طی سالهای متمادی، ستارهشناسان چندین انفجار رادیویی سریع (FRB) _ سیگنالهای رادیویی مرموزی_ را از یک بخش نامعلوم جهان هستی دریافت کردهاند. اما اکنون برای دومین بار، آنها سیگنالهایی پیدا کردهاند که خود به خود تکرار میشود. به همین خاطر، احتمال اینکه ستارهشناسان بتوانند منشأ و جای اصلی این سیگنالها را پیدا کنند افزایش یافته است.
طبق تحقیقی که در چهارشنبه در مجله Nature منتشر شد گروهی از ستاره شناسان کانادایی تکرار انفجارهای رادیویی سریع را شناسایی و تایید کردهاند. این یکی از 13 انفجار رادیویی سریع جدیدی است که این تیم در طول سه هفته در تابستان سال 2018 شناسایی کرده است.
ستارهشناسان از سال 2002 انفجارهای رادیویی سریع را کشف کردهاند، اما دهها اکتشاف جدید، این امید را میدهد که ستارهشناسان بتوانند بفهمند که این سیگنالها چه چیزی هستند و یا منشأ آنها کجاست. سیگنالها میلیاردها سال نوری در کهکشان سفر میکنند اما فقط برای کسری از ثانیه باقی میمانند. همین باعث میشود مطالعه آنها دشوار شود.. همین اتفاق، تحقیق و مطالعه درباره آنها را سختتر میکند. تئوریهای مختلفی در توضیح آنها مطرح شده است. حتی یکی از اساتید دانشگاه هاروارد اعلام کرده است که آنها ممکن است نشانه هایی از وجود موجودات فضایی باشند.
تا پیش از این، تنها یک FRB که FRB 112102 نامیده میشود پیدا شده بود که یکبار خود به خود تکرار شد. ستارهشناسان کاناداییی میگویند که آنها سیگنال تکراری دومی را پیدا کردهاند که دورتر از سیگنال اولی است که در نهایت سیگنال جدید FRB 180814.J0422+73 نامیده شد. شری هارش تندولکار از اعضای تیم ستارهشناسان کانادا در دانشگاه مک گیل میگوید:
آنها در بخشهای کاملا متفاوتی از آسمان قرار دارند و حداقل یک میلیارد پارسک( یک واحد سنجش فاصله نجومی که برابر با 62.3 سال نوری است) از یکدیگر دور هستند. ما هنوز فاصله دقیق این دو سیگنال از یکدیگر را نمیدانیم.
طبق مطالعه منتشر شده در مجله Nature، سیگنال FRB 112102 یکبار تکرار شد، این سیگنال جدید 6 بار خود به خود تکرار شد. همچنین این سیگنال جدید نسبت به سیگنال قبلی دوبرابر نزدیکتر به زمین است و حدود 1.5 میلیارد سال نوری از زمین فاصله دارد. این اکتشاف نشانهای است که احتمالا انفجارهای رادیویی سریع بیشتری وجود دارد که باید آنها را پیدا کرد و شاید کشف آنها، راز منبع آنها را فاش کند.
اینگرید استیرز، استاد دانشگاه بریتیش کلمبیا که در این مطالعه با اعضای آن همکاری داشت در اظهاراتی گفت:
با پیدا کردن سیگنالهای تکرارشونده و منابع بیشتر برای مطالعه، ممکن است بتوانیم این معمای کیهان را حل کنیم و بفهمیم که منشأ آنها کجاست و چه چیزی باعث ایجاد چنین انفجارهایی میشود.