بلاک چین «Block Chain» بدون شک اختراع هوشمندانهای است که زاییده افکار فرد یا گروهی با اسم مستعار Satoshi Nakomoto میباشد. از زمانی که این فناوری شروع به توسعه پیدا کرده، به چیزی بزرگ تبدیل شده و این روزها مدام سوال مردم این است که بلاک چین چیست؟
بلاک چین اجازه می دهد که اطلاعات توزیع شوند، اما کپی نشوند و به همین طریق این تکنولوژی نوع جدیدی از اینترنت را پایه گذاری کردهاست. در ابتدا این فناوری برای ارزهای دیجیتالی مانند بیتکوین ایجاد شده بود، اما جامعهی آن در حال حاضر در پی یافتن استفادههای دیگری از آن میباشد.
بیتکوین که طلای دیجیتال نیز نامیده می شود، ارزشی نزدیک به 9 میلیارد دلار آمریکا دارد و بلاک چین همچنان می تواند مقادیر دیجیتالی دیگر را هم ایجادکند . مانند اینترنت یا ماشینتان، برای استفاده از بلاک چین هم به دانستن نحوه کارکرد آن احتیاجی ندارید؛ اما با این حال بد نیست که از این تکنولولوژی انقلابی، اطلاعات پایهای داشته باشید. پس امیدواریم که در ادامه این مطالب با دیجیرو همراه باشید و به اطلاعات مطلوب دست پیداکنید .
به خاطر داشته باشید که میتوانید سوالاتتان را که در این متن پوشش داده نشدهاند در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید.
تعریف سادهای از بلاک چین «Block Chain»
برای داشتن درک پایهای از بلاک چین، یک صفحه گسترده(spread sheet) را تصور کنید که هزاران بار در سراسر شبکهای از کامپیوترها تکثیر میشود. بعد تصور کنید که این شبکه طوری طراحی شده است که به طور منظم این صفحه گسترده را آپدیت کند.
اطلاعاتی که روی بلاک چین نگه داری میشوند به شکل یک دیتابیس به اشتراک گذاشته شده هستند که پیوسته تطبیق داده می شوند .دیتابیس بلاک چین در محل خاصی ذخیره نمیشود، این بدان معناست که بایگانیها، ثبت ها یا اصطلاحا رکوردهایی که نگه میدارد کاملا عمومی و به آسانی قابل تایید هستند و اصلا نسخهی متمرکزی از این اطلاعات که در دسترس هکرها باشد، وجود ندارد. این دیتا که به طور همزمان توسط میلیونها کاربر میزبانی می شود، برای هرکس در اینترنت قابل دسترس است.
تعریف دیگری از بلاک چین «Block Chain»
یک دفتر عظیم، باز و الکترونیکی را تصور کنید . بعضی افراد از آن تحت عنوان یک صفحه گستردهی بیانتهای اکسل یاد میکنند که البته غیرمتمرکز و رمز گذاری شده است، این یعنی هیچ کس کنترل منحصربه فردی بر روی این دفتر ندارد . این دفتر بزرگ میتواند پذیرای معاملات و تراکنشها از منابع بسیاری از جمله بانکها، مدیران دارایی وغیره باشد. به همین دلیل یک توافق باز برای هر تراکنش روی می دهد و تغییرات همین طور از روی هوا اعمال نمی شوند. همین قابلیتها باعث می شوند که بلاک چین یک محیط فوق العاده امن باشد .
David Gobaud، موسس Mobius، APIای که راه شروع و استفاده از ویژگیهای بلاک چین را برای دولوپرها هموارتر میکند میگوید:
«بلاک چین یک تکنولوژی خیلی جدید بوده و بسیار شبیه به اینترنت در اوایل دهه 90 است. ما به تازگی در این زمینه شاهد ساخته شدن اپلیکیشنها هستیم و افرادی در حال آسانتر ساختن استفاده از این تکنولوژی هستند.»
در واقع بلاک چین را میتوان به صورت باز (Open) میان کاربران مختلف به اشتراک گذاشت، به طوریکه رکورد غیرقابل تغییری از تراکنشهایشان ایجادکند .هر رکورد دیجیتالی یا تراکنش، یک بلاک نامیده می شود که هرکدام از این بلاکها یکبار مهردار یا نشاندار داده شده و به بلاک قبلی لینک میشوند. دلیل نامگذاری بلاک چین یا زنجیره بلاک هم همین است .هر بلاک می تواند به یک مجموعهٔ باز یا کنترل شده از کاربران، اجازه شرکت در دفتر الکترونیکی را بدهد و هر بلاک به یک شرکت کنندهٔ خاص لینک میشود.
بلاک چین تنها با هماهنگی و توافقی میان شرکت کنندگان در سیستم قابل آپدیت است و وقتی دیتای جدید وارد شود هرگز نمیتوان آن را پاک کر. بدین صورت بلاک چین حاوی رکوردهای واقعی و قابل تایید از تمام تراکنشهایی که تا به حال در آن سیستم انجام شده، است.
با این که این تکنولوژی پتانسیل قویای دارد اما هنور نوپاست و مدیرعاملها و افرادی که از این تکنولوژی استفاده می کنند باید انتظار موانع و شکستهایی را در این تکنولوژی داشته باشند که از جمله آنها میتوان به باگهای جدی در نرم افزار اشاره کرد.
تکنولوژی بلاک چین همانند اینترنتی بوده که از استحکام داخلی برخوردار است . با ذخیره سازی داخلی بلاکهای اینترنتی که در سراسر شبکهاش یکسان هستند، بلاک چین توسط هیچ شخص یا نهادی قابل کنترل نیست و در واقع خود کاربران مدیرش هستند. بلاک چین در اصل یک حالت خودحسابرسی دارد که تمام معاملاتی که اتفاق می افتند را هر ۱۰ دقیقه یکبار چک می کند تا همه چیز را تطبیق دهد؛ معاملاتی که کمی پیشتر از آنها تحت عنوان بلاک نام بردیم.
بلاک چین را با بیتکوین یکسان نیست!
وقتی به بلاک چین فکر می کنیم شاید بیت کوین اولی چیزی باشد که به ذهن مان می رسد؛ اما این دو اصلا یک چیز نیستند . ارز دیجیتالی بیتکوین فقط مثالی از استفاده از بلاک چین است که احتمالا معروفترین استفاده آن هم میباشد.
با اینکه بلاک چین همچنان تکنولوژی جدیدی است، اما فقط استارتاپها و کمپانیهای های تکنولوژی نیستند که شروع به استفاده از آن کردهاند. به عنوان مثال در اکتبر 2017 ، هم مسترکارت و هم آیبیام شروع به تسهیل پرداختهای بلاک چینی کردند .آیبیام سیستم اختصاصی بلاک چین خود را باز کرد، در حالیکه مستر کارت بلاک چینی بازکرده که پرداخت ها را به پول محلی دریافت می کند، نه به ارز رمزی .
بلاک چین چقدر امن است؟
آقای Alex Tapscott مدیرعامل کمپانی Northwest passage ventures که بروی کمپانیهای تکنولوژی بلاک چین سرمایه گذاری کرده است میگوید:
با اینکه امروزه هیچ سیستمی غیرقابل هک نیست، اما تکنولوژی سادهی بلاک چین امنترین سیستم موجود است. برای جابهجایی هرمقداری در سراسر هر نوع بلاک چینی، شبکهٔ گرهها باید ابتدا موافقت کنند که تراکنش معتبر است؛ به این معنا که هیچ شخص یا نهادی نمیتواند وارد شود و بر روی آن اما و اگر بیاورد . برای هک کردن آن، نباید مثل یک بانک فقط یک سیستم را هک کنید بلکه باید هر کامپیوتری که بر روی آن شبکه وجود دارد و مسلما با این عمل شما میجنگد را هک کنید. منابع محاسباتی اکثر بلاک چینها بی نهایت است، چرا که فقط یک کامپیوتر در شبکه نیست و بحث تعداد زیادی کامپیوتر است . به عنوان مثال بلاک چین بیتکوین چیزی حدود 10 تا 100 برابر قدرت محاسباتی مزرعههای سرور گوگل، همه روی هم، را استعمال میکند. پس باید گفت که غیر قابل هک نیست، اما بهتر از تمام چیزهایی است که تابه امروز تجربهشان کردهایم .
بلاک چینهای عمومی و خصوصی
انواع مختلفی از بلاک چین وجود دارد، اما همگی به دو دسته بندی عمدهی عمومی و خصوصی تقسیم میشوند .مادامی که بخشی از پروسه مورد توافق باشد، بلاک چینهای عمومی به تمام افراد اجازه دیدن وفرستادن تراکنش را میدهند. بلاک چینهای کنسرسیومی هم وجود دارند که فقط تعداد گرههای از پیش تعیین شدهای مجاز به استفاده از دفتر هستند .
در مقابل، بلاک چینهای خصوصی توانایی نوشتن در یک دفتر توزیع شده را به یک سازمان – مانند گروهی از کارکنان داخل یک سازمان یا میان شماری از سازمانها مانند تعدادی از بانکها که بر سر شراکت شبکه موافقت می کنند- محدود میسازد .
مزایای استفاده از تکنولوژی بلاک چین
روش امن نگه داشتن دیتا توسط کسب وکارهای امروزی این است که دور آن دیواری میکشند و بدین ترتیب از آن محافظت میکنند .اما داده چیز آسیب پذیری است و به راحتی و با روشهای مختلف میتوان آن را دست کاری کرد و در این جاست که بلاک چین توجهات را جلب میکند، چراکه تراکنشهایی که در بلاک چین اتفاق میافتند، وقتی نوشته میشوند دیگر قابل تغییر نیستند مگر اینکه اکثریت یا تمام کامپیوترهای دخیل در یک بلاک چین این اجازه را بدهند . این موضوع ریسک تراکنشهای جعلی یا پنهان را از بین برده و به طور چشم گیری ریسک نقضهای امنیتی را کاهش میدهد. اما این فقط بخش مالی نیست که از این تکنولوژی سود میبرد، چرا که صنایعی مانند مراقبتهای بهداشتی، قانونی، دولت و دفاع هم از ذینفعان این تکنولوژی بوده و در حال طرح استراتژی برای استفاده از این فناوری به منظور ایجاد راههایی برای محافظت از دیتا و خودکارسازی به اشتراک گذاری امن دیتا میباشند.
بلاک چین و فیلترینگ تلگرام
طبق جریانات اخیر پیش آمده در کشور، مقامات ایرانی تصمیم گرفتند که این پیام رسان محبوب تلگرام را در کشور فیلتر کنند . این تصمیم آنها انتقاد خیلیها را برانگیخت، چرا که بسیاری از کسب و کارها مجازی بر پایهی این شبکه اجتماعی شکل گرفته و خیلیها از این طریق درآمد کسب میکنند.
ایرانیها درصد عمدهای از کاربران تلگرام را تشکیل میدهند و از همین رو مدیر و موسس تلگرام یعنی پاول دوروف، چندی پیش اعلام کرد که تلگرام حداکثر ظرف یک ماه آینده تحت پلتفرمی مبنی بر بلاک چین عرضه خواهد شد که با عملی شدن این موضوع هیچ دولتی قادر به فیلترینگ آن یا دستیابی به اطلاعات خصوصی کاربران نخواهد شد. این پلتفرم جدید با نام شبکهی بازتلگرام (Telegram open Network ) یا به اختصار TON شناخته میشود. با این حال ممکن است این عمل باعث کندی شبکه تلگرام شود!
نظر شما در مورد بلاک چین چیست؟ ایا توانستید درک کنید که این شبکه به چه شکل کار می کند؟
باید با وضوح بیشتری و مثال ریز تر نحوه کار توضیح داده می شد
سلام،میشه کاربرد ها و تاثیر های بلاک چین در داخل تلگرام رو در یک پست اختصاصی تهیه و به اشتراک بزارید!
همچنین اینکه تلگرام چطور میخواد از این تکنولوژی استفاده کنه و مزایا و معایب این تکنولوژی برای ما کاربران تلگرام چی هستش!
ممنون از سایت خوبتون!!!?
سلام
سعی میکنیم در آیندهی نزدیک مقاله ای در این مورد آماده کنیم.
ممنون از مطلب جالبتون اگر براتون امکان داره درباره بلاک چین تلگرام یک مطلب بزارین