کاما جانیا، دانشجوی رشته طراحی صنعتی دانشگاه Aalto در هلسینکی فنلاند اخیرا مدلی از یک چادر مسافرتی مقاوم در برابر رعد و برق طراحی کرده است. چادر بُلت در واقع ترکیبی از سه نوع چادر مسافرتی مختلف است که وظیفه محافظت از جان افراد در برابر حملات مستقیم رعد و برق و ولتاژ قدرتمند آن را به کمک اتصال به زمین بر عهده دارد.
جانیا زمانی ایده ساخت این چادر جدید به سرش زد که آماری در رابطه با میزان کشتههایی که رعد و برق های شدید به جا میگذارند را مطالعه کرد، و در نهایت ترس ذاتی وی از رعد و برق و طوفان، او را تشویق به ساخت یک چادر مقاوت کرد.
وی در مصاحبه ای با مجله Gizmag میگوید:«هنگامی که کودک بودم از صدای بلند رعد و برق و نور های چشمک زن آن به شدت ترس داشتم، حتی زمانی که در خانه بودم. حالا نیز از رعد و برق می ترسم، البته فقط در مواقعی که بیرون از خانه هستم – به خصوص در کوهستان. من به فعالیت های خارج از خانه نظیر کوه نوردی و صخره نوردی علاقه دارم و زمانهایی که با رعد و برق روبرو می شود برایم بسیار ترسناک است.»
جانیا جهت ساخت اولین چادر کوهستانی ضد رعد و برق از میله و اتصال دهندههای آلمینیومی استفاده کرده است که توانایی مقاوت با 200 کیلوآمپر جریان را دارند. پارچه ضد آب جهت فرش کردن و قسمت پایینی چادر مورد استفاده قرار گرفته است. همچنین پلی استر عایق بندی شده و سیم کشیهای مسی در نهایت چادر را به دیرکهای زمینه خود متصل کردهاند.
زیر نظر استاد دانشگاه – دکتر مایکل کریسیک – و در کنار دانشمندانی نظیر کنراد سوبولسکی و الکساندر بوگوچی، جانیا توانست مراحل طولانی محاسبات علمی و ریاضی مورد نیاز جهت تست نهایی چادر را در برابر ولتاژ بالا پشت سر بگذارد؛ بدون این که با شکستی مواجه شود و چادر و مواد آن به آتش کشیده شوند. این مدل از چادر تحت آزمایشهای ولتاژ بالایی قرار گرفته که در مقابل ولتاژ تولیدی Generator خاصی مقاوت کرده است. جانیا در آزمایشها الکترودی را در داخل چادر تعبیه کرده است تا نقش سر فرد را بازی کند و همچنین از یک منبع تولیدی قوی جهت اندازهگیری میزان مقاومت هوا استفاده شده است.
جانیا از ایجاد سوختگیهایی در محل اتصال میلههای آلمینیومی به خاطر دمای بسیار بالا در برخی مراحل آزمایش خبر داده است. همچنین دیرکهای چادر نیز در برخی مراحل سخت آزمایشگاهی ذوب شدهاند. البته در نظر داشته باشید که این آسیبها در شرایط دمایی بسیار بد رخ دادهاند.
بدون در نظر گرفتن موارد بالا، این آزمایشات در مجموع یک موفقیت بزرگ بوده است و چادر بُلت توانایی محافظت از افراد درون خود در مقابل رعد و برق مستقیم را داراست. جانیا در ادامه مصاحبه خود اضافه کرد:
« من همچنین یکی از این چادر ها را در کوهستان و در رگبار شدید باران و باد مورد آزمایش قرار دادم و خودم زمانی معادل با شش ساعت را در این چادر گذراندم و هیچ شکستگی در بدنه چادر به وجود نیامد و احساس راحتی کردم. همچنین استفاده از این چادر خیلی راحت است؛ مکانیزم قفل در داخل میلهها به صورت خودکار چادر را سر پا می کند.»
سه چادری که در یکی از تصاویر مشاهده میکنید از مواد اولیه سبک و ضد آب ساخته شدهاند و همچنین میله های آلومینیومی آنها را همراهی کردهاند. این چادر ها ایده خوبی برای علاقه مندان به کوه نوردی و فعالیت های ماجراجویانه در خارج از خانه است. هر سه نسخه این چادر کاملا جمع و جور بوده و به راحتی حمل میشوند و همچنین وزن بسیار کمی دارند. همانطور که در بالا اشاره کردیم مکانیز سر پا کردن چادر ها نیز ساده و سریع است.
چادر بُلت با 1.2 کیلوگرم وزن بسیار سبک است و در آن فضای کافی جهت نشستن و خوابیدن وجود دارد. این محصول محافظت کامل در برابر رعد و برق را تضمین می کند و در مقابل بارانهای شدید نیز پناهگاه مقاومی به شمار می رود. به دلیل جمع و جور بودن چادر، امکان باز کردن آن در هر منطقهای ممکن است؛ به عنوان مثال در کنار رودخانه و یا دهانه کوه ها.
نسخه سوم از این چادر با نام Bolt Air با عبارت ” پناهگاه بسیار سبک و بادی” توصیف شده است و امکان میزبانی از یک تا دو نفر را دارد. متاسفانه هنوز در زمینه تولید انبوه این چادر ها تصمیم جدی اتخاذ نشده است و به گفته جانیا، وی در حال حاضر به دنبال همکاران تبلیغاتی جهت تولید نهایی این چادر هاست. در نهایت باید بگوییم که جانیا در حال اتمام مدرک استادی خود در رشته طراحی صنعتی است و در حال کار بر روی دستگاهی است که بتواند در ارتفاع های مختلف به جمع آوری آب بپردازد.
در ادامه توجه شما را به تصاویری از این چادر های ضد رعد و برق جلب می نماییم: