درست است که دونالد ترامپ یک مهلت 90 روزه برای هواوی تعیین کرده و تحریمها را تا پایان این دوره سه ماهه به تعویق انداخته است، اما این طور که به نظر میرسد او هنوز هم به هواوی اعتماد ندارد. بنا به گزارش AFB، معاون وزارت دفاع آمریکا، پاتریک شاناهان، به تازگی گفته که به هیچ وجه نمیتوان به هواوی اعتماد کرد زیرا این شرکت روابط بسیار نزدیکی با دولت چین دارد. در ادامه با دیجی رو همراه باشید.
شاناهان در مورد فشارهایی که در رابطه با عدم استفاده از تجهیزات شبکه 5G هواوی، به متحدان آمریکا وارد شده نیز اظهار نظر کرده و چنین پاسخ داده است که: “وقتی به شرایط نگاه میکنم، اوضاع را بسیار مخاطره آمیز میبینم… شما نمیتوانید از حفاظت کامل این شبکهها مطمئن باشید.” ریسکی که شاناهان به آن اشاره کرده در واقع بر این فرضیه متکی است که تجهیزات شبکه هواوی به صورت مخفی اطلاعات را در اختیار دولت چین قرار میدهند؛ در واقع گفته شده که بنا به قوانین چین، دولت این کشور هر زمان که از هواوی درخواست کند، این شرکت باید پذیرفته و جاسوسی کند.
در همین حال، بلومبرگ گزارش داده که دولت چین قصد انجام اقدام متقابل دارد. این کشور روز گذشته به صورت رسمی اعلام کرد که یک لیست سیاه از شرکتهای خارجی و افرادی تهیه کرده که شرکتهای چینی و به خصوص هواوی را تحریم کرده و پشتیبانی از آنها را قطع کردهاند. این اقدام در واقع پاسخی به قرار دادن هواوی در لیست سیاه تجاری آمریکا است. هواوی که به عنوان دومین تولید کننده بزرگ گوشی هوشمند و اولین تأمین کننده بزرگ تجهیزات مخابراتی و شبکه شناخته میشود، پس از قرار گرفتن نامش در لیست سیاه ایالات متحده با شرایط بسیار پیچیدهای روبرو شده تا جایی که حتی خبر از تعطیلی تعدادی از خطوط تولید این شرکت نیز به گوش رسیده است.
قرار گرفتن نام هواوی در لیست سیاه تجاری آمریکا باعث شده تا هیچ شرکت آمریکایی حق فروش قطعه و خدمات به این کمپانی چینی را نداشته باشند، مگر اینکه اجازه آن مستقیماً از سوی دولت صادر شود. این اقدام باعث شده تا هواوی بخش بزرگی از زنجیره تأمین خود را که تنها در سال گذشته معاملاتی به ارزش 11 میلیارد دلار با آنها داشته را از دست بدهد. شرکتهایی مانند گوگل، کوالکام و اینتل فروش سخت افزارها و نرم افزارهای خود را به این شرکت قطع کردهاند و حتی برخی از شرکتهای خارجی مانند ARM Holdings هم در این قضیه به حمایت از دولت دونالد ترامپ پرداخته و همکاریهای خود با هواوی را به حال تعلیق درآوردهاند.
حال با اقدام متقابلی که دولت چین قصد انجامش را دارد، تمامی این شرکتها میتوانند در لیست سیاه پهناورترین کشور آسیا قرار بگیرند. یکی از سخنگوهای وزارت بازرگانی چین در این رابطه گفته که لیست مذکور شامل شرکتها و افرادی است که تهدید علنی و یا تهدید بالقوه برای امنیت ملی چین محسوب میشوند. ژائو فنگ به این نکته نیز اشاره کرده که وزارت بازرگانی چین اقدامات لازم را علیه کسانی که در لیست قرار دارند، انجام خواهد داد. همچنین وعده داده شده که نام شرکتها و تصمیماتی که بر علیه آنها اتخاذ شده به زودی به اطلاع عموم خواهد رسید.
آیا اپل هم در لیست سیاه چین قرار دارد؟
انتظار نداشته باشید که نام اپل را هم در لیست سیاه چین ببینید. در حال حاضر، چین یکی از بازارهای مهم اپل به شمار میرود و قرار دادن نام این شرکت در لیست سیاه میتواند به شکل قابل ملاحظهای به فروش گوشیهای آیفون آسیب برساند. از طرف دیگر، با ضعیف شدن هواوی این شرکت آمریکایی میتواند دوباره به رده دوم برترین تولید کنندگان گوشی دنیا راه یابد. اما در این بین باید برخی نکات را هم در نظر گرفت. نکته اول این که اپل هیچگونه همکاری تجاریای با هواوی نداشته و ندارد. نکته دوم هم این است که بخش بزرگی از گوشیهای آیفون اپل در چین مونتاژ میشوند و تحریم کردن این شرکت میتواند باعث بیکار شدن تعدادی از کارخانهها و کارکنان این کشور شود. بنابراین آسیب رسیدن به تولید آیفونهای اپل تنها به ضرر آمریکا نخواهد بود و اقتصاد چین هم از این قضیه بسیار متضرر خواهد شد.
میشل لم (Michelle Lam)، یکی از اقتصاددان Greater China در رابطه با لیست سیاه چین معتقد است:
مطمئناً شرکتهایی که در چند وقت اخیر خبر از قطع پشتیبانی خود از هواوی دادهاند، مانند پاناسونیک و توشیبا، مورد تهدید واقع خواهند شد. اقدام متقابل چین، میتواند به شرکتهای چند ملیتی آسیب بسیار بیشتری وارد کند.
خبر تهیه لیست سیاه توسط دولت چین در حالی منتشر شده که در چند ماه اخیر جنگ تجاری بین دو کشور آمریکا و چین بسیار شدت گرفته و هیچ امیدی نیز برای پایان یافتن آن در کوتاه مدت وجود ندارد. هر دو کشور در حال حاضر تعرفههای زیادی را برای کالای وارداتی از طرف مقابل در نظر گرفتهاند و سعی دارند تا اقتصاد یکدیگر را تحت فشار قرار دهند. در حالی که گوشیهای هوشمند هنوز شامل تعرفه نیستند، اما آمریکا قصد دارد تا به زودی این محصولات را هم به لیست خود اضافه کند. اعمال تعرفه بر کالاهای وارداتی چین باعث شده تا شرکتهای آمریکایی و در نهایت مصرف کنندگان نیز به شدت تحت تأثیر قرار گرفته و هزینههایشان افزایش پیدا کند. به عنوان مثال، قاب گوشیهای آیفون و همچنین قاب چرمی آیپدها حدود 25 درصد گرانتر شده است. البته در این بین برخی شرکتها مانند اپل، هزینه تعرفهها را متقبل شده و سعی کردهاند تا هیچ افزایش قیمتی به مصرف کنندگان نهایی تحمیل نشود.