چرخهای تکنولوژی همچنان با سرعت در حال چرخش هستند و هر روز خبرهای جدیدی از یک فناوری نوظهور میشنویم. به عنوان نمونه، ژاپن ایده تولید ماهوارههای چوبی را مطرح کرده که قرار است در اوایل سال 2024 به مدار فرستاده شوند! یک تیم تحقیقاتی از دانشگاه کیوتو در ژاپن مشغول توسعه اولین ماهواره چوبی جهان هستند که یکی از جالبترین فناوریهای فضایی چند وقت اخیر است. این تیم پیش از این توانسته نظر مثبت ایستگاه فضایی بینالمللی (ISS) را نیز به دست آورد و به این ترتیب، این نهاد بینالمللی نیز به احتمال زیاد از ماهوارههای چوبی حمایت خواهد کرد.
یافتههای تیم تحقیقاتی ژاپنی نشان داده که چوب میتواند به اندازه کافی در فضای بیرونی جو انعطافپذیر باشد. طبق بیانیه مطبوعاتی منتشر شده توسط این تیم، فضای بیرونی جو زمین دارای یک محیط سخت با تغییرات دمایی بالا و پرتوهای شدید کیهانی است. همچنین ذرات خورشیدی خطرناکی وجود دارند که به سرعت بر مواد در چنین محیطهایی تأثیر میگذارند. چوب تا 10 ماه در معرض چنین شرایطی قرار گرفت و آزمایشات هیچ گونه تجزیه یا تغییر شکلی را نشان ندادند. چوب بدون ترک خوردگی، تاب برداشتن، پوسته شدن و آسیب سطحی توانست در تمام این شرایط سخت دوام بیاورد.
این پروژه بر مبنای یک سری تحقیقات اولیه با مشارکت بین المللی LignoSat به نتیجه رسیده است. در نتیجه این شراکت که تحت رهبری دانشگاه کیوتو انجام شده، یک ماهواره چوبی طراحی گردیده که به طور مشترک توسط ناسا و آژانس فضایی ژاپن به فضا پرتاب خواهد شد. پروژه چوب فضایی LignoSat در سال 2020 آغاز شد و این پروژه اوج همکاری بین دانشگاه کیوتو و جنگلداری سومیتومو بود. در تحقیقات ثابت شده که چوب توانایی مقاومت در برابر شرایط شبیهسازی شده مدار پایین زمین (LEO) را دارد.
یک پانل کوچک حاوی نمونههای مختلف چوب در خارج از ماژول آزمایشی کیبو متعلق به ژاپن به ایستگاه فضایی بینالمللی پرتاب شد. این پانل به مدت 10 ماه در فضا قرار گرفت و پس از آن توسط آژانس فضایی ژاپن به زمین بازگردانده شد. عملیات بازیابی پانل توسط کویچی واکاتا انجام شد و نمونه از طریق فضاپیمای باری دراگون CRS-26 اسپیس ایکس بازگردانده شد. بادوامترین چوب در میان نمونهها، چوب درخت ماگنولیا بود. کارایی، پایداری و استحکام کلی این چوب در مقایسه با سایر نمونهها بیشتر بود و میتواند یک جایگزین مناسب برای آلیاژ فلزی باشد که در حال حاضر برای ساخت ماهوارهها استفاده میشود.
چوب گزینه سازگارتری با محیط زیست است و تولید آن ارزانتر بوده و آلودگی کمتری در پی دارد. علاوه بر این، چوب را میتوان به راحتی دور انداخت و در طبیعت رها کرد. در مجموع، تحقیقات بسیار امیدوار کننده هستند و بیصبرانه منتظریم تا سال آینده شاهد پرتاب اولین ماهواره چوبی به فضا و قرار گرفتن آن در مدار باشیم.