نتایج یک مطالعه جدید نشان داده که ممکن است یک طوفان عظیم خورشیدی اینترنت کل جهان را برای هفتهها یا حتی ماهها قطع کند! خورشید دائماً زمین را با ذرات الکترومغناطیسی بمباران میکند. اما این ذرات، که از آنها با عنوان باد خورشیدی نام برده میشود، معمولاً توسط سپر مغناطیسی زمین به قطبها فرستاده شده و از سیاره خاکی ما در برابر هرگونه آسیب واقعی محافظت میشود. اما به گفته محققان، تقریباً هر 100 سال یکبار، این بادهای خورشیدی به یک طوفان واقعی و بزرگ خورشیدی تبدیل میشوند که میتواند پیامدهای جدی برای زندگی مدرن انسانها داشته باشد.
این مطالعه جدید در قالب مقالهای با عنوان “ابر طوفانهای خورشیدی: برنامهریزی برای آخرالزمان اینترنت” در کنفرانس ارتباط داده SIGCOMM 2021 ارائه شد. نویسنده مقاله، خانم سانگیتا عبدو جیوتی از دانشگاه ایروین کالیفرنیا، معتقد است که پیشرفت تکنولوژیکی مدرن همزمان با دورهای از فعالیتهای ضعیف خورشیدی بوده و انتظار میرود در آیندهای نزدیک با فعالتر شدن این ستاره، با خطر روبرو شود.
دانشمندان احتمال میدهند که تغییرات اقلیمی شدید در فضا مستقیماً بر شرایط زندگی روی زمین تأثیرگذار بوده و در دهه آینده این تأثیر میتواند بین 1.6 تا 12 درصد باشد. بر اساس تحقیقات انجام شده، زیرساختهای بومی اینترنت حتی در برابر طوفانهای عظیم خورشیدی نیز تاحدود زیادی مقاوم بوده و با خطر کمی روبرو خواهند بود، زیرا فیبر نوری تحت تأثیر جریانات ناشی از ژئومغناطیس قرار نمیگیرد. اما این خطر برای کابلهای طولانی زیر دریاها بسیار بیشتر است. اگر طوفان خورشیدی تعدادی از این کابلها را قطع کند، میتواند باعث قطع ارتباط بین کشورها شود و حتی اگر زیرساختهای محلی هم سالم باقی بمانند، خبری از اینترنت به شکل فعلی نخواهد بود.
خانم عبدو جیوتی میگوید:
زیرساختهای ما برای مقابله با یک رویداد بزرگ خورشیدی آماده نیست و در حال حاضر درک بسیار محدودی از میزان خسارت وارده داریم.
به گفته این محقق، بعد از شروع طوفان خورشیدی بزرگ، تنها 13 ساعت زمان برای آماده شدن وجود خواهد داشت که بسیار کم است. تاکنون تنها دو مورد از این طوفانها در تاریخ معاصر ثبت شده که به سالهای 1859 و 1921 برمیگردد.
همهگیری ویروس کرونا و عدم آمادگی برای مقابله با آن، اهمیت مهیا شدن برای مواجهه با شرایط اضطراری در سطح جهانی را بیش از پیش نشان داد و محققان را به این فکر انداخته که برای انعطافپذیری هر چه بیشتر بسترهای اینترنتی، چارهای بیندیشند.