مایکروسافت قصد دارد نسخه جدید و سبکتری از سیستم عامل ویندوز را برای دستگاههای دو نمایشگره و کرومبوک مانند، عرضه کند. منابعی که از برنامههای مایکروسافت مطلع هستند، میگویند این شرکت به منظور سازگار کردن ویندوز با دستگاههای دو نمایشگره، رابط کاربری آشنای این سیستم عامل را نیز تا حدود زیادی تغییر داده است. انتظار میرود دستگاههای دو نمایشگره اواخر سال جاری میلادی روانه بازار شوند، اما با این حال همه چیز بستگی به آمادگی تولید کنندگان تراشه و رایانههای شخصی، خواهد داشت. در ادامه با دیجی رو همراه باشید.
این ویندوز جدید که فعلاً با نام ویندوز لایت (Windows Lite) شناخته میشود، اساساً به منظور به کارگیری در دستگاههایی که از دو نمایشگر استفاده میکنند، طراحی شده و از همین رو بسیاری از ویژگیها و قابلیتهای آن دست خوش تغییر شده و یا به کلی حذف شده است. بنا به آخرین گزارشهای منتشر شده، شرکت نام آشنای اینتل نیز از تولید کنندگان رایانههای شخصی خواسته تا به سرعت چنین دستگاههایی را تولید و روانه بازار کنند؛ لپتاپهای دو نمایشگره و یا حتی ابزارهای مجهز به نمایشگر انعطافپذیر از جمله دستگاههایی هستند که قابلیت استفاده از دو صفحه نمایش را به طور همزمان خواهند داشت. با توجه به این شرایط، مایکروسافت نیز قصد دارد با آماده کردن یک نسخه ویژه از ویندوز برای چنین ابزارهایی، خود را از لحاظ نرم افزاری مهیای تغییرات پیش رو کند.
سامسونگ به آرامی قصد دارد تا یک پوسته جدید به نام Composable Shell یا C-Shell برای ویندوز طراحی کرده و البته تغییراتی نیز در هسته مرکزی این سیستم ایجاد کند. اینگونه تغییرات تا به امروز باعث شده تا نسخه بسیار انعطافپذیرتری از ویندوز 10 را امروزه در محصولاتی مانند هولولنز 2 مشاهده کنیم.
رابط کاربری ویندوز لایت بی شباهت به نسخههای کنونی این سیستم عامل نیست اما با این حال گرایش بیشتری به سمت پوسته سرفیس هاب و قابلیتهای محدود ویندوزفون دارد. اسم رمز ویندوز لایت پیش از این توسط برخی منابع فاش شده بود اما چیزی که تازگی دارد، تصاویری از مدل آزمایشی و ماکت دستگاههای دو نمایشگره مجهز به ویندوز لایت است که برخی ویژگیهای این سیستم عامل جدید را نشان میدهند. با اینکه به جرأت میتوان گفت تصاویر اخیر کاملاً واقعی هستند اما از آنجا که هنوز زمان زیادی تا انتشار نسخه نهایی باقی مانده، امکان اعمال تغییرات گسترده همچنان وجود دارد.
وب سایت Windows Central در ابتدا فاش کرده بود که مایکروسافت از اسم رمز Santorini برای اشاره به بخشی خاص از ویندوز لایت استفاده میکند. در واقع، Santorini بخشی از پوستهای است که مایکروسافت در حال طراحی آن بوده و به واسطه این پوسته قصد دارد تا کاری کند ظاهر و تجربه کاربری ویندوز لایت متفاوت از نسخههای کنونی ویندوز 10 باشد. ZDNet نیز در گزارشی گفته بود که احتمالاً مایکروسافت قصد عرضه یک دستگاه دو نمایشگره لپتاپ مانند را دارد که البته هنوز مشخص نیست به ویندوز لایت مجهز خواهد بود یا نه.
درست است که به احتمال زیاد مایکروسافت اساساً بازار دستگاههای دو نمایشگره را هدف گرفته، اما هدف بزرگتر این شرکت از عرضه ویندوز لایت میتواند رقابت با کرومبوکها باشد. این غول نرم افزاری دنیا پیش از این هم سعی کرده بود با محدود کردن قابلیتهای ویندوز 10 و ارائه آن در قالب نسخه ویژهای با پسوند S، تنها امکان استفاده از اپهای ویندوز استور را مهیا کرده و این سیستم عامل را برای اجرا در کرومبوکها مناسب سازی کند. اقدامی که البته چندان موفقیت آمیز نبود و این بار مایکروسافت قصد دارد تا ویندوز لایت را با ویژگیهای پایهای و به دور از پیچیدگیهای مرسوم در نسخه دسکتاپ، طراحی کرده و دل تولید کنندگان و البته دوست داران کرومبوکها را به دست آورد.
هنوز به طور دقیق مشخص نیست که مایکروسافت چه زمانی ویندوز لایت را عرضه خواهد کرد و یا حتی نام نهایی آن چه خواهد بود. با توجه به محبوبیت بالای کروم او اس در بخشهایی همچون مدارس و تبدیل شدن کرومبوکها به گزینهای ایدهآل برای دانش آموزان، مایکروسافت در چند سال گذشته سخت در تلاش بوده تا خلأ نرمافزاری خود در این بخش را پوشش دهد. این شرکت در اوایل ماه مه قرار است کنفرانس بیلد خود را در شهر سیاتل برگزار کند و این میتواند فرصتی ایدهآل برای شروع پروژه ویندوز لایت و معرفی برخی ویژگیهای آن باشد. به ویژه اگر این شرکت قصد دارد تا تولید کنندگان را ترغیب به توسعه برنامههای مختص ویندوز لایت و همچنین برنامههای مبتنی بر وب کند، باید هر چه سریعتر محصول خود را معرفی کرده و قابلیتهای آن را تشریح نماید.