گوگل برای سالها گوشیهای نکسوس خود را در همکاری با تولیدکنندگان گوشیهای هوشمند تولید کرده است، گوشیهای هوشمندی که نسخهی «اندروید گوگل» را روی خود داشتند. این نسخه از اندروید بدون پوستهی تغییریافته، طراحیهای عجیب واسط کاربری یا امکانات اضافی دیگری، فقط همان اندروید خوب اصلی با کارکردی مناسب است. کاربران اندروید این نسخه از اندروید را با نام «خالص» یا «کارخانهای» توصیف میکنند و نبود اپها و ویژگیهای اضافی روی آن را به عنوان نسخهای از حالت اصلی این سیستم عامل میدانند، همان حالتی که گوگل میخواهد سیستم عاملش به آن صورت منتشر شود.
اما وقتی برای اولین بار در ماه اکتبر شاهد خبرهایی در مورد گوشیهای گوگل پیکسل بودیم هیچ کس نمیدانست که چه اتفاقی برای واسط کاربری اندروید خواهد افتاد. با فاصلهی کوتاهی اعلام شد که وقتی اندروید Nougat برای Nexus 5X و Nexus 6P منتشر شود، این گوشیها تمامی امکاناتی که روی پیکسل هست را نخواهند داشت و لانچر پیکسل نیز با نکسوس متفاوت خواهد بود، لانچری که برای پیکسل با نام Pixel Launcher منتشر میشود.
آیا این به آن معنی است که تجربهی کاربران از واسط کاربری گوگل پیکسل دیگر آن تجربهی سرراست نکسوس نخواهد بود که کاربران اندروید عاشقش بودند؟ به این ترتیب بود که تصمیم گرفتیم رابط کاربری Nexus 6P و Pixel را با یکدیگر مقایسه کنیم تا ببینیم که چقدر با یکدیگر تفاوت دارند.
و به این ترتیب شروع میکنیم…
آیا باز هم اندروید خالص گوگل را خواهیم دید؟
بله، البته که اینطور خواهد بود. این حقیقت که نکسوس بعضی از امکانات جدید واسط کاربری اندروید را نخواهد داشت شاید کمی ناراحتکننده باشد و از این به بعد به نظر میرسد که دو نسخه از پلتفرم «اندروید گوگل» داشته باشیم. اما باید بگوییم که این تفاوتها آنقدر هم زیاد نیستند. در ادامه به بررسی این نقاط تفاوت میپردازیم و البته متوجه میشویم که بین این دو واسط کاربری، آنقدرها هم تفاوت وجود ندارد. با دیجی رو همراه باشید.
1.Pixel Launcher
بلافاصله بعد از باز کردن قفل صفحه، با homescreen گوگل پیکسل مواجه میشویم که کمی متفاوت از نکسوس است. ویجت گوگل در حالت جمع و جوری در قسمت بالا و سمت چپ صفحه قرار گرفته است. با تپ کردن روی آن با همان نوار جستجوی گوگل مواجه میشویم و فقط حالت عادی آن جمع و جورتر شده است. در طرف مقابل آن در بالا و سمت راست صفحه وضعیت آب و هوا نشان داده میشود که اطلاعات خود را از اپ آب و هوا میگیرد. این دو ویجت همیشه در همینجا خواهند بود و قابلیت پاک کردن آنها را ندارید. در نکسوس نیز نوار جستجوی گوگل را در بالای صفحه داریم که قابلیت پاک کردن آن وجود ندارد.
2.دستیار مجازی گوگل پیکسل و نکسوس
متاسفانه دستیار مجازی گوگل نتوانست راه خود را به نکسوس باز کند. این هوش مصنوعی، مخصوص پیکسل است و برای مدتی نیز در همین وضعیت میماند. در نکسوس با همان ویژگی قدیمی (البته چندان هم قدیمی نیست) Google Now طرف خواهید بود.
3.App Drawer
در پیکسل، گوگل صفحهي نمایش اپها را کمی تغییر داده است. دیگر با آیکن صفحهی نمایش اپها در پایین صفحهی اصلیتان مواجه نخواهید شد و در عوض باید نوار پایین صفحه را به بالا بکشید تا صفحهی نمایش اپها برایتان باز شود. میتوانیم این ویژگی را تغییری در اندروید «خالصی» که ذهنمان وجود داشت به حساب آوریم. نسکوس هنوز همان آیکن پایین صفحهی اصلی برای صفحهی نمایش اپها را دارد.
4.حرکات
گرچه بیشتر تنظیمات همان تنظیمات قبلی هستند، تنظیمات جدیدی نیز در زیر منوی Moves اضافه شده است. در اینجا میتوانید حرکاتی را مشخص کنید که به شما اجازه میدهند راحتتر با گوشی خود تعامل و میانبرهایی به دوربین و دیگر امکانات داشته باشید. گوشی گوگل پیکسل دو حرکت انگشت جدید را به خود اضافه کرده است (حرکت انگشت روی سنسور اثر انگشت به پایین برای باز کردن منوی نوتیفیکیشن، و دو بار تپ کردن روی صفحه برای روشن کردن آن) و منویی دوباره طراحی شده با انیمیشنهای به خصوصی دارد که به شما نشان میدهد کارهای مختلف را چگونه انجام دهید.
همین. این همهي تفاوتی است که بین واسط کاربری این دو گوشی وجود دارد. پس میتوانیم بگوییم که اندروید گوگل پیکسل «ناخالص» نیست و نگران این قضیه نباشید. بله، امکاناتی وجود دارد که خیلی «اندرویدی» به نظر نمیرسند، اما با توجه به آن چیزی که تا به حال از اندروید دیدهایم و به آن عادت کردهایم شاید از نظر بعضیها کمی نامعمول باشد اما آنقدرها هم اضافی نیستند که به آنها امکانات بیفایدهای بگوییم. البته این احتمال را همیشه در ذهنمان داریم که ممکن است گوگل در این امکانات جدید زیادهروی کند و از تجربهی کاربری ساده و سبک نکسوس بیش از اندازه فاصله بگیرد اما هنوز این اتفاق نیفتاده است.