شیوع جهانی ویروس کرونا و بیماری کووید-19 این روزها به دغدغه اصلی تمام کشورها و نهادهای بین المللی تبدیل شده و همه سعی دارند تا به نوعی با این بیماری و عوارض ناشی از آن مقابله کنند. در همین راستا خبر رسیده که گوگل و اپل هم دست همکاری به یکدیگر دادهاند تا فناوری جدیدی را توسعه دهند که به دارندگان گوشیهای هوشمند این امکان را میدهد که از نزدیک شدن به افرادی که کرونا دارند، آگاه شوند!
این دو شرکت که همواره رقیب یکدیگر در صنعت موبایل بودهاند اکنون قصد دارند تا یک سیستم مشترک در بین پلتفرمهای اندروید و آی او اس ایجاد نمایند. این فناوری از بلوتوث برای ردیابی تماس فیزیکی احتمالی افراد استفاده خواهد کرد. بدین شکل که به صورت مداوم اطلاعات مربوط به حرکات و رفتوآمدهای افراد توسط سیستم ثبت خواهد شد و در صورتی که نتیجه تست کرونای شخصی مثبت شود، تمامی تماسهایی که با افراد دیگر داشته به اطلاع آنها خواهد رسید. همچنین پیشنهادهای لازم در مورد اینکه این اشخاص باید منتظر بروز علائم باشند، به پزشک مراجعه کنند و یا در قرنطینه خانگی بمانند، ارائه خواهد شد.
این سیستم جدید برخلاف ردیابهای حرکتی متداول امروزی که به عنوان مثال برای یافتن گوشیهای گم شده به کار میرود، از GPS استفاده نمیکند و در نتیجه محرمانه ماندن اطلاعات و حفظ حریم شخصی افراد به یک علامت سؤال بزرگ تبدیل شده است. اما با این حال، گوگل و اپل تأکید کردهاند که تمامی اطلاعات جمعآوری شده به صورت ناشناس ذخیره خواهند شد و حفط حریم خصوصی برای آنها در اولویت قرار دارد.
بد نیست بدانید که برنامههای ردیابی تماس فیزیکی، پیش از این در برخی کشورها مانند سنگاپور و کرهجنوبی برای مقابله با شیوع گسترده بیماری مورد استفاده قرار گرفته است. جمهوری چک هم اعلام کرده که به زودی اپلیکیشن ویژه خود را به این منظور عرضه خواهد کرد. همچنین انگلستان، فرانسه، آلمان و ایتالیا هم برنامههای مشابهی برای توسعه این فناوری دارند.
با اینکه چنین ایدهای جذاب و کاربردی به نظر میرسد اما برخی از فعالان حوزه بهداشت نسبت به کارکرد آن ابراز تردید کردهاند. به عنوان مثال، فرزاد مستشاری هماهنگ کننده سابق فناوری اطلاعات سلامت در وزارت بهداشت و خدمات انسانی آمریکا، اعلام کرده که مهمترین مانع پیش روی این فناوری اتکای بیش از حد آن به همکاری عمومی مردم است که باعث میشود نتوان به طور کامل به آن اطمینان کرد.
همچنین به واسطه طبیعت اتصال بلوتوث، احتمال خطای زیادی در اینگونه برنامهها وجود دارد. به عنوان نمونه مستشاری اشاره میکند که اگر یک فرد بیمار در یک طرف دیوار باشد و شما در طرف دیگر آن، بلوتوث گوشیها نزدیکی بیش از حد به یکدیگر را تشخیص میدهند در حالیکه عملاً امکان سرایت بیماری از پشت دیوار وجود ندارد! این اتفاق برای افرادی در طبقات مختلف یک ساختمان هم میتواند رخ دهد و برنامه به اشتباه مجاورت فیزیکی افراد را ثبت نماید.
باید منتظر ماند و دید آیا ایده گوگل و اپل عملی خواهد شد یا نه و اینکه چه پاسخی برای ابهامات مطرح شده ارائه میکنند.