به گفته محققان سرویس كپرنیک (Copernicus) که بر تغییرات اتمسفر نظارت دارد، بزرگترین سوراخ لایه ازون که اخیراً بر فراز قطب شمال مشاهده شده بود، بسته شده است.
اواخر ماه مارس بود که دانشمندان برای اولین بار نشانههایی از ایجاد این سوراخ نادر و بسیار بزرگ را مشاهده کردند؛ سوراخی که گفته میشود در نتیجه کاهش دمای غیرمعمول در قطب شمال به وجود آمده بود.
لایه ازون مانند یک سپر عمل کرده و مانع رسیدن اشعه ماوراء بنفش خورشید به سطح زمین میشود؛ اشعهای که برای سلامت انسان مضر بوده و یکی از دلایل اصلی ایجاد سرطان پوست به شمار میرود. با اینکه سوراخ بزرگ ایجاد شده بر فراز قطب شمال به شکل مستقیم تهدیدی به شمار نمیرفت، اما اگر به سمت جنوب و مناطق پرجمعیتتر منتقل میشد، میتوانست یک تهدید وافعی و جدی باشد.
اما به هر حال، ظاهراً نگرانیها در این مورد پایان یافته و سرویس كپرنیک رسماً اعلام کرد که سوراخ ایجاد شده در قطب شمال بسته شده است. البته در روزهای اخیر شایعاتی منتشر شده بود مبنی بر اینکه شیوع ویروس کرونا و در نتیجه آن، کاهش آلودگی هوا باعث بسته شدن سوراخ مذکور در لایه ازون بوده که محققان این شایعات را رد میکنند.
لایهٔ ازون یا لایهای با غلظت بالای مولکول ازون (O3) است که در ارتفاع 20 تا 30 کیلومتری سطح زمین قرار داشته و تنها 3 میلیمتر ضخامت دارد (بسته به شرایط فصلی و آبوهوایی ضخامت آن تغییر میکند). این لایه در سال 1913 توسط دو فیزیکدان فرانسوی به نامهای شارل فابری و آنری بویسون کشف شد. لایه ازون با جذب 95 تا 99.9 درصد پرتو فرابنفش خورشید، حیات بر روی کره زمین را ممکن کرده است. این لایه پرتوهای پرانرژی فرابنفش را جذب کرده و آنها را به شکل پرتوهای فروسرخ درمیآورد و به سطح زمین میفرستد.