امروز کوالکام از جدیدترین تراشه پرچمدار خود با نام اسنپدراگون 8 نسل 2 (Snapdragon 8 Gen 2) رونمایی کرد. عملکرد این تراشه در مقایسه با نسل 1 در همه ابعاد بهبود یافته و میتوان انتظار یک تحول را در قدرت پردازشی گوشیهای هوشمند داشت. برای پی بردن به ابعاد این تحول هم لازم نیست زیاد صبر کنیم، چرا که به گفته کوالکام، اولین دستگاههای مبتنی بر اسنپدراگون 8 نسل 2 به زودی روانه بازار خواهند شد.
اسنپدراگون 8 نسل 2 به طور رسمی با شماره مدل SM8550-AB شناخته میشود و بر طبق فرایند تولید 4 نانومتری ساخته شده است. در ادامه با ما در دیجی رو همراه باشید تا جزئیات بیشتری را در مورد این تراشه جدید با هم مرور کنیم.
پردازنده اصلی (CPU) و پردازنده گرافیکی (GPU)
با اینکه تمرکز اصلی کوالکام در این نسل بر روی افزایش بهرهوری انرژی بوده، اما تراشه جدید همچنان سرعت قابل توجهی دارد. سه مدل هسته جدید Kryo که برای پردازنده اصلی اسنپدراگون 8 نسل 2 در نظر گرفته شده، تا 35 درصد عملکرد بهتری نسبت به نسل 1 داشته و در زمینه مصرف انرژی نیز 40 درصد بهتر عمل میکنند.
با اینکه سرعت کلاک مشابه با اسنپدراگون 8 نسل 1 میباشد، اما ترکیب هستهها در تراشه جدید کوالکام تغییر کرده است. تک هسته اصلی Kryo Prime (توسعه یافته بر اساس Cortex-X3) با فرکانس 3.2 گیگاهرتز (به طور دقیقتر 3.1872 گیگاهرتز) کار میکند تا عملکرد تک هستهای بالایی را در تستهای بنچمارک ارائه کند. با این حال، این بار از چهار هسته عملکردی (به جای سه هسته) استفاده شده تا پردازشهای چند هستهای وضعیت بهتری داشته باشند. این هستهها با فرکانس 2.8 گیگاهرتز کار میکنند. در نهایت، سه هسته کم مصرف (به جای چهار هسته نسل قبل) با فرکانس 2.0 گیگاهرتز وجود دارد که میتوانند با مصرف کمترین انرژی کارهای معمول را مدیریت کنند.
اسنپدراگون 8 نسل 2 از فناوریهای حافظه جدید و سریعتر پشتیبانی میکند. برای حافظه رم امکان پشتیبانی از LP-DDR5X تا سرعت 4200 مگاهرتز مهیا شده که نسبت به سرعت 3200 مگاهرتزی LP-DDR5 در نسل 1 پیشرفت چشمگیری محسوب میشود. برای فضای ذخیرهسازی هم از فرمت جدید UFS 4.0 پشتیبانی میشود که جایگزین UFS 3.1 در نسل پیشین شده است.
جدیدترین چیپ گرافیکی از سری ادرنو تا 25 درصد عملکرد بالاتری ارائه کرده و 45 درصد بازده انرژی بهتری را وعده میدهد. همچنین، در این نسل پشتیبانی سخت افزاری از فناوری «رهگیری پرتو» (Ray Tracing) به پلتفرم اسنپدراگون اضافه شده است. اکنون که سخت افزار رهگیری پرتو توسط تولیدکنندگان اصلی تراشه برای اندروید در دسترس قرار گرفته، ممکن است شاهد استقبال توسعهدهندگان بازیهای موبایلی از این فناوری جدید باشیم. همچنین، پردازنده گرافیکی به کار رفته در اسنپدراگون 8 نسل 2 اولین پردازنده گرافیکی است که از Vulkan 1.3 (به همراه OpenGL ES 3.2) پشتیبانی میکند.
اسنپدراگون 8 نسل 2 میتواند نمایشگرهای +QHD تا فرکانس 144 هرتز و یا 4K تا فرکانس 60 هرتز را تغذیه کند. همچنین امکان پشتیبانی از نمایشگرهای خارجی با حداکثر رزولوشن 4K و فرکانس 60 هرتز را نیز دارد (با طیف رنگی 2020، خروجی 10 بیتی، +HDR10 و دالبی ویژن). کوالکام همچنین بالاخره رمزگشایی ویدیوی AV1 را نیز فعال کرده که میتواند استریم ویدیو تا وضوح 8K و با سرعت 60 فریم در ثانیه (با HDR) را پشتیبانی کند.
دوربین
کوالکام با افتخار اعلام کرده که سنسورهای دوربین سونی با ویژگی Digital Overlap HDR و همچنین سنسور 200 مگاپیکسلی HP3 سامسونگ برای کار با پردازشگر سیگنال تصویر اسنپدراگون بهینه شدهاند. مانند نسل قبلی، اسنپدراگون 8 نسل 2 یک ISP (پردازشگر سیگنال تصویر) سهگانه 18 بیتی را شامل میشود که میتواند تا سه دوربین 36 مگاپیکسلی (30 فریم در ثانیه) را به طور همزمان مدیریت کند. در صورتی هم که تنها از یک سنسور دوربین استفاده شود، وضوح آن میتواند تا 200 مگاپیکسل باشد. در ضمن، سنسورهای 108 مگاپیکسلی با تاخیر شاتر صفر پشتیبانی میشوند.
در زمینه ضبط ویدیو، این تراشه جدید میتواند ویدیوهای 8K HDR با سرعت 30 فریم در ثانیه (و ثبت همزمان عکسهای 64 مگاپیکسلی)، ویدیوهای 4K با سرعت 120 فریم در ثانیه و همچنین فیلمهای اسلوموشن (720p با سرعت 960 فریم در ثانیه) ضبط کند. از چندین فرمت HDR از جمله HDR10+ ،HLG و دالبی ویژن پشتیبانی میکند و با استفاده از حسگرهای DOL، میتواند تا چهار سطح نوردهی مختلف را برای هر فریم ویدیو ثبت کند.
اتصالات
اسنپدراگون 8 نسل 2 به مودم جدید اسنپدراگون ایکس 70 مجهز شده و از هر دو نوع شبکه فایو جی متداول یعنی موج میلی متری و زیر 6 گیگاهرتز پشتیبانی میکند. حداکثر سرعت دانلود این مودم برابر 10 گیگابیت بر ثانیه و حداکثر سرعت آپلود آن 3.5 گیگابیت در ثانیه (مشابه با نسل قبل) است. مودم اسنپدراگون ایکس 70 از دو سیم کارت پشتیبانی کرده و میتواند اتصال فایو جی را بر روی هر به صورت همزمان فعال نگه دارد (یا یک سیم کارت فایو جی و یک فور جی).
همچنین، به لطف سیستم جدید FastConnect 78000، اتصالات محلی استاندارد همچون وای-فای 7 (802.11be) نیز به ارمغان آورده شده است. سرعت این وای-فای نسل جدید 5.8 گیگابیت در ثانیه است که در مقایسه با 3.6 گیگابیت بر ثانیه نسل 1 بسیار بیشتر شده است. استاندارد جدید علاوه بر افزایش سرعت، میزان تأخیر را نیز کاهش داده است.
همچون گذشته، سیستم FastConnect از اتصال بلوتوث نسخه 5.3 پشتیبانی میکند که به لطف جدیدترین سیستم صدای اسنپدراگون میتواند پخش موسیقی بدون افت کیفیت 48 کیلوهرتز و همچنین با تأخیر فوق العاده کم 48 میلیثانیه را در بازیها ارائه کند.
در بخش اتصال سیمی چیز زیادی برای گفتن وجود ندارد و تراشه جدید کوالکام از USB 3.1 با فناوری شارژ سریع Quick Charge 5 پشتیبانی میکند.
هوش مصنوعی
پردازنده جدید هگزاگون (Hexagon) برای اولین بار در تراشههای موبایلی ساخت کوالکام از فرمت جدید INT4 پشتیبانی میکند. این اتفاق نوید 60 درصد عملکرد بهتر در هر وات را نسبت به تکنیکهای قبلی میدهد. هگزاگون به طور کلی سریعتر شده و کوالکام ادعا میکند که عملکرد هوش مصنوعی در اسنپدراگون 8 نسل 2 تا 4.35 برابر افزایش یافته است. این افزایش قدرت در بخش هوش مصنوعی کارکردهای زیادی داشته و به عنوان مثال با تشخیص اینکه چهره، مو، لباس، پسزمینه و غیره در عکسها و اعمال پردازشهای متفاوت بر روی هر یک از این بخشها میتواند به بهبود عملکرد دوربین کمک کند.
اسنپدراگون 8 نسل 2 به زودی در بازار خواهد بود
تاکنون بسیاری از تولید کنندگان مطرح گوشیهای اندرویدی پشتیبانی خود از اسنپدراگون 8 نسل 2 را اعلام کردهاند و محصولاتی را بر پایه این پلتفرم پردازشی در دست ساخت دارند. از جمله این شرکتها میتوان به ایسوس، آنر، آیکو، موتورولا، نوبیا، وان پلاس، اوپو، رد مجیک، شارپ، سونی، ویوو، شیائومی، میزو و زد تی ای، اشاره کرد.
گفته شده که اولین گوشیهای مبتنی بر اسنپدراگون 8 نسل 2 تا قبل از پایان سال جاری میلادی در دسترس خواهند بود، اما هنوز مشخص نیست که چه شرکتی اولین گوشی را روانه بازار خواهد کرد. در ضمن، هیچ اشارهای نیز به سامسونگ و سری آینده گلکسی اس 23 نشده است.