یک مرورگر امن چیزی فراتر از یک وظیفه معمولی است و نباید آن را به باد فراموشی سپرد. شما باید برای حسابهای کاربری خود رمزهای قوی انتخاب کنید و جدای از اسکریپتهای مخرب، باید خود را در مقابل نشت اطلاعات مکانی، اطلاعات و فایلهای مهم و ایمیلهای اسپم محافظت کنید. در سایت دیجیرو به دنبال معرفی نکاتی هستیم که میتواند شما را در داشتن مرورگری امن یاری کند.
مرورگر خود را همیشه بهروز نگهدارید
هنگامیکه شما مرورگر خود را بهروزرسانی میکنید، تنها این امکانات بیشتر و بهتر نیست که در اختیار شما قرار میگیرند، بلکه بسیاری از مشکلات امنیتی و باگهای مرورگر نیز در این بهروزرسانیها رفع میشود. شما میتوانید به لطف این بهروزرسانیها ایمنی بیشتری در مقابل نقصهای امنیتی و نرمافزارهای مخرب داشته باشد. اگر به دنبال کاهش ریسک امنیتی خود هستید حتماً از بهروز بودن مرورگر خود به آخرین نسخه آن مطمئن باشید.
تنظیم پیشفرض بسیاری از مرورگرها اینگونه ایجاب میکند که آخرین بهروزرسانیها را بهصورت خودکار دریافت کرده و نصب بنمایند. اما اگر این ویژگی دریافت و نصب خودکار بهروزرسانیها در مرورگر شما غیرفعال شده است، باید به دنبال دریافت آخرین نسخه مرورگر خود بهصورت دستی باشید. شما میتوانید به بخش About هر مرورگری رفته و از بهروز بودن مرورگر خود مطمئن شوید.
در رایانههای شخصی، شما میتوانید بخش About را در منوی Help مرورگر پیدا کنید. در رایانههای مک نیز شما میتوانید از طریق منوی آیکون اپل در سمت چپ و بالای مرورگر به بخش About دسترسی پیدا کنید. برای اطلاعات بیشتر میتوانید به راهنمای مرورگر خود در اینترنت مراجعه کنید.
استفاده از یک مرورگر با آخرین بهروزرسانیها در یک سیستمعامل قدیمی که دیگر توسط شرکت سازنده پشتیبانی نمیشود نیز خود یک ریسک بهحساب میآید (مانند سیستم عامل های قدیم ویندوز 98 و اکس پی). پس لازم است از بهروز بودن سیستمعامل خود نیز اطمینان حاصل کنید و یا حداقل یک مرورگر امنتر برای آن پیدا کنید.
از افزونه HTTPS Everywhere استفاده کنید
بسیاری از وبسایتها از ویژگی اتصال HyperText Transfer Protocol Secure- HTTPS- بهره میبرند که بسیار برای وبگردی و تبادل اطلاعات مناسب است و همچنین از امنیت بهتری نسبت به پروتکل مشابه خود یعنی HTTP بهره میبرد.
پروتکل HTTPS کل اطلاعات مرورگر شما را رمزنگاری میکند، به همین خاطر شما باید اطلاعاتی مختصر از این پروتکل امن بدانید. البته این شکل از اتصال همیشه فعال نیست و نیاز به فعال کردن آن بهصورت دستی است. گرچه فعال کردن آن بهصورت دستی در هر سایت کاری مشقتبار است و به شما توصیه میکنیم از افزونهای به نام HTTPS Everywhere استفاده کنید که باعث میشود بهصورت خودکار لایهای از این پروتکل بهصورت خودکار اتصالات اینترنتی شما را از طریق HTTPS انجام دهد.
لینک های دانلود افزونه HTTPS Everywhere
دانلود افزونه برای مرورگر اپرا
از ایمن بودن لینکها مطمئن شوید
کاربرانی که بسیار به دنبال دانلود از سایتهای غیر معتبر هستند، باید مراقب لینکها باشند. همچنین لینکهای کوتاهشده نیز میتواند بهعنوان یک حربهی اینترنتی برای نصب بدافزارها و ویروسها و یا هدایت شما به سمت سایتها با محتوای نامناسب باشد.
با استفاده از سایت CheckShortUrl میتوانید از ایمنی محتوای لینک کوتاه شده باخبر شوید. تنها کافی لینک کوتاه موردنظر خود را کپی کرده و به این سایت انتقال دهید. اگر لینک اصلی ارتباطی با محتوای موردنظر شما نداشت، از رفتن به آن خودداری کنید.
همچنین در موتور جستجوی DuckDuckGo نیز میتوانید با نوشتن جمله expand short_URL قبل از لینکهای کوتاه شده، به لینک اصلی دسترسی پیدا کنید.
از ویژگی Incognito برای وبگردی در کامپیوترهای دیگران استفاده کنید
اگر شما به دنبال بررسی اطلاعات و یا ارسال و دریافت ایمیل در یک کامپیوتر در اداره و یا سایر مکانها هستید که کامپیوتر متعلق به شما نیست، میتوانید از ویژگی حالت شخصی مرورگر به نام Incognito استفاده کنید. وقتی شما از این حالت برای وبگردی استفاده میکنید هیچکدام از سایتهای بازدید شده در تاریخچه مرورگر ذخیره نمیشود (البته فایلهای دانلودی در تاریخچه دانلود ذخیره میشود).
توجه: البته به یاد داشته باشید که استفاده از حالت شخصی مرورگر نمیتواند به شما در پنهان شدن در اینترنت کمکی کند. پس بهتر است از افزونههای غیرفعال سازی ردیابی مکان نیز یاری بگیرید.
با استفاده از حالت شخصی مرورگر میتوانید بهصورت ناشناس و ایمن سایتهای مختلف را بررسی کرده، وارد اکانت خود در سایتی شده و یا حتی اقدام به خرید از اینترنتی از طریق کارتهای بانکی خود بکنید.
اگر به کامپیوتر و یا لپتاپ شخصی خود دسترسی ندارید، میتوانید از یک نسخه قابلحمل و بدون نیاز به نصب (پرتابل – Portable) یک مرورگر برای وبگردی استفاده کنید. با این روش دیگر ردی از مشابه جای نمیماند و از اشتراکگذاری آن بر روی کامپیوترهای اشتراکی، بهخصوص در کافینتها در امان میمانید.
همچنین اگر میخواهید کامپیوتر و یا لپتاپ شخصی خود را برای وبگردی در اختیار کسی دیگری قرار دهید میتوانید با ساخت یک پروفایل مهمان از دادن دسترسیهای بیشتر به آن خودداری کنید.
تقریباً میشود گفت که بیشتر سایتها و یا اپلیکیشنهای طراحیشده و معتبر، تنظیمات به خصوصی برای امنتر کردن شما دارند. برای مثال میتوانید به تنظیمات امنیتی اسکایپ و یا جیمیل نگاهی بیندازید و آنها را طبق میل خود تغییر دهید.
بهعنوانمثال میتوانید از ویژگی احراز هویت دومرحلهای برای امن کردن بیشتر اکانتهای خود استفاده کنید. این ویژگی در بیشتر شبکههای اجتماعی مانند فیسبوک، توییتر و غیره موجود است و میتوانید آن را فعال کنید. همچنین به دنبال امن کردن مرورگر خود درگوشیهای هوشمند نیز باشید که آنها نیز بهاندازه مرورگرهای کامپیوتر ناامن هستند.
همچنین اکثریت سایتهای معتبری، مانند گوگل، فیسبوک و غیره که در آن عضو هستید، هنگام ورود به بخش مدیریت، به شما در مورد فعالیتهای مشکوک خبر میدهند.
مراقب کلیک بر روی لینکها باشید
شاید برای شما نیز اتفاق افتاده باشد که در هنگام گشتوگذار در وب به لینکهایی جالب برخورد کردهاید. باید مراقب لینکهای موجود در اینترنت باشید، چون ممکن است این لینکها صفحات فیشینگ، فایلهایی مخرب و یا سایتهای جعلی باشند.
برای مثال همینطور که در تصویر بالا میبینید یک کاربر از دریافت یک لینک در ایمیل خود خبر داده، که لینکی برای دعوت به Google Doc بوده است. گرچه با کلیک بر روی این لینک به سایتی جعلی مشابه با بخش ورود اکانت جیمیل وارد میشوید و از شما میخواهد که نام کاربری و رمز عبور خود را وارد کنید.
برای محافظت خود در برابر سایتهای ناامن میتوانید از افزونه Web Of Trust- WOT- استفاده کنید. این افزونه سایتهای مختلف را بر اساس اعتبار آنها امتیازدهی و رتبهبندی میکند. به همین خاطر شما میتوانید قبل از ورود به سایت مورد نظر با دیدن امتیاز از امن بودن آن مطمئن شوید. امتیازهای دادهشده در WOT توسط کاربران عادی داده میشود و اطمینان 100 درصدی به آن جایز نیست.
تبلیغاتی در اینترنت مشاهده میکنید که به شما در مورد ویروسی شدن کامپیوتر میگوید و با نصب این نرمافزار میتوانید سیستم خود را از خطر ویروس برهانید. اولازهمه نباید بر روی هر تبلیغی کلیک کرد. در حال حاضر نیز بیشتر مرورگرها قبل از وارد شدن شما به سایت در مورد ناامن بودن سایت اطلاع میدهند.
حال اگر شما بسیار مراقب امنیت خود در فضای مجازی باشید، اما یک پست در شبکههای اجتماعی کافی است تا نتایج تمامی این تلاشها نابود شود. مراقب باشید تا به هر سایتی اطلاعات مکانی، مقاصد مسافرتی و شماره کارتهای بانکی خود را ندهید.
از افزونههای مناسب استفاده کنید
افزونههای بسیاری هستند که میتوانید برای جلوگیری از ردیابی و اجرای خودکار اسکریپتها از آن استفاده بکنید.
البته باوجود همه این نکات باید در مورد اخبار امنیت اطلاع داشته باشید، تا از خطرات موجود آگاه شوید.