همانطور که میدانید، سیستم بینالمللی یکاها (SI Units) شامل 7 واحد شده که برای اندازهگیری استفاده میشوند و در واقع شکل مدرن سیستم متریک هستند. یکی از مهمترین این یکاها، جرم بوده که با واحد پایهای آن یعنی کیلوگرم شناخته میشود که یکی از پراستفادهترین یکاها نیز به شمار می رود.
بعضی از این یکاها که شامل آمپر، ثانیه، مول، کاندلا (برای نور)، کلوین، متر و کیلوگرم میشوند، زمانی براساس پدیدههای لزوما فیزیکی تعریف میشدند؛ به طور مثال، ثانیه با چرخش زمین تعریف میشد. اما هماکنون این یکا با تناوبهای تشعشع اتم سزیم 133 تعریف شده است.
تا قبل از این، یک کیلوگرم، با تکهای فلز که آلیاژی از پلاتینیوم و ایریدیوم بود و در مقر موسسهی جرم و اندازهگیری نگهداری میشد و 129 سال پیش ساخته شده است، اندازهگیری میشد. اما این تکه فلز که Le Grand K نام دارد، از سال 1889 تا امروز، 50 میکروگرم جرم خود را از دست داده است. این به معنیست که کیلوگرم هماکنون تبدیل به 999/99995 گرم شده و این موضوع یعنی وابستگی یکاها به اجسام فیزیکی، قابل اتکا نیست.
در روز 16 نوامبر، یعنی فردا، کنفرانس عمومی جرم و اندازهگیری (قبول داریم که انتخاب کنندهی نام آن میتوانسته کمی تلاش بیشتری به خرج دهد!) در فرانسه برگزار میشود و بانیان آن قصد دارند که کیلوگرم، آخرین یکای وابسته به یک جسم فیزیکی بوده را نیز متصل به یکی از تغییرناپذیرترین پدیدههای جهان، یعنی ثابت پلانک کنند.
اگر در این کنفرانس رایگیری به نفع وابستهسازی کیلوگرم به ثابت پلانک به پایان برسد، کیلوگرم، باز هم تبدیل به 1000 گرم خواهد شد. پس بهتر تا آن زمان در زمان خرید میوه به 50 میکروگرم کمتر از 1000 گرم توجه کنید!