پیش از ظهور صفحات «For You» در وبسایتها و الگوریتمهای اجتماعی شخصیسازیشده، RSS بهترین راه برای دریافت محتوای مورد علاقهتان به طور مستقیم و بدون هیچگونه واسطهای بود. اگر چه با ورود رسانههای اجتماعی و سایتهای خبرخوان، محبوبیت آن کاهش یافته، اما همچنان در دنیای امروز نیز کاربردهای زیادی دارد.
بیایید در ادامه این مقاله از دیجی رو نگاهی به RSS بیندازیم و ببینیم چگونه میتوانید از آن برای پیگیری محتوایی که به آن علاقهمند هستید استفاده کنید. با ما همراه باشید.
RSS چیست؟
RSS که مخفف عبارت Really Simple Syndication به معنی «انتشار بسیار ساده» است، به یک وبسایت اجازه میدهد که محتوای خود را در قالب متنی ساده با فرمت XML، که به آن فید RSS گفته میشود، منتشر کند. هرگونه تغییری در محتوای وبسایت در فید RSS نیز منعکس میشود و به کاربران اجازه میدهد که به سرعت از بهروزرسانیها باخبر شوند. بسیاری از وبسایتها هنوز هم به جای خبرنامههای ایمیلی و صفحات اجتماعی، فیدهای خبری RSS ارائه میدهند، هر چند که امروزه طیف گستردهای از وبسایتها و پلتفرمهای بزرگ از RSS فاصله گرفتهاند.
RSS برای اولین بار در سال 1999 از همکاری بین مهندسان Netscape، به نامهای دن لیبی (Dan Libby) و راماناتان وی. گوها (Ramanathan V. Guha)، پدید آمد. این فناوری در ابتدا به نام RDF Site Summary شناخته میشد و به وبسایتها اجازه میداد که بهروزرسانیهای خود را به شکلی ساده با مخاطبان خود به اشتراک بگذارند. با فاصله کمی از ابداع این فناوری، یکی از پیشگامان تکنولوژی، به نام دیو وینر (Dave Winer)، کنترل این فناوری را به دست گرفت و RSS را به شکلی که امروزه میشناسیم، توسعه داد.
تا سال 2002، نسخه وینر با عنوان Really Simple Syndication یا همان RSS به استانداردی تبدیل شد که به کاربران اجازه میداد فیدهای محتوای خود را کنترل کنند. در سال 2004 نیز موزیلا با معرفی آیکون نارنجی رنگ معروف RSS، آن را به ابزاری کلیدی برای مطلع شدن از اخبار آنلاین تبدیل کرد.
چگونه میتوان از RSS استفاده کرد؟
برای شروع استفاده از RSS، شما به یک فید RSS و یک خواننده RSS نیاز دارید.
فید RSS چیست؟
فید RSS تنها یک فایل متنی XML است که آخرین بهروزرسانیهای یک وبسایت خاص را شامل میشود. برای یک پست وبلاگ، فایل RSS شامل عنوان، توضیح، تاریخ، لینک، تصویر، اطلاعات نویسنده و متن کامل یا خلاصه آن است.
اگر چه RSS امروزه مانند روزهای اوج خود محبوب نیست، اما کماکان بسیاری از وبسایتها یک آیکون RSS در صفحه اصلی خود دارند که میتوانید با کلیک کردن بر روی آن، فید RSS را پیدا کنید. اگر آیکون RSS را پیدا نکردید، میتوانید به آدرس site.com/feed یا site.com/rss بروید.
اگر با فرمت XML آشنایی نداشته باشید، فید RSS برایتان مانند یک فایل متنی غیرقابل خواندن به نظر میرسد. در واقع، برای استفاده از یک فید RSS، به برنامه خبرخوان مخصوص آن نیاز دارید.
خواننده RSS چیست؟
خوانندههای RSS که به عنوان خبرخوان نیز شناخته میشوند، نرمافزارهایی هستند که چندین منبع محتوا را ردیابی کرده و بهروزرسانیها را در یک مکان برای دسترسی آسان ارائه میدهند. چندین خواننده RSS معروف وجود دارند که همه آنها عملکرد اساسی مشابهی دارند: تبدیل فایلهای RSS به فرمت قابلخواندن برای کاربران. این برنامههای خبرخوان، بهروزرسانی محتوای سایتها را به ترتیب زمانی فهرست کرده و مشخص میکنند که چه مطلبی را خواندهاید و چه مطلبی را نخواندهاید. خوانندههای RSS در سه نوع اصلی وجود دارند: برنامههای دسکتاپ، برنامههای موبایل و خدمات مبتنی بر مرورگر.
از محبوبترین خوانندههای RSS میتوان به NewsBlur، Feedly، Feedreader، Feedbro و Inoreader اشاره کرد. برخی از این ابزارها امکان همگامسازی بین چندین پلتفرم را ارائه میدهند، بنابراین میتوانید از آنها روی گوشی و دسکتاپ خود استفاده کنید.
تمام کاری که باید انجام دهید این است که لینک RSS را در خواننده مورد نظر خود کپی و جایگذاری کنید و یک فید زنده از محتوای مورد علاقهتان دریافت کنید.
چگونه فیدهای RSS را به خواننده خود اضافه کنیم؟
قبل از اینکه بتوانید مطالب بهروز شده سایتها را از طریق RSS بخوانید، باید چند فید را به خبرخوان خود اضافه کنید.
ابتدا به یک URL فید RSS نیاز دارید تا آن را در خواننده خود وارد کنید. آیکون RSS معمولاً در بین آیکونهای شبکههای اجتماعی قرار دارد، خواه در بالای صفحه وبسایت، پایین صفحه یا در نوار کناری آن. برای مثال، در برخی سایتها میتوان فید RSS را با کلیک بر روی آیکون همبرگری در گوشه بالای سمت چپ صفحه و گسترش لیست آیکونها در پایین صفحه یافت.
به عنوان یک روش جایگزین، در اکثر مواقع میتوان با افزودن feed/ به انتهای آدرس URL یک وبسایت به فید RSS آن دسترسی پیدا کرد. این کار به ویژه برای وبسایتهای وردپرسی به خوبی عمل میکند. گاهی اوقات این کار یک دانلود را آغاز میکند و شما باید فایل دانلود شده را در مرورگر خود باز کنید تا آدرس URL فید را ببینید.
اگر همچنان نتوانستید فید RSS را پیدا کنید، میتوانید روی صفحه کلیک راست کنید، گزینه View Page Source را انتخاب کنید و به دنبال “RSS” بگردید. شما باید لینک RSS را به عنوان یکی از موارد در نتیجه جستجو مشاهده کنید.
با داشتن آدرس URL فید، گام بعدی اشتراک در فید با استفاده از خواننده دلخواه شما است. ما در اینجا روش کار را در NewsBlur نشان میدهیم، اما هر خوانندهای که از چندین پلتفرم پشتیبانی کند، برای این کار مناسب است. توجه داشته باشید که ما از برنامه وب NewsBlur استفاده کردهایم، اما این برنامه در iOS و اندروید نیز در دسترس است.
ابتدا باید گزینه افزودن فید را در خواننده خود پیدا کنید که معمولاً با یک آیکون مثبت نشان داده میشود. در NewsBlur این گزینه در پایین سمت چپ صفحه قرار دارد. آدرس URL فید را در کادر وارد کرده و گزینه “Add site” را انتخاب کنید.
برای همه وبسایتهای مورد علاقهتان این کار را تکرار کنید. هنگامی که همه وبسایتهای مورد علاقهتان در خواننده فید شما قرار گرفتند، میتوانید بدون نیاز به مراجعه دستی به تک تک آنها، همه مطالب بهروز شده را به صورت یکجا دریافت و مطالعه کنید.
مزایای استفاده از RSS
استفاده از RSS برای دنبال کردن وبسایتهای مورد علاقهتان چندین مزیت دارد که در اینجا به برخی از آنها اشاره میکنیم:
- فرمت داده باز: RSS متعلق به هیچ شخص یا شرکتی نیست و تحت کنترل هیچکس قرار ندارد. این ابزار بخشی از وب است که به طور عمومی قابل دسترسی میباشد و هر کسی میتواند از آن استفاده کند. به همین دلیل، RSS به این زودیها از بین نمیرود. در حالی که برخی از خوانندههای RSS نرمافزارهایی پولی هستند، اما بسیاری از آنها رایگان و متنباز هستند. حتی میتوانید خودتان یک خبرخوان RSS را میزبانی و اجرا کنید.
- سهولت استفاده: پیدا کردن فیدهای RSS و اضافه کردن آنها به خبرخوان بسیار آسان است. RSS از نظر سهولت استفاده مشابه رسانههای اجتماعی است، با این تفاوت که نیازی به ایجاد حساب کاربری یا پروفایل ندارید. شما به سادگی میتوانید در فیدهایی که میخواهید مشترک شوید و بهروزرسانیها را بهصورت منظم و به ترتیب زمانی دریافت کنید.
- امکانات سفارشیسازی گسترده: با RSS، شما کنترل کامل را در دست دارید. میتوانید ظاهر خواننده خود، بازه زمانی چک کردن بهروزرسانیها و ترتیب اشتراکهای خود را برای دسترسی آسانتر به آنها، سفارشی کنید. حتی میتوانید چندین فید RSS را در یک فید سفارشی ترکیب کرده و فیلترهایی برای موضوعات مورد علاقهتان تنظیم کنید.
- جمع کردن همه محتوای مورد علاقه شما در یک مکان: الگوریتمهای رسانههای اجتماعی معمولاً بسیار تصادفی هستند و شما هرگز نمیدانید چه چیزی را خواهید دید مگر اینکه زمان زیادی را صرف تنظیم فید خود کنید. از طرف دیگر، RSS از همان ابتدا شما را در کنترل قرار میدهد و اطمینان میدهد که محتوای تحویلی به شما همان چیزی است که میخواهید ببینید. این ابزار همچنین زمان صرف شده برای مرور اخبار در وبسایتهای مختلف را کاهش میدهد.
- حفظ حریم خصوصی: در مقایسه با الگوریتمهای رسانههای اجتماعی، RSS بسیار خصوصیتر است. شما نیازی به ارائه حجم انبوهی از دادههای شخصی ندارید تا از جدیدترین اخبار و مطالب وبسایتها مطلع شوید.
- مرور محتوا بدون نظرات و کامنتها: این مورد بسته به وبسایتهایی که دنبال میکنید میتواند یک مزیت یا عیب باشد. با این حال، اینترنت میتواند مکانی پر هیاهو باشد و RSS به شمااجازه میدهد تا تنها بر محتوای اصلی تمرکز کنید بدون اینکه درگیر بحثهای بیمورد پیرامون آنها شوید.
امروزه، RSS مانند گذشته محبوبیت ندارد. شرکتهای بزرگ تکنولوژی آن را تا حد زیادی رها کردهاند و در مقابل، الگوریتمهای رسانههای اجتماعی که بر اساس عادات مشاهدهای شما بهینهسازی میشوند، با آن رقابت میکنند. با این حال، RSS همچنان بهترین راه برای ایجاد یک فید محتوای شخصیسازی شده و دقیق است.