در بخش اول این مقاله به مقایسهی ویندوز و لینوکس از نظر قیمت و امنیت پرداختیم. همان طور که قرار بود، در این بخش به مقایسهی این دو سیستم عامل از نظر سرعت، پایداری و ظاهر گرافیکی خواهیم پرداخت.
در بخش مقایسه سرعت این دو سیستم عامل، تلاشم برای جمع آوری نمودارهایی از سرعت لینوکس و ویندوز ۱۰ جز در یکی دو مورد به نتیجه نرسید. بنابراین، در اکثر موارد از نمودارهایی که مربوط به ورژنهای قدیمیتر لینوکس( مانند اوبونتو ۹ ) و ویندوز (مانند ویندوز ۷) میشود استفاده کردهام. البته حتی الامکان تلاش شده که اطلاعات به روز و مربوط به مقایسه ویندوز ۱۰ و اوبونتو ۱۶ باشند بنابراین در این مقاله از ویدئو هم استفاده کرده ام.
بیشتر بخوانید:
تجربه من: مهاجرت از ویندوز به لینوکس و مقایسهی این دو سیستم عامل [بخش اول]
3: مقایسه لینوکس و ویندوز از نظر سرعت
مقایسهی سرعت دو سیستم عامل به عوامل بسیار زیادی بستگی دارد. یادم میآید زمانی که گلکسی اس ۶ معرفی شد، امکانات سخت افزاری آن برایم بسیار جذاب بودند و فکر میکردم آیفون شانسی در برابر این همه قدرتی که در زیر پوست این گوشی نهفته است نخواهد داشت!
این گوشی را یکی از دوستانم خریده بود. کمی با آن کار کردم. سرعت گوشی واقعا خوب بود. مدتی بعد، تصمیم گرفتم از دنیای اندروید فاصله بگیرم. یک آیفون 5s کارکرده با قیمت مناسب خریداری کردم، اگر چه ظاهر گوشی چنگی به دل نمیزد، ولی فروشنده اطمینان داد که کارکرد گوشی فوق العاده است! گوشی را خریدم و …، سرعت گوشی فوق العاده بود!
هنوز هم هیچ کدام از گوشیهای اندرویدی که خریداری کردهام به گرد پای آیفون ۵ اس هم نرسیدهاند! برایم سوال بود که چگونه این گوشی با cpu ۲ هسته و فرکانس 1.3 گیگاهرتز میتواند آن قدر سریع باشد. یکی از عوامل، سیستم عامل بود. iOS از منابع سخت افزاری موجود بسیار بهتر و بهینهتر استفاده میکند.
همین موضوع در مورد لینوکس هم صدق میکند. در مورد لینوکس هم همان داستان قبلی برایم پیش آمد. کامپیوتر من قبل از خراب شدنش، از منابع سخت افزاری بهتری نسبت به لپ تاپ فعلیم برخوردار بود ولی سرعت اجرای نرم افزارها و یا بالا آمدن ویندوز بسیار کندتر از لینوکس صورت میگرفت.
اولین چیزی که در مورد سرعت لینوکس توجه مرا به خودش جلب کرد، سرعت انتقال اطلاعات از یک هارد اکسترنال بود. انتقال اطلاعات از کامپیوتر به هارد اکسترنال و برعکس در لینوکس بسیار بسیار سریعتر از ویندوز صورت می گیرد.
برای مقایسهی سرعت لینوکس و ویندوز، در اکثر موارد نیاز به یکی بودن شرایط نیست. کافیست کامپیوتری با مشخصات سخت افزاری ضعیف همراه با لینوکس را در برابر یک کامپیوتر یا لپ تاپ قویتر همراه با ویندوز قرار دهید. سپس یک نرم افزار که برای هر دو سیستم عامل موجود است (مانند اندروید استودیو) را همزمان در دو دستگاه اجرا کنید.
البته لازم به ذکر است که ویندوز ۱۰ با تغییرات گستردهای همراه بوده است و از هر نظر بهبودهایی را تجربه کرده است. در این شرایط، مقایسهی لینوکس و ویندوز از نظر سرعت به شکست لینوکس منجر خواهد شد. اما اگر شرایط را مساوی کنید و از دو کامپیوتر یکسان استفاده کنید، شاهد رقابت تنگاتنگی خواهید بود! ویندوز ۱۰ از نظر سرعت بوت بر لینوکس برتری دارد. اما در طرف مقابل، لینوکس همچنان در سرعت انتقال فایل از ویندوز ۱۰ بهتر است.
استفاده مناسب از قدرت CPU و هستهها و تخصیص بهینه منابع و حافظه به اپلیکیشنها، از جمله عواملی هستند که باعث میشوند لینوکس از سرعت بیشتری نسبت به ویندوز برخوردار باشد.
آزمایشات زیادی برای مقایسهی سرعت این دو سیستم عامل صورت گرفته است. برای اینکه مهر تاییدی بر گفتههایم در مورد سرعت این دو زده باشم، کافی است ویدئو زیر را ببینید:
چیز دیگری که لازم است به آن اشاره کنم این است که این مقایسهها بین اوبونتو و ویندوز ۱۰ صورت گرفته اند در حالی که لینوکس محدود به اوبونتو نمیشود و توزیعهای دیگری هم از لینوکس وجود دارند که بعضا از اوبونتو سرعت بیشتری دارند.
برای یک مقایسهی کلی، میتوان گفت که اگرچه نسخههای ویندوز قبل از ویندوز ۱۰ ، هیچ شانسی در برابر لینوکس از نظر سرعت ندارند، اما رقابت بین ویندوز ۱۰ و نسخههای فعلی توزیعهای مختلف لینوکس بسیار نزدیک است.
4: مقایسهی پایداری ویندوز و لینوکس
قبل از اینکه به بیان دلایل بپردازم، بهتر است خیالتان را راحت کنم: ویندوز از نظر پایداری، هیچ شانسی در برابر لینوکس ندارد!
تقریبا تمام کاربران لینوکس در این قضیه اتفاق نظر دارند که اگر یک لپ تاپ بخرید و روی آن از سیستم عامل لینوکس استفاده کنید، تا زمانی که لپ تاپتان کار میکند نیازی به عوض کردن سیستم عامل لینوکستان و نصب مجدد آن نخواهید داشت. این در حالی است که تمام کاربران ویندوز با فرایند حذف ویندوز و نصب مجدد آن آشنایی دارند.
پس از مدتی کار کردن با ویندوز، سرعت سیستم پایین خواهد آمد و هنگ کردنها و کند شدن کامپیوتر یا لپ تاپ سبب میشوند که مجبور به عوض کردن ویندوز و در واقع نصب مجدد آن بشوید. چنین فرایندی در مورد لینوکس صادق نیست. حتی اگر سیستمتان پس از مدتی استفاده از لینوکس به خاطر سیستم عامل ، کند بشود، راه های بهتری به جای نصب مجدد سیستم عامل وجود دارند. لینوکس آن قدر دست کاربرانش را باز گذاشته است که با کمی اطلاعات از سیستم عاملتان میتوانید به راحتی دلیل کند شدن کامپیوتر را پیدا کنید و مشکلات موجود را بر طرف کنید. در مورد ویندوز، پروسه پیدا کردن مشکل و مرتفع کردن آن ، بسیار سخت تر از لینوکس صورت میگیرد که دلیل آن باز نبودن دست کاربران در دسترسی به اجزای مختلف سیستم عامل و اطلاع از نحوه کار کرد آنهاست.
لینوکس آن قدر گسترده است که کتابهای بسیار زیادی درباره آن منتشر شدهاند که در این کتابها، به نحوه دقیق کارکرد این سیستم عامل می پردازند. زمانی که شما از نحوه کارکرد یک سیستم عامل به صورت کامل اطلاع دارید و در ضمن، با یک سیستم عامل متن باز سر و کار دارید، فهمیدن این که کجای کار ایراد دارد و برطرف کردن آن ایراد، کار سختی نخواهد بود. این آزادی عمل در مورد ویندوز وجود ندارد و در بسیاری از مواقع، نصب مجدد ویندوز بهترین راه حل خواهد بود.
5: مقایسه لینوکس و ویندوز از نظر ظاهر گرافیکی
همان طور که می دانید، ظاهر گرافیکی ویندوز و لینوکس بسیار متفاوت هستند. اگر چه خوب یا بد بودن ظاهر گرافیکی یک سیستم عامل وابسته به سلیقهی هر شخصی است، اما انصاف حکم میکند که در این زمینه، برتری را به ویندوز بدهیم!
در عکس بالا، پیشرفت رابط کاربری سیستم عامل های مختلف در طول زمان را مشاهده میکنید. برای آن دسته از خوانندگانی که با سیستم عامل لینوکس آشنایی کافی ندارند، باید بگویم که این عکس فقط یه شوخی ساده است و ظاهر گرافیکی لینوکس واقعا اینطوری نیست! البته منظور عکس، اهمیتی است که سازندگان این سیستم عامل ها برای رابط کاربری قائل هستند و در این میان، لینوکس چندان به این مسئله اهمیت نمی دهد.
تصویر بالا مربوط به سیستم عامل لینوکس و توزیع جنتو میشود. جنتو از معروف ترین توزیعهای لینوکس است. ضرب المثل معروفی در بین کاربران لینوکس وجود دارد که میگوید: «اگر کار کردن با یکی از توزیع های لینوکس را یاد بگیرید، تنها کار کردن با همان توزیع را بلدید، اگر کار کردن با جنتو را یاد بگیرید، کار کردن با کل لینوکس را بلدید».
وقتی چنین توزیع معروفی از چنین رابط کاربریای برخوردار است، طبیعی است که به این نتیجه برسید که هدف از لینوکس، ظاهر گرافیکی نیست. برای اکثر کاربران لینوکس که بخش بزرگی از آن را برنامه نویسان تشکیل میدهند، ظاهر گرافیکی اهمیت چندانی ندارد و بسیاری از آنها در کل از ظاهر گرافیکی زیبا گریزان هستند! این دسته از کاربران که به محیط سیاه سفید ترمینال عادت کردهاند، نه تنها به رابط کاربری سیستم عامل اهمیتی نمیدهند، بلکه در اکثر موارد به رابط کاربری هیچ چیز دیگری اهمیت نمیدهند!
اگر میخواهید از نرمافزارهای گرافیکی استفاده کنید، باید بدانید همان طور که لینوکس به برنامه هایی با گرافیک غنی اهمیت نمیدهد، برنامه های گرافیکی هم به لینوکس اهمیت نمی دهند! به همین دلیل است که نرم افزارهایی مانند فتوشاپ برای لینوکس منتشر نشدهاند (اگر چه راهکارهایی برای استفاده از این نرم افزار در لینوکس وجود دارد). به هر حال، اگر به دنبال استفاده از زیباییهای بصری هستید و یا میخواهید آن ها را خلق کنید، باید بگویم که لینوکس گزینه مناسبی نیست.
اکثر توزیعهای لینوکس هم ظاهر گرافیکی خوبی ندارند، در نتیجه نرم افزارهای گرافیکی خوبی هم ندارند. اگر چه نرم افزارهایی هستند که کاربران لینوکس به عنوان جایگزین برای فتوشاپ و دیگر نرم افزارهای ادوبی استفاده می کنند، اما اگر بخواهیم صادق باشیم، این نرم افزارها به هیچ وجه به پای ساختههای ادوبی نمی رسند و بهتر است برای خلق تصاویر و ویدئوهای فوق العاده، از ویندوز یا مک استفاده کنید.
هنوز چند مورد جزئی دیگر مانده که باید به آنها هم بپردازیم. از جمله گستردگی استفاده از این دو سیستم عامل در سازمانهای مختلف و این که هر کدام از این دو سیستم عامل برای چه کسانی مناسب هستند و به این مسئله هم اشاره خواهیم کرد که چگونه میتوانید در کنار ویندوز از لینوکس ( و بالعکس) استفاده کنید.
در بخش سوم و نهایی این مقاله یک نتیجهگیری کلی خواهیم داشت و به این میپردازیم که آیا مهاجرت به لینوکس برای شما هم کار درستی خواهد بود یا خیر. شما هم می توانید تجربیاتتان را از کار کردن با این سیستم عاملها با ما و کاربران دیجی رو به اشتراک بگذارید.
اولا لینوکس نه، گنو/لینوکس (کچل شدیم اینقد گفتیم :دی)
دوما بنظرم اگر بخوای گنو (و حتی اگه لینوکس رو پشت بندش نیاری مشکلی ایجاد نمیشه) و ویندوز رو با هم از نظر ظاهر گرافیکی مقایسه کنی بازم ویندوز به پای گنو نمی رسه
شما اومدی میگی جنتو، توزیع معروف گنویی، با ظاهر گرافیکیش چنگی به دل نمی زنه
عکسی که گذاشتین مربوط به دسکتاپ enlightenment هستش، اگر یه مقدار دقیق تر نگاه کنید واقعا زیباست، اگر باهاش کار کنید و انیمیشن های زیباش رو تجربه کنید با توجه به اینکه حدود ۲۵۰ تا ۳۰۰ مگابایت از حافظه رم شما استفاده می کنه حرفتونو که گنو به پای ویندوز از نظر ظاهر گرافیکی نمیرسه پس می گیرید
حالا این دسکتاپ مذکور ، جزو دسکتاپایی که خیلی کم دیدم استفاده بشه
شما تا حالا با دسکتاپ پلاسما کار کردید؟
گنوم چطور ؟
گنوم ظاهری ساده داره با انیمیشنای زیبا و ساده که در عین همین سادگی (نمی دونم چرا اینقد روی ساده دارم تاکید می کنم :دی) خیلی کامله
و اگر باز هم راضی نشدید پلاسما برگ برنده گنو هست، تقریبا چیزی نیست که توش نتونید شخصی سازی کنید…
مطمین باشید وقتی توسعه دهنده ها و کاربران گنو میان چندین دسکتاپ و مدیر پنجره طراحی می کنن و با سرعتی خیلی بیشتر از ویندوز پیشرفت،گنو و جامعه کاربریش به ظاهر گرافیکی و نرم افزارای گرافیکی اهمیت میدن، نه ویندوز که فقط یه ظاهر گرافیکی تکراری داره :دی
نرم افزارای krita و gimp و inkscape هم تا جایی که من میدونم جایگزین مناسبی برای فتوشاپ هستند، در حالی که برای استفاده از فتوشاپ باید مقدار زیادی پول پرداخت کنید، این نرم افزار ها آزاد هستند!
و درباره اینکه گفتید اکثر کابرای گنو برنامه نویسن و به محیط سیاه و سفید ترمینال عادت کردند باید بگم حق با شماست!
وقتی قدرت و سرعت و گستردگی ابزار های cli رو درک کنید وافعا سختتونه با نرم افزارای گرافیکی کار کنید :دی
وقتی من می تونم با یه دستور تگ های کل فایل های موسیقیم رو مرتب کنم نیازی نمی بینم که برای این کار چیزی حدود ۲۰۰۰ آهنگ رو دونه دونه در نرم افزار گرافیکی باز کنم و ادیتشون کنم! البته این فقط یک مثال ساده بود :دی
و در آخر، نویسنده محترم، اگر می خوای دوتا چیزو با هم مقایسه کنی، بهتره اطلاعات کافی درباره جفتش داشته باشی 😉
و در آخر آخر، فونت این قسمت نوشنت کامنت رو بزرگ تر کنید، کور شدیم 🙁
با تشکر از دیدگاه شما
اندازه فونت افزایش پیدا کرد!
سلام
ایول مسعود جان
چیزهایی که می خواستم بگم رو گفت
واقعا انیمیشن های رابط کاربری و ویجت ها… رو توی لینوکس امتحان کردی؟ آیا تابحال 4-5 دستکتاپ یا میز کار رو با هم روی یک توزیع استفاده کردی؟ با تنظیمات مربوط به هر دستکتاپ و انیمیشن های مختلف؟
آیا تا بحال بوت لینوکس رو بهینه کردی؟ بعد بیای مقایسه سرعت بوت بزاری؟ سرعت خاموش شدن چطور؟؟
بقول دوست مون شما اول بیا کمی بیشتر یاد بگیر، بعد بیا نقد کن، هر چند همین نقد ناقص رو هم اگر قبول کنیم برتری با گنو لینوکس هست.
اگر کپی رایت در اینجا رعایت می شد، باور کن 1% از مردم نمی آمدن از ویندوز استفاده کنن… بقول معروف فقط 4% بودن خخخخخ
سرعت ویندوز و لینوکس رو در تعداد برنامه و در لینوکس فرایند یا فایل تکرار میکنم تعداد شون مقایسه میکنن که چون ویندوز از نخ و لینوکس از فرایند درختی استفاده میکنه ویندوز پایداری دوباره تکرار.میکنم سرعت و پایداری بیشتر داره به نسبت لینوکس حرفم رو قبول ندارید کتاب سیستم های عامل دکتر الهام حری نجف ابادی و سید سعید ایت رو بخونید در ضمن تا یادم نرفته بگم سرعت انتقال فایل از حافظه به حافظه اصلی یارم بخاطر استفاده ویندوز و مک از ساختار چند مدلی که تو فصل مربوطه نوشته میتونید بازم مراجعه کنید به کتاب و ببینید که بیشتر است از لینوکس اما لینوکس در تعداد فرایند های فعال و یا همون فایل و تعداد درخواست ها به گذرگاه ها در حالت به اصطلاح کم ترافیک خوب عمل میکنه.درباره سرور های وب که از لینوکس استفاده میکنن هم باید بگم بخاطر رایگان بودن لینوکس و بخاطر حجم کم و نیاز کم به گرافیک ( منظورم از نیاز کم به گرافیک یعنی مقدار اتلاف حافظه گرافیکی یا بهتره بگم به “حافظه” خیلی کمه ) استفاده میکنن اما در ویندوز سرور ها بازم میبینم که سرور وب فقط بعضی از قسمت هاش فعاله و بقییه بیهوده منابع رو در اختیار میگرن که به این خاطر بیشتر از لینوکس استفاده میشه اینم منبعش کتاب سیستم عامل دکتر الهام حری نجف ابادی و دکتر سعید ایت و ریز پردازنده و زبان اسمبلی دکتر محمد مهدی همایونپور و شبکه های کامپیوتری جیمز اف کروز و کیت دابیلیو رز هستش
شما خبر دارید که از ۵۰۰ ابر کامپیوتر جهان ۴۹۸ تا لینوکس هست و تازه اون دوتا نه ویندوز هست نه مک او اس ؟؟
اخه کسی که بخاد سرور بزنه
۱) نه براش 6155 دلار ویندوز سرور مهمه نه براش رایگان بودن لینوکس – البته تفاوت چشم گیری ولی اینها همه غول اقتصادی اند
۲) اگر به حافظه رم باشه لینوکس حدودا ۲۰۰ مگ و ویندوز حدودا ۲.۵ گیگ فضا میگیریه که با یک رم چهار گیگ حل میشه باز هم بحث قیمت شد اصلا براشون مهم نیست
در پایان وضعیت تو رم و پول فرقی انچنان نداره – که البته لینوکس هر دو تا بهتره – مهم قدرته که تو نمودار و ارقام لینوکس ویندوز رو محو میکنه
داش ما لینوکسی ها هم ادمیم تا حالا با kde کار کردی نمیدونی چقدر قشنگه بعد با اون ترمینالی که عکس گذاشتی و توصیف میکنی ادم کور میشه معلومه اگه از کانفینگ دیفالت هرچی استفاده کنی وحشت ناکه ما کانکی داریم ما روی ویم مون تم نصب میکنیم هیولا که نیستیم چشمامونم از سر راه نیاوردیم xD
سلام خدمت دوستان
و خدمت نویسنده محترم
که بهتره استین بالا بزنه و قسمت گرافیک لینوکس رو ویرایش کنی
در ساده ترین بخش شما میز کار فوق العاده KDE plasma رو ببینی برای ویندوز گریه می کنی چرا چنین چیزی نداره
نازه plasma جز معروفا هست چیز های دیگه ای مثل deppin و خیلی چیزا هم هست
حتی خودم WM که اسمش i3 هست رو بچنان کانفیگ کردم که اگر تو این لینک ببینی دیگه ویندوزت بالا نمیاد
https://www.icloud.com/iclouddrive/0DMmPbzr12gW3VOmn1NPff1MA#Screen
یکی از دروغ های بزرگ تو دنیا لینوکس همین گرافیک هست
من نمیدونم شما مردم رو چی فرض میکنین
بلاخره یک دولوپر پیدا بشه جواب شو میخوای چی بدی ؟؟؟؟