بحث بر سر وجود حیات فرازمینی و تمدنهای بیگانه همواره در بین دانشمندان و علاقهمندان نجوم داغ بوده و نظریات مختلفی در این باره ارائه شده است. اما در تازهترین مورد، دانشمندان به کمک برخی شبیهسازیهای احتمالاتی، تعداد تمدنهای بیگانهای را که ممکن است در کهکشان راه شیری وجود داشته باشند، برآورد کردهاند و عددی که به آن رسیدهاند واقعاً حیرت انگیز است: 42777! با دیجی رو همراه باشید.
این عدد عجیب و غریب توسط دو محقق با نامهای ونجی سونگ (Wenjie Song) و هی گائو (He Gao) از دپارتمان نجوم «دانشگاه معمولی پکن» در چین محاسبه شده و برای به دست آوردن آن از روشی به نام «شبیهسازی مونت کارلو» استفاده کردهاند. شبیهسازی مونت کارلو یک تکنیک ریاضی برای تخمین نتایج احتمالی یک رویداد نامشخص است.
دانشمندان پیش از این هم بارها تلاش کردهاند تا تعداد تمدنهای بیگانهای را که ممکن است در کهکشان ما وجود داشته باشند، محاسبه کنند. برجستهترین آنها «فرانک دریک» (Frank Drake) بود؛ اخترشناسی که معادله دریک نیز به اسم او نامگذاری شده است. دریک سعی میکند تا این کار را با استفاده از عواملی مانند سرعت متوسط تشکیل ستاره، جدا کردن ستارگانی که دارای منظومه سیارهای هستند، جدا کردن بخشی از این سیارات که میتوانند میزبان حیات باشند، و ادامه این عملیات حذفی، انجام دهد.
اما مشکل معادله دریک و سایر محاسبات مشابه برای تخمین احتمال حیات بیگانه این است که عدم قطعیت زیادی در هر یک از عوامل فوق وجود دارد. بنابراین، مدلها عمدتاً مبتنی بر فرضیات معقولی هستند که ممکن است پیشبینیهای قابل قبولی در مورد حیات بیگانه ایجاد کنند.
معادله دریک در دهه 1960 ارائه شد. از آن زمان ما چیزهای زیادی در مورد کیهان آموختهایم؛ از جمله اینکه موفق به رصد هزاران سیاره فراخورشیدی (سیارههای خارج از منظومه شمسی) شدهایم. سونگ و گائو با استفاده از این اطلاعات بهروز، الگوی تشکیل ستاره در کهکشان راه شیری را با در نظر گرفتن میزان فلزی بودن و جرم، شبیهسازی کرده و احتمال تشکیل سیارات خاکی را در مناطق قابل سکونت، احتمال ظهور حیات و در نهایت احتمال پیشرفت کافی برای برقراری ارتباط تمدنهای بیگانه با زمین را برآورد کردهاند.
بیشتر بخوانید:
- کشف متان در قمر زحل، نظریه وجود حیات در این سیاره را قوت بخشید
- کشف دو سیاره فراخورشیدی جدید و احتمال وجود حیات در آنها
نکته مهم این است که ستاره شناسان به مقیاس زمانی نیز توجه داشتهاند و سعی کردند تا به این نتیجه برسند که ما به عنوان یک گونه حیات در کهکشان راه شیری، چقدر باید زنده بمانیم تا بتوانیم سیگنالهای ارسال شده توسط بیگانگان را کشف کنیم.
کار دو محقق چینی، دو نتیجه اصلی داشت: یک نتیجه خوش بینانه و یک نتیجه بدبینانه. در شرایط خوش بینانه، محققان وجود 42777 تمدن هوشمند فرازمینی قابل ارتباط را با حاشیه خطای مثبت 267 و منفی 369 تخمین زدهاند و برای برقراری ارتباط با ما، آنها باید به طور متوسط 2000 سال زنده بمانند.
اما در شرایط بدبینانه، محققان معتقدند که احتمالاً کمتر از 111 تمدن بیگانه در کهکشان ما وجود دارد و آنها برای برقراری ارتباط با ما به طور متوسط باید حدود 1 میلیون سال زنده بمانند.
سونگ و گائو میگویند که کار آنها ممکن است تا حدودی روشنگر پارادوکس فرمی باشد؛ پارادوکسی که میپرسد چرا انسانها علیرغم تخمینها برای وجود تمدنهای بیگانه، هنوز هیچ سیگنالی از آنها دریافت نکردهاند؟
در این مطالعه در پاسخ به سؤال مذکور آمده است:
دلیل عدم دریافت سیگنال ممکن است این باشد که طول عمر ارتباطی انسانها در حال حاضر به اندازه کافی طولانی نیست.
با این حال، به این نکته هم اشاره شده که طول عمر تمدنها به دلیل بسیاری از عوامل و اختلالات بالقوه از داخل محدود شده است؛ عواملی مانند مسائل جمعیتی، نابودی هستهای، تغییرات ناگهانی آب و هوا، برخورد دنبالهدارها، تغییرات اکولوژیکی و غیره.
در نهایت، سونگ و گائو این نکته را مطرح کردهاند که بر اساس شبیهسازیهای آنان و در شرایط خوشبینانه، هنوز هم به دریافت سیگنال ارسال شده از سوی بیگانگان امید وجود دارد.
نظر شما چیست؟ آیا تمدنهای بیگانه در کهکشان راه شیری وجود دارند؟ و آیا این تمدنها قادر به برقراری ارتباط با ما خواهند بود؟ نظرات خود را از طریق بخش کامنتها در زیر همین مطلب با ما در میان بگذارید.
من فگر نمی کنم که به غیر بشریت تمدن پیشرفته دیگری در راه شیری باشد. زیاد بودن سیارات دلیل نمی شود. شما اسر انگشت خود را که نگاه می کنید در میان میلیارد ها انسان دیگر مشابه آن را پیدا نمی کنید. قضیه تمدن بشریت هم مانند شاخص اثر انگشت هر شخصی کاملا متمایز و بر اساس قانون احتمالات نمی شود این مساله رو پیش بینی کنید. ولی در مورد حیات تک سلولی و غیر هوشمند کاملا موافقم که ممکن است جاهای دیگر هم وجود داشته باشد.