشان دادن خطر، عصبانیت، حس خشم و بدجنسی نیز استفاده می‌شود. قرمز رنگ غالب در ولنتاین و نشان دهنده میل و رغبت‌ و علاقه‌‌ نیز است.

این رنگ همواره جلب توجه می‌کند و قرمز رنگ عمل است. اگر دقت کنید دکمه‌های نهایی کردن خریدها در برخی سایت‌ها نیز به رنگ قرمز طراحی شده‌اند. از این رنگ در جشن‌های عروسی در چین به فراوانی استفاده می‌شود‌. چینی‌ها معتقداند که قرمز خوش‌شانسی می‌آورد. خدایان رومی باستان نیز ردا‌های قرمز می‌پوشیدند و در آیین مسیحیت قرمز رنگ عشق و خون مسیح به شمار می‌رود؛ رنگی که یادآور به صلیب کشیده شدن عیسی‌ است.

بیشتر بخوانید: روانشناسی رنگ‌ها و نحوه‌ی استفاده از آنها در طراحی اپلیکیشن و وبسایت

استفاده از قرمز کمرنگ در دکوراسیون می‌تواند به خوبی حس گرمی و هیجان را در شما به وجود آورد‌. اما از آن جایی که قرمز (به ویژه قرمز پر‌رنگ) رنگ قوی‌ای قلمداد می‌شود، پس بهتر‌است از آن در وسایل اصلی خانه استفاده نشود. یک صندلی راحتی قرمز، تابلوی نقاشی‌ای که رنگ قرمز در آن غالب باشد، رو‌میزی یا کوسن قرمز ،می‌توانند انتخاب‌های خوبی باشند. حتی اگر هیچ‌کدام از این‌ها هم در دسترس نباشند، همیشه می‌توانید با یک دسته گل قرمز (رز، کالالی‌لیز، ماری‌گلدز و …) حس گرمی و هیجان را به خانه‌یتان بیافزایید.

رنگ قرمز برای تاکید بر قسمت‌های مختلف خانه، زمانی که بخواهید هیجان‌انگیز‌تر به نظر بیایند، یا حس مرکزیت را در آن نقطه‌ ایجاد کنید، به کار می‌رود.

رنگ نارنجی

معنی و روانشناسی رنگ ها چیست و در طراحی و دکوراسیون چطور باید از آنها استفاده کرد؟

غروب‌ زیبای خورشید

این رنگ از ترکیب قرمز و زرد به وجود می‌آید‌. اولین چیز‌هایی که با دیدن رنگ نارنجی به ذهنتان خطور می‌کند، چیست؟ غروب آفتاب، میوه‌های تازه و خوشمزه، گرمی آتش؟ انرژی، گرمی، هیجان و سلامت بودن از معانی رنگ نارنجی‌ است.

امریکا برای زندانی‌هایش یونیفورم‌هایی نارنجی رنگ‌انتخاب کرده‌است. نارنجی همچنین رنگ ملی و خانواده‌ی سلطنتی هلند است. در آیین بودایی نیز این رنگ بسیار مورد استفاده قرار گرفته‌ و همان‌طور که می‌دانید، جلیقه‌های نجات هم نارنجی‌ رنگ‌ هستند تا بهتر و درخشان‌تر دیده شوند. از معانی منفی این رنگ می‌توان به عریان‌گرایی و ولخرجی اشاره کرد.

اگرچه نارنجی به سختی با سایر رنگ‌ها سِت می‌شود، انا استفاده از آن می‌تواند یک محیط بزرگ را دنج‌تر و راحت‌تر نشان دهد. از آن جایی که نارنجی رنگی اشتها آور است، استفاده از آن در آشپزخانه توصیه می‌شود. دقیقا به همین دلیل بوده که این رنگ در دکوراسیون رستوران‌ها نیز به فراوانی استفاده شده‌است!

نارنجی را می‌توانید برای رنگ دیوار، کف زمین و فرش استفاده کنید. ظرف‌ها، گلدان، صندلی متحرک، صندلی میز آرایش، کمد لباس و چارچوب شومینه، گزینه‌ی خوبی به‌شمار می‌آیند.

رنگ زرد

معنی و روانشناسی رنگ ها چیست و در طراحی و دکوراسیون چطور باید از آنها استفاده کرد؟

رنگ جوانی و خوشحالی

در طیف رنگ‌های که برای انسان قابل مشاهده‌اند، زرد درخشان‌ترین‌ آنهاست. زرد واضح‌ترین رنگ در طیف‌سنج است و خورشید، زرده‌ی تخم‌مرغ، گل آفتاب‌گردان، نرگس زرد و لیمو از زرد‌های معروف طبیعت‌اند. زرد منتقل کننده‌ی احساس خوشحالی، پر‌انرژی بودن، جوانی و تفکر خوشبینانه ست‌. از طرفی زرد نماد دیووانگی، ترس، خیانت و نیرنگ نیز به شما می‌رود.

در هنگام دیزاین خانه نباید از رنگ زرد در ابعاد بزرگ استفاده کرد، چراکه برای مغز آزار‌دهنده می‌شود. زرد جلوه‌اش را در کنار رنگ سفید از دست می‌دهد و بهتر است با رنگ‌های تیره مثل مشکی، ست شود.

رنگ زرد برای اتاق کار و مکان‌هایی که بر روی افزایش خلاقیت کار می‌شود، بسیار مناسب است. می‌توانید یک دیوار را به رنگ زرد در آورید و سپس آن را با عکس یا تابلو تزئین کنید.

رنگ سبز

معنی و روانشناسی رنگ ها چیست و در طراحی و دکوراسیون چطور باید از آنها استفاده کرد؟

طبیعت را به خانه بیاوریم

معنی رنگ سبز برای بسیاری واضح است. این رنگ از ترکیب آبی و زرد حاصل می‌شود و نماینده درختان، اکولوژی و آسایش خاطرست‌. همنچنین نشان دهنده رشد و تکرار نیز می‌تواند باشد؛ به ویژه نمونه‌های کم‌رنگ آن. سبز، رنگ حاصلخیزی، باروری و زندگی‌ست که بدون آن زمین مرده و خالی از سکنه به نظر می‌آید.

سبز معانی اقتصادی هم دارد. نماد دلار است که باعث می‌شود نمایش دهنده‌ی ثروت و اقتصاد هم باشد. سبز تیره می‌تواند نشانه‌ی فراوانی و پرستیج باشد. همچنین استفاده از آن در دکوراسیون خانه فضایتان را لوکس نشان می‌دهد.

استفاده‌ی بیش‌از‌حد از سبز می‌تواند آزار‌دهنده باشد. ولی برای حس کردن طبیعت در خانه، بهترین است. همچنین بهترین رنگ برای ایجاد جو شروع دوباره و حس تازگی‌ست. حتی استفاده‌ی اندک از این رنگ تاثیرات خود را به‌جای می‌گذارد. رنگ سبز را به راحتی با چندین گیاه یا تابلو نقاشی میتوانید به فضایتان اضافه کنید.

 

رنگ آبی

معنی و روانشناسی رنگ ها چیست و در طراحی و دکوراسیون چطور باید از آنها استفاده کرد؟

رنگ آسمان و اقیانوس

آبی از رنگ‌های پر‌‌طرفدار است؛ منتقل‌کننده‌ی حس سکوت، آرامش و آسودگی. همانطور که مردم در ساحل، در کنار دریا و و اقیانوس این حس را دارند.

آبی نماینده احساس اعتماد و وفاداری‌ست. شاید به همین دلیل بوده که برنده‌های معروفی همچون فیسبوک، توییتر، مایکروسافت، لینکدین و سیلزفورس در لوگویشان از این رنگ استفاده کرده‌اند(و شاید حتی دیجی رو!). از رنگ آبی برای نشان دادن بهشت نیز استفاده می‌شود.

آبی تیره نشان‌دهنده‌ی حرفه‌ای بودن و صمیمیت است‌. به همین دلیل انتخاب خوبی برای رنگ لباس مصاحبه‌ به شمار می رود! همچنین گفته شده‌ باعث گسترش خلاقیت هم می‌شود. نکته‌ی منفی رنگ آبی این است که آن را برای معرفی احساس افسردگی هم به کار می‌برند.

اگر می‌خواهید جوی ارامش‌بخش در خانه درست کنید، از رنگ آبی استفاده کنید. دقت کنید که برای استفاده از رنگ آبی باید رنگ اکثر وسایل تم آبی داشته باشد تا به خوبی باهم سِت شوند.

برای اضافه کردن رنگ آبی میتوانید از میز، شِلف، فرش و یا از همه بهتر، از یک پرده‌ی آبی رنگ استفاده کنید. رنگ آبی باعث کوچک‌تر دیده‌شدن فضا می‌شود، برای همین  اگر می‌خواهید دیواری را آبی کنید، بهتر است فضایتان بزرگ باشد.

رنگ بنفش

معنی و روانشناسی رنگ ها چیست و در طراحی و دکوراسیون چطور باید از آنها استفاده کرد؟

 

رنگی سلطنتی

بنفش از ترکیب آبی و قرمز به دست می‌آید و نشان دهنده‌ی خلاقیت، آرام‌بودن، رمز‌آلودی، جادو و مدیتیشن است. بنفش همچنین رنگی سلطنتی، متعلق به طبقه نجبا و رنگی لوکس به حساب می‌آید. بسته به تیرگی یا روشنی، رنگ بنفش نمایان‌گر احساس هوس و رُمَنس‌ نیز است. احساس درد، غم و اندوه از معانی بد این رنگ به شمار می روند.

اگر میخوایید فضایی لاگچری در خانه اینجا کنید، رنگ بنفش می‌تواند به شما کمک بزرگی کند. پرده‌ با پارچه‌ی ابریشمی و گل‌های برجسته با تم بنفش، مبل راحتی، بالشت‌هایی در ابعاد مختلف با روکشی مخمل و ملافه‌هایی از جنس ساتن همه گزینه‌های مناسبی برای استفاده از رنگ بنفش‌ هستند.

رنگ صورتی

معنی و روانشناسی رنگ ها چیست و در طراحی و دکوراسیون چطور باید از آنها استفاده کرد؟

در خیلی از نقاط دنیا صورتی معنای خاصی ندارد. جالب است بدانید در بلژیک بر خلاف اکثر نقاط دنیا، صورتی رنگی پسرانه به حساب می‌آید صورتی رنگ رُمنس، هیجان، بازیگوشی و انرژی بالا (برخلاف رنگ قرمز، بدون انتقال حس خشونت) است‌. صورتی رنگی جوان‌پسندانه‌ست که می‌تواند شادی را به فضای اتاق اضافه کند. خوشبینی بیش از حد و سادگی نیز از معانی رنگ صورتی‌اند. رنگ صورتی بیشتر برای اتاق دختران یا سیسمونی استفاده می‌شود. به طور کلی میتوان با استفاده از این رنگ جَوی زنانه ایجاد کرد.

از رنگ صورتی می‌توان در کوسن، آباژور و تِیبِل رانِر (رومیزی‌ای که طولش از میز بیشتر است اما عرض بسیار کمتری از میز دارد) استفاده کرد.

 

رنگ سیاه

معنی و روانشناسی رنگ ها چیست و در طراحی و دکوراسیون چطور باید از آنها استفاده کرد؟

تاریکی و قدرت

سیاه رنگ تاریکی است و می‌تواند رازآلود بودن فضا را تشدید کند. این رنگ معمولاً جهت فراخوانی حس قدرت، کمال، عزاداری و رسمی بودن (تشریفات) استفاده می‌شود. رنگ سیاه هم‌چنین به عنوان یک رنگ شیک هم در نظر گرفته می‌شود. از نکات منفی آن این است که سیاه، رنگ همه چیزهای شیطانی و مرگ به شمار می رود!

این رنگ پیش زمینه‌ای مناسب برای هرچیزی است که می‌خواهید توجه‌ها را به آن جلب کنید. رنگ سیاه را برای یک دیوار تصور کنید که جهت نمایش عکس‌های شما، نقاشی‌ها، مجسمه‌سازی‌ها و آویزهای دیواری است. مبل‌های مشکی وجهه‌ای شیک و براق از خود به نمایش می‌گذارند. همچنین رنگی بسیار مناسب برای دیزاین‌هایی با سبک مینیمالیسم است.

پرده‌های مشکی انتخابی مناسبی برای مناطقی‌ست که مدت زمان زیادی نور دریافت می‌کنند. استفاده‌ی جزئی از رنگ مشکی در آثار هنری، اشیا کاربردی مانند ساعت‌های دیواری، کوسن، برای جاهای که می‌خواهید روی آن‌ها بنشینید، روتختی، سفره‌ها، میزهای کار و … باعث زیبایی فضا می‌شود، اما بیش از حد از این رنگ استفاده نکنید. سیاه بر هر رنگی غالب است و استفاده‌ی بیش از حد از آن، به جای فراخوانی حس رازآلودگی، تاریکی بسیار زیادی به فضای شما می‌آورد که خشونت‌آمیز است.

 

رنگ قهوه‌ای

معنی و روانشناسی رنگ ها چیست و در طراحی و دکوراسیون چطور باید از آنها استفاده کرد؟

رنگی‌ از جنس سیاره زمین

قهوه‌ای رنگ خاک و به طور کلی زمین بوده و یادآور کشاورزی است. از رنگ قهوه‌ای استفاده کنید تا احساس سادگی، سرحالی، بی‌خطری و ثبات ایجاد نمایید، البته مراقب باشید که رنگ قهوه‌ای که استفاده میکنید گِل و کثیفی را بهتان یادآوری نکند.

رنگ قهوه‌ای می‌تواند در کتابخانه، اُپِن آشپزخونه، پرده، فرش و ساعت دیواری به کار برود. اکثرا سرویس‌چوب خانه‌ها به رنگ قهوه‌ای است که به همراه رنگ نارنجی می‌تواند فضایی دنج و راحت ایجاد کند.

 

رنگ سفید

معنی و روانشناسی رنگ ها چیست و در طراحی و دکوراسیون چطور باید از آنها استفاده کرد؟

پاکی و معصومیت

سفید نماد همه‌ی نیکی‌ها و مخالف سیاه است‌. رنگ سفید حس پاکی، معصومیت، تمیزی و زمستان منتقل می‌کند. اگرچه در فرهنگ شرقی‌ها، سفید رنگ‌ مرگ است. در برخی کشورها مانند هند، در مراسم‌های مذهبی لباس‌های سفید پوشیده می‌شود. استفاده بیش‌از‌حد از رنگ سفید باعث سردی و خالی بودن فضا و ایجاد حس تنهایی می‌شود.

سفید با همه‌ی رنگ‌ها به راحتی ست می‌شود و ترکیب آن با رنگ آبی نیز جو جالبی به وجود می‌آورد. فرش، مبل و پرده‌‌های سفید باعث ایجاد حس پاکیزگی خواهند شد و نرده‌های عمودی سفید حس بی‌نقص بودن را به دنبال خود می‌آورند. همچین می‌توان از یک ساعت دیواری سفید یا میز‌های چوبی سفید نیز استفاده کرد. معنی و روانشناسی رنگ ها چیست و در طراحی و دکوراسیون چطور باید از آنها استفاده کرد؟

در آخر باید گفت که رنگ های مختلف معانی مختلفی دارند و سمبل چیز‌های متفاوتی‌ هستند. همچنین باعث ایجاد حس‌های متنوعی در ما می‌شوند. قبل از طراحی دکوراسیون منزلتان و طراحی هرچیزی، درباره‌ی رنگ‌ها مطالعه کنید و مطمئن شوید از رنگ‌های درستی برای دیزاین خانه‌تان استفاده می‌کنید.

منبع JenReview
مطالب پیشنهادی
اشتراک در
اطلاع از
guest
1 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
Mim
Mim
5 سال قبل

خیلی مرسی