امروزه حدود 20000 گونه زنبور در جهان وجود دارد که میتوان آنها را مهمترین حشرات گرده افشان نیز به شمار آورد. هر کدام از این هزاران گونه زنبور دارای الگوی پرواز منحصر به فردی بوده و به طیف خاصی از گلها علاقه نشان میدهند. روند تکاملی بسیاری از این زنبورها به نحوی با فرایند تکامل گلها گره خورده، به طوری که اندازه و فرم حرکات بدن آنها تقریباً به طور کامل با گلهایی که گرده افشانی میکنند، هماهنگ شده است.
متأسفانه، جمعیت زنبورها هم مانند بسیاری از حشرات دیگر در سراسر جهان رو به کاهش است. زنبورهای عسل هم که برای همگی ما آشنا هستند، به شدت از اختلال فروپاشی کلونی رنج میبرند؛ اختلالی که به یک باره باعث از بین رفتن زنبورهای بالغ در کندوها میشود. جمعیت خرزنبوریان و سایر زنبورهای انفرادی نیز در بسیاری از مناطق به شدت کاهش یافته، که این مسئله عمدتاً به دلیل استفاده بیرویه از حشرهکشها و علفکش، از دست دادن زیستگاه و گرم شدن کره زمین، است. اوضاع در مورد بعضی از گونهها به حدی وخیم است که حتی به عنوان گونههای در معرض خطر نیز فهرست شدهاند.
اگر تمام زنبورهای جهان از بین بروند، مطمئناً شاهد تأثیرات مهمی در اکوسیستم موجودات مختلف خواهیم بود. برخی از گیاهان، مانند بسیاری از انواع ارکیدههای زنبوری، تنها توسط زنبورهایی خاص گرده افشانی میشوند و بنابراین بدون دخالت انسان مطمئناً از بین خواهند رفت. این مسئله نیز به نوبه خود میتواند ترکیب زیستگاههای ارکیدهها را تغییر داده، بر روی شبکههای غذایی مختلفی که بخشی از آنها هستند تأثیر بگذارد و در نهایت منجر به انقراض یا کاهش جمعیت سایر موجودات وابسته شود. گیاهان دیگر ممکن است از گرده افشانهای مختلف استفاده کنند، اما بسیاری از آنها اغلب توسط زنبورها گرده افشانی میشوند. بدون وجود زنبورها، این دسته از گیاهان دانههای کمتری تولید کرده و در نتیجه نرخ تولید مثل آنها کمتر خواهد شد. این اتفاق نیز باعث ایجاد تغییر در اکوسیستمهای مختلف خواهد شد. علاوه بر گیاهان، بسیاری از حیوانات، مانند پرندگان زنبورخوار، هم با از بین رفتن زنبورها اصلیترین شکار خود را از دست خواهند داد و در نتیجه چرخه طبیعی و شبکه غذایی آنها به شدت تحت تاثیر قرار خواهد گرفت.
از لحاظ کشاورزی، از بین رفتن زنبورها به طور چشمگیری میتواند باعث تغییر در سیستم غذایی انسان شود، هر چند که احتمال منجر شدن به قحطی بسیار کم است. انسانها بیشتر کالری مورد نیاز خود را از غلات تأمین میکنند که توسط باد گرده افشانی میشوند، بنابراین کاهش جمعیت زنبورها تاثیر چندانی بر این مسئله نخواهد داشت. با این حال، در گرده افشانی بسیاری از میوهها و سبزیجات، حشرات به طور مستقیم دخالت دارند و با کاهش جمعیت زنبورها نمیتوانیم به این منابع غذایی در مقیاسی وسیع و با قیمتی ارزان دسترسی داشته باشیم. به عنوان مثال، زغال اخته و گیلاس، تا 90 درصد از گرده افشانی خود را توسط زنبورهای عسل انجام میدهند. اگر چه در مورد بسیاری از میوهها و سبزیجات میتوان گرده افشانی را به صورت دستی نیز انجام داد، اما بدون شک این کار فوق العاده وقتگیر و هزینهبر خواهد بود. در حال حاضر هواپیماهای بدون سرنشین گرده افشان در ژاپن توسعه یافتهاند اما هزینه بالای استفاده از آنها باعث شده تا عملاً نتوان برای عموم باغها و مزارع از این فناوری استفاده کرد. بدون وجود زنبورها، میزان در دسترس بودن و تنوع محصولات غذایی تازه به طور قابل ملاحظهای کاهش خواهد یافت و تغذیه انسانی نیز با مشکلی اساسی روبرو خواهد شد.