زنان از جمله تاثیرگذارترین افراد در طول تاریخ هستند و بسیاری از آنان همواره نقش مهمی در اتفاقات تاریخی مختلف ایفا کردهاند. به همین خاطر است که اغلب مردم نام آنها را در کنار مردان سرزمینشان به یاد دارند. فرمانروایان زن تاریخ اگر چه تعداد اندکی داشتند اما توانستند با تشکیل حکومتهایی قدرتمند، اقتدار را برای سرزمین خود به ارمغان بیاورند. در ادامه مشهورترین فرمانروایان و حاکمان زن دوران باستان معرفی شده است. با دیجی رو همراه باشید.
بیشتر بخوانید:
1. کلئوپاترا
کلئوپاترا آخرین فرمانروای مصر باستان از سلسلهی بطلمیوس بود که به خاطر زیبایی، هوش و درایتش شناخته میشود. وی دختر آولتس، بطلمیوس دوازدهم و تریفانا، کلئوپاترای ششم بود. کلئوپاترا پس از مرگ پدرش، به طور مشترک با دو برادرش، تاج و تخت را به دست گرفت. وی با جولیوس سزار و مارک آنتونی ازدواج کرد و بعد از مرگ خواهر و برادرش و بطلمیوس چهاردهم، پسرش را به سلطنت رساند.
2. سوبکنفرو
سوبکنفرو اولین زن فرعون مصر از نوادگان آمنمهات سوم بود که به پادشاهی مصر رسید. تعداد زیادی مجسمه و تندیس از وی ساخته شده است که هماکنون نیز موجود هستند. وی عناوین و لقبهای مردانه را به نام خود اضافه میکرد تا کسانی که با فرعون زن مخالف بودند، دلگرم شوند و از وی حمایت کنند.
3. نفرتیتی
نفرتیتی در سال 1370 پیش از میلاد در تبس متولد شد. او زن جذاب و تأثیرگذار فرعون مصر، آخناتون بود که بیشتر به خاطر پرستش خدای خورشید شناخته میشود. اما در واقع این نفرتیتی بود که بر افکار و اعتقادات شوهرش تاثیر گذاشت و اعتقادات مذهبی وی را دگرگون ساخت. یک مجسمه از نفرتیتی در موزه مصرشناسی برلین وجود دارد.
4. تئودورا
تئودورا ملکه امپراطوری روم بود. سخنرانی وی در جریان شورش نیکا، قدرت و تواناییاش را برای حکومت نشان داد، زیرا او توانست اختلافات سیاسی را برطرف کرده و شورشیانی را که در آن زمان اموال عمومی را تخریب میکردند، سرکوب کند. تئودورا همگان را متقاعد كرد تا به صلح بپردازند و خشونت را متوقف کنند. پس از به پایان رسیدن شورش نیکا، وی دستور داد شهر قسطنطنیه دوباره ساخته شود.
تئودورا از حقوق زنان بسیار حمایت میکرد و تغییراتی در جهت ارتقاء جایگاه زنان در جامعه به وجود آورد. او اعتقادات مذهبی متناقضی با همسرش ژوستینین یکم داشت. سرانجام وی در سال 548 در قسطنطنیه درگذشت. ژوستینین حتی پس از درگذشت همسرش به او وفادار ماند و برای محکم کردن پایههای حکومتش تلاش کرد.
5. حتشپسوت
حتشپسوت، دختر توتمس اول بود که به عنوان فرعون و حاکم مصر به این سرزمین حکومت کرد. وی حدود دو دهه صاحب تاج و تخت در مصر بود که طولانیترین زمان سلطنت برای یک حاکم زن در آن دوران به حساب میآید. حتشپسوت در طول دوران حاکمیتش، مسیرهای اصلی تجارت که در دورههای قبل ویران شده بودند را بازسازی کرد. وی شروع به ساخت پروژههای مختلف در سراسر مصر باستان و بهبود زیرساختهای این کشور نمود. حتشپسوت در دوران سلطنتش بسیاری از آثار باستانی، بناها و زیارتگاههای مقدس را بازسازی نمود.
او یک زن زیبا، حاکم جاه طلب، با استعداد و باهوش بود که سرانجام در سن 50 سالگی در سال 1458 قبل از میلاد درگذشت.
6. مرنیث
مرنیث ملکه مصری است که مقبره وی هماکنون در ابیدوس، یکی از شهرهای قدیمی این کشور، واقع شده است. او تنها زنی است که نامش در لیست نخستین پادشاهان مصر یافت میشود، همچنین نام مرنیث روی اشیاء کشف شده در مقبره پدرش دجر نیز حک شده است. مصر در زمان سلطنت وی دچار تحولات اساسی سیاسی، اجتماعی و مذهبی شد. قربانى کردن انسان در آن زمان رواج داشت و بندگان غالباً جان خود را فدا میكردند تا به حاكمان خود در آخرت خدمت كنند. حدود 120 خدمتکار این کار را برای مرنیث انجام دادند تا پس از مرگ وی به ملکه خود خدمت کنند!
7. ملکه وو زتیان
ملکه وو زتیان شخصیتی قدرتمند، با نفوذ و اولین ملکه اصیل چین به حساب میآید. وی در سال 624 متولد شد و پیشگام بسیاری از اصلاحات مذهبی و آموزشی در چین بود. او در میان مردم زمانه خود به چندین عنوان افتخاری اعم از ملکه وارث، ملکه سلطنتی و … دست یافت. ملکه زتیان در طول سلطنتش، سیستم ارزیابی برای تخصیص عناوین دولتی را معرفی کرد و باعث گسترش ایدئولوژی بودایی در بین مردم شد.
8. اولگاکیف
اولگاکیف متولد اسکوف، معروفترین و شجاعترین زن حاکم روسی و مظهر قدرت در ملت و مورد احترام همگان بود. وی در حدود سال 902 یا 903 میلادی با ایگورکیف ازدواج کرد. پس از آنکه شوهرش در اوکراین ترور شد، وی تاج و تخت را به دست گرفت، زیرا او سرپرست پسر خردسالش بود. اولگاکیف یکی از اولین رهبران زن روسیه است که مسیحیت را تصویب و تأیید کرد. اولگا بسیاری از کلیساها و بناهای مذهبی را افتتاح نمود و همچنین سعی کرد مردم را متقاعد کند که مسیحیت را به عنوان دین خود بپذیرند. او به دنبال انتقام از قبیله درولاییها بود که همسرش را ترور کردند و با تمام قدرت از تاج و تخت همسر خود محافظت نمود.
9. الینور آکیتن
الینور آکیتن دختر ویلیام پنجم، دوک آکیتن در سال 1137 با امپراطور فرانسه لوئی هفتم و در سال 1152 با هنری دوم از انگلستان ازدواج کرد. او شخصیت قدرتمند و شجاعی بود که حدود هفت دهه تاج و تخت را در اختیار داشت. وی از ورود به کارزارهای نظامی اجتناب نمیکرد، در حالی که در آن زمان این کار برای حاکمان زن غیرمعمول بود. الینور در زمان سلطنتش بستر و فرصت مناسبی برای هنرمندان، شاعران و موسیقیدانها به وجود آورد که استعداد خود را شکوفا کنند. او فردی زیبا، مهربان و شجاع بود که الهامبخش زنان دوران خود گشت.
00