با پیشرفت صنعت تولید کارت های گرافیک، اشتیاق و تمایل گیمرها به بازی های رایانه های شخصی نیز روز به روز بیشتر شده و کیفیت بازی های این پلتفرم و سرعت اجرای آن ها نیز بالاتر رفته است. همین امر هم از طرفی باعث شده وسواس گیمرهای این پلتفرم نسبت به نرخ فریم و جزئیات گرافیکی بیشتر شده و آنان همواره به فکر ارتقای قطعات رایانه خود از جمله کارت گرافیک آن باشند. اما امروزه کارت های کارفیک زیادی حتی با قیمت بسیار مناسب نیز در بازار وجود دارند که توانایی اجرای بازی های روز را با دقت تصویری 1080p و نرخ فریم 60fps دارند. در این بین تنها یک هدف و یک عامل وجود دارد که کماکان گیمرها را به سمت ارتقای کارت گرافیک سوق می دهد و آن هم چیزی نیست جز اجرای بازی ها در دقت گرافیکی 4K. این همان دلیلی است که باعث شده تا کمپانی AMD کارت گرافیک 650 دلاری و جدید خود با نام Radeon R9 Fury X را روانه بازار کند. فقط یک مشکل در این راه وجود دارد و آن هم این است که بازی در حالت 4K فعلا به هیچ عنوان صرفه اقتصادی ندارد.
کارت گرافیک Radeon R9 Fury X دقیقا همان چیزی است که باعث می شود تا گیمرهای رایانه های شخصی به پلتفرم خود ببالند. با اینکه این کارت گرافیک ظاهری ساده و مینیمالیستی دارد ولی به محض روشن کردن آن لوگوی درخشان Radeon نظر شما را به خود جلب خواهد کرد و همچنین LED هایی که میزان تحت فشار بودن کارت گرافیک را نشان می دهند. مطمئنا یکی از جالب ترین ویژگی های این کارت گرافیک جدید، سیستم خنک کننده آبی آن می باشد که مجهز به یک فن خارجی بوده و این فن نیز در پشت کیس نصب می شود. مسلما Radeon R9 Fury X اولین کارت گرافیکی نیست که از سیستم خنک کننده آبی استفاده می کند ولی نحوه نصب شدن این خنک کننده در این کارت، متفاوت از دیگر محصولات می باشد و البته همین تفاوت باعث می شود تا قرار دادن صحیح آن در جای خود و نصب فن، پیچیدگی خاص خود را داشته باشد. شایان ذکر است که رقیب اصلی Radeon R9 Fury X در بازار یعنی کارت گرافیک NVIDIA’s GTX 980 Ti از سیستم خنک کننده ای بر پایه هوا استفاده کرده است.
با اینکه کارت گرافیک R9 Fury X توان رسیدن به حداکثر سرعت 1050 مگاهرتز را دارد، ولی سیستم خنک کننده آبی آن از قابلیت اورکلاک شدن آن می کاهد. البته با وجود سرعت بالای این کارت و 4 گیگابایت حافظه رم با پهنای باند بالای آن، نیازی به کلنجار رفتن با مشکلات اورکلاک نخواهید داشت و این محصول می تواند انتظارات شما را در حالت عادی خود نیز برآورده سازد.
در تستی که با یک سیستم متشکل از پردازنده Core i7-4790K با فرکانس کاری 4 گیگاهرتز، 16 گیگابایت حافظه رم از نوع DDR3 و با باس 2400 مگاهرتز، هارد Crucial MX100 SSD با ظرفیت 512 گیگابایت و مادربورد Z97-A ایسوس، بر روی کارت گرافیک Radeon R9 Fury X انجام شد، تمام بازی های تراز اول با دقت تصویری 1080p و در بالاترین درجه گرافیکی ممکن، کاملا روان و بدون مشکل اجرا شدند. البته این عملکرد چندان هم تعجب برانگیز نیست و همانطور که اشاره کردیم کارت هایی با قیمت زیر 300 دلار نیز می توانند این عملکرد را داشته باشند. توان واقعی Radeon R9 Fury X وقتی نمایان شد که بازی هایی با کیفیت 4K توسط سیستم فوق اجرا شدند. هر دو بازی The Witcher 3: Wild Hunt و Batman: Arkham Knight بدون هیچ مشکلی در حالت 4K اجرا شدند (در مانیتور UE590 سامسونگ)، در حالی که که بازی اول یکی از گرافیکی ترین بازی های ارائه شده تا به امروز می باشد و مورد دوم نیز بواسطه بهینه نبودن بر روی رایانه های شخصی، هر سیستم قدرتمندی را می تواند به زانو در بیاورد. هر دوی این بازی ها در سیستم فوق با نرخ فریم میانگین 35fps اجرا شدند و این عدد بدان معنی است که تقریبا بدون هیچ مشکل خاصی می توانید آن ها را بازی کنید.
اما جدای از بحث اعداد و ارقام، بازی هایی که در حالت 4K و با کارت Radeon R9 Fury X اجرا شدند کیفیت بسیار خوب و جلوه بسیار زیبایی داشتند. به عنوان مثال در بازی The Witcher 3 جزئیات کاراکترهای بازی مانند لباس آن ها بسیار بیشتر از حالت معمولی جلب توجه می کند و محیط بازی نیز از زیبایی دوچندانی برخوردار می باشد. البته بعضی مواقع به نظر می رسد که بازی نسبت به حالت 1080p که نرخ فریمی برابر 60fps را ارائه می کند، کند عمل کرده و به مانند آن روان نمی باشد که البته این امر کاملا بدیهی است. شخصت اصلی بازی نیز در حالت 4K بسیار واقعی تر به نظر می رسد. در کل اگر به نرخ فریم 60fps عادت کرده باشید ممکن است به سختی با حالت 4K کنار بیایید ولی اگر خواهان نهایت گرافیک در بازی هستید، کارت گرافیک Radeon R9 Fury X مطمئنا یکی از بهترین گزینه ها خواهد بود.
البته با وجود کارتی مانند R9 Fury X، کماکان مشکلاتی نیز در راه اجرای بازی های 4K وجود دارد. اولین و مهمترین مورد هزینه بالای آن می باشد، علاوه بر هزینه 650 دلاری کارت گرافیک فوق، مانیتورهای 4K نیز قیمتی بالا داشته و برای تهیه یک مدل 27 اینچی از این محصولات باید هزینه ای بین 400 تا 500 دلار را متقبل شوید، در حالی که مانیتورهای 1080p تقریبا نصف این قیمت هستند. در ضمن کیفیت مانیتورهای 4K نیز نسبتا پایین بوده و حتی در برخی انواع آن نرخ دوباره سازی حداکثر برابر 30 هرتز می باشد و همین امر باعث خواهد شد تا نرخ فریم شما در بازی از 30 فریم بر ثانیه بیشتر نشود. مشکل بعدی هم این است که ویندوزهای 7 و 8 نیز پشتیبانی چندان خوبی از حالت 4K نمی کنند و برای ارتقا به ویندوز 10 نیز احتمالا باید هزینه بیشتری صرف کنید.
به نظر می رسد اجرای بازی ها با دقت تصویری 2560 در 1440 پیکسل در حال حاضر بهترین انتخاب می باشد و تعادل خوبی را بین سرعت اجرا و کیفیت آن برقرار می کند. این دقت تصویری، بهتر از حالت 1080p می باشد و کارت گرافیک R9 Fury X به راحتی امکان اجرای بازی ها در این دقت تصویری و با نرخ فریم 60fps را دارد. البته با اینکه قیمت نمایشگرهایی با این دقت تصویری نیز بالا می باشد ولی کیفیت آن ها به مراتب بهتر از مانیتورهای 4K خواهد بود و در ضمن برای کارهایی غیر از بازی کردن نیز کارایی خوبی دارند.
در کل، در حال حاضر اجرای بازی های 4K اصلا مقرون به صرفه نبوده و سرعت مورد انتظار شما را نیز نمی تواند ارائه کند، بنابر این تنها برای به رخ کشیدن قدرت رایانه شخصی خود می توانید از آن استفاده کنید. البته مطمئنا در آینده حالت 4K به کیفیتی معمول در بازی ها بدل خواهد شد ولی تا آن موقع بهتر است به فکر اجرای روان بازی ها در دقت های تصویری پایین تر باشید، تا وقت و سرمایه خود را بی جهت هدر ندهید.