اگر صاحب یک گوشی هوشمند، تبلت، لپتاپ، بلندگو و… هستید، احتمالاً بسیاری از دستگاههای جانبی خود را با بلوتوث به آنها متصل کردهاید. در حالی که این روزها بیشتر دستگاههای هوشمند به بلوتوث مجهز شدهاند، تعداد کمی از مردم میدانند که بلوتوث چگونه و توسط چه کسی به وجود آمده است؟ اگر این سؤال برای شما هم پیش آمده، در ادامه با ما در دیجی رو همراه باشید تا نگاهی به تاریخچه این فناوری داشته باشیم.
پس زمینهای تاریک!
واقعیت این است که هالیوود و جنگ جهانی دوم نقشی اساسی در ایجاد بلوتوث و دیگر فناوریهای بیسیم داشتند. در سال 1937، هدی لامار که بازیگر اهل اتریش بود از ازدواج خود با مردی که دلال اسلحه مرتبط با نازیها بود، منصرف شد. سپس در رویای معروف شدن به هالیوود گریخت. او با کمک صاحب استودیوی مترو گلدوین مایر که او را به عنوان «زیباترین زن جهان» معرفی کرد، توانست در فیلمهایی مانند Ziegfeld Girl ،Boom Town و Samson and Delilah بازی کند.
البته، در کنار بازیگری، هدی لامار وقت خود را برای اختراع برخی از ایدههای خود، مانند بازطراحی کردن چراغهای راهنمایی و یا یک نوشیدنی گازدار به شکل قرص، میگذراند اما هیچ کدام از این طرحها موفق نشدند. این روند ادامه داشت تا زمانی که او با کمک آهنگسازی به اسم جرج انتایل شروع به طراحی فناوریای کردند که باعث تغییر جهان شد.
هدی لامار به دانش خود در مورد اسلحهها و نحوه کارکرد آنها در زمان ازدواج خود تکیه کرد، سپس آنها با استفاده از قطعات پیانو، قادر به ساخت فرکانسهایی رادیویی شدند که توانایی جلوگیری از پارازیتهای رادیویی دشمن را داشت. در ابتدا نیروی دریایی ایالات متحده میل به پیادهسازی این فناوری رادیویی نداشت ولی در نهایت این تکنولوژی در ردیابی موقعیت زیردریاییهای دشمن توسط هواپیماهای نظامی استفاده شد.
امروزه وای-فای و بلوتوث از همان فرکانسهای رادیویی ابداع شده توسط لامار و انتایل استفاده میکنند.
ریشه سوئدی
اما این سؤال هنوز هم پابرجاست که چه کسی اولین بار بلوتوث را اختراع کرد؟ به نظر میرسد جواب صحیح، شرکت مخابرات سوئدی اریکسون باشد. تلاش این کمپانی برای توسعه فناوری بلوتوث از سال 1989 آغاز شد و مدیر ارشد آن Nils Rydbeck همراه با پزشکی به نام Johan Ullman مهندسانی را مأمور کردند تا فناوری رادیویی بهینهای را برد کوتاه اختراع کنند. هدف این پروژه ساخت هدستهای رایانهای بیسیم بود. یکی از این مهندسها به نام Jaap Haartsen، در سال 1990 نامزد دریافت جایزه بهترین مخترع اروپایی نیز شد.
اما کلمه Bluetooth ترجمه انگلیسی نام خانوادگی یکی از پادشاهان دانمارکی به اسم Harald Blåtand میباشد. او در طول قرن دهم دانمارک و نژور را متحد کرد و به همین خاطر بسیار مشهور شد. مخترعان بلوتوث هم احساس کردند که کار مشابهی انجام داده و صنعت تولید رایانه را با مخابرات پیوند میدهند، به همین خاطر اسم آن را بلوتوث گذاشتند و لوگوی آن را هم از یک کتاب اسکاندیناوی موسوم به bind rune الهام گرفتند.
یکهتازی بلوتوث
با توجه به فراگیر بودن بلوتوث، برخی تعجب میکنند که چرا رقیبی برای آن وجود ندارد. این تکنولوژی اجازه اتصال هشت دستگاه همزمان از طریق سیگنالهای کوتاه رادیویی را میدهد و همانند وای-فای متعلق به شرکت خاصی نیست و توسط گروههایی تحت استانداردهای خاص مدیریت میشود.
البته این بدان معنی نیست که هیچ رقیبی برای بلوتوث وجود نداشته باشد. ZigBee یک تکنولوژی مشابه میباشد که در سال 2005 راهاندازی شد و امکان انتقال اطلاعات تا 100 متر را با کمترین مصرف انرژی میدهد.
شایان ذکر است که آخرین نسخه بلوتوث یعنی بلوتوث 5.2 در مراسم CES 2020 لاس وگاس معرفی شد.