اغلب انتخاب بهترین مادربوردهای مخصوص بازی نسبت به انتخاب کارت گرافیک و پردازنده قدرتمند در اولویت پایینتری قرار میگیرد. با این حال مادربوردتان به طرز بحثبرانگیزی اگر نه بیشتر به همان اندازهی کارت گرافیک و پردازندهی سیستمتان مهم است چون تمام قطعات سیستم (از پردازنده تا کماهمیتترین قطعه مانند فن سیستمتان) را به یکدیگر متصل میکند.
این سختافزار مهم همچنین مسئولیت سرعت و میزان اورکلاک قطعاتتان را بر عهده دارد. بسته به مشخصات مادربوردتان شاید فقط بتوانید مقدار حافظهی مشخصی یا درایوهای ذخیرهسازی محدودی را استفاده کنید.
برای انتخاب مادربوردهای مخصوص بازی باید به ویژگیهای مختلفی توجه کنید. در این مقاله بهترین مادربوردها را برایتان جمعآوری کردهایم تا در هر بودجهای انتخابی مناسب داشته باشید. چه سیستمتان پردازندهی اینتل داشته باشد یا ایامدی، میتوانید بهترین مادربوردهای مخصوص بازی را در ادامهی این مقاله پیدا کنید.
بهترین مادربوردهای مخصوص بازی در یک نگاه:
- Gigabyte Z390 Aorus Ultra
- Asus Republic of Gamers Maximus XI Code
- ASRock Z390 Phantom Gaming SLI/ac
- Gigabyte B360 Aorus Gaming 3
- Asus ROG X570 Crosshair Hero VIII (Wi-Fi)
- Gigabyte X570 Aorus Xtreme
- MSI MPG X570 Gaming Plus
- Gigabyte X570 Gaming X
1. Gigabyte Z390 Aorus Ultra
بهترین مادربورد اینتل
مادربورد Gigabyte Z390 Aorus Ultra یکی از قدرتمندترین مادربوردهای مخصوص بازی است که با قیمت معقولی عرضه میشود. این مادربورد برای پشتیبانی از سرعت بالای هارد SSD به سه اسلات M.2 PCIe مجهز است و سه اسلات برای اتصال چندین کارت گرافیکی دارد (اتصال سه گانهی AMD Crossfire و دو گانهی Nvidia SLI). اگر دوست دارید سیستمتان به اندازهی خورشید بدرخشد این مادربورد در رسیدن به هدفتان به شما کمک میکند، Gigabyte Z390 Aorus Ultra مجهز به حجم بالایی از نوردهی آنبرد است و دو هدر RGB برای کنترل قطعات نوردهی تعبیه کرده است. جالب است که این مادربورد تمام امکانات مادربوردهای ردهبالایی مانند MSI یا Asus را با قیمت پایینتری به شما ارائه میدهد.
2. Asus ROG Maximus XI Code
بهترین مادربورد ردهبالای اینتل
این مادربورد اینتل تمام انتظاراتتان را برآورده میکند. Asus ROG Maximus XI Code آماده است تا پتانسیل کامل نسل نهم پردازندههای اینتل را شکوفا کند، میتوانید دو هارد SSD NVMe، چند کارت گرافیک و 64 گیگابایت حافظه تا فرکانس 4400 مگاهرتز را به آن اضافه کنید. شاید ایسوس و دیگر برندها مادربوردهای ردهبالاتری با تجهیزات مخصوص مایع خنککننده و دیگر بهروزرسانیهای اضافی داشته باشند، ولی Asus ROG Maximus XI Code مادربوردی است که بدون ارائهی این امکانات اضافی، میتواند توجه تمام گیمرها را برای ارتقای سیستمشان به خود جلب کند.
3. ASRock Z390 Phantom Gaming
بهترین مادربورد میانردهی اینتل
اگر بودجهی محدودی دارید به این معنی نیست که باید از تمام امکانات مادربوردهای پیشرفتهتر چشمپوشی کنید. ASRock Z390 Phantom Gaming قیمتی معادل نصف Asus ROG Maximus XI Code دارد ولی باز هم از اورکلاک پردازندهتان پشتیبانی میکند و میتوانید سرعت حافظهتان را تا 4300 مگاهرتز افزایش دهید. همچنین این مادربورد مانند بسیاری از بهترین مادربوردهای بازار قابلیت اتصال کارتهای گرافیکی Nvidia SLI و AMD Crossfire را در اختیارتان میگذارد.
4. Gigabyte B360 Aorus Gaming 3
بهترین مادربورد اینتل برای بودجههای محدود
پیدا کردن مادربورد ATX با قیمتی حدود 100 دلار کار سختی است، ولی بر این باوریم که Gigabyte B360 Aorus Gaming 3 بهترین مدل برای کاربرانی است که بودجهی محدودی دارند. مانند مادربورد Z390 بالا نمیتوانید قطعات سختافزاریتان را اورکلاک کنید و همچنین باید فراموش کنید که بیش از یک کارت گرافیکی را به مادربوردتان متصل کنید با این حال باز هم میتوانید دو هارد NVMe SSD را برای دریافت بیشترین سرعت ذخیرهسازی داشته باشید و از وایفای درونیتان نیز لذت ببرید. به طور کلی با یکی از بهترین و اقتصادیترین مادربوردهایی طرف هستید که میتوایند برای سیستم گیمینگتان داشته باشید.
5. Asus ROG X570 Crosshair VIII Hero Wi-Fi
بهترین مادربورد ایامدی
مادربورد Asus ROG X570 Crosshair VIII Hero (Wi-Fi) تمام پتانسیل اورکلاک و توسعهی قطعات سختافزاری مادربورد پیشرفتهتری مانند AM4 را در اختیارتان میگذارد ولی دیگر نیازی نیست نگران خالی شدن حساب بانکیتان باشید. باز هم قیمت 380 دلاری این مادربورد کمی زیاد است ولی ارزشاش را دارد که برای استفاده از بیشینهی پتانسیل سیستمتان از این مادربورد استفاده کنید. تراشهی مدرن X570 این مادربورد از انواع متنوعتری از حافظههای DDR4 دوکاناله پشتیبانی میکند و همینطور پشتیبانی ازSSD ها و کارتهای گرافیکیPCIe 4.0 را نیز ارائه میدهد. نمایش نوری این مادربورد نیز بسیار زیباست ولی با Gigabyte X570 Aorus Xtreme قابل مقایسه نیست. به طور کلی این مادربورد عملکرد بسیاری خوبی دارد.
6. Gigabyte X570 Aorus Xtreme
بهترین مادربورد ردهبالای ایامدی
اگر میخواهید بهترین سیستم گیمینگتان را بر اساس قطعات ایامدی بنا کنید و از آخرین پردازندههای نسل سوم Ryzen بهره ببرید، باید دنبال بهترین مادربوردی باشید که وجود دارد. به سختی میتوانید در این زمینه مادربورد بهتری از Gigabyte X570 Aorus Xtreme پیدا کنید. با سوکت مدرن AM4 برای پشتیبانی از نیروی لازم و هستههای پرتعداد پردازندههای نسل سوم Ryzen این مادربورد یکی از بهترین انتخابها برای پردازندهی ایامدی است.
تراشهی X570 این مادربورد پشتیبانی کاملی از ذخیرهسازی PCIe 4.0 و کارتهای گرافیکی مانند AMD Radeon RX 5700 و 5700 XT را ارائه میدهد. برخی دیگر از ویژگیهای خوب Aorus X570 Xtreme این است که تمام کانکتورها به خوبی در زاویهی 90 درجه تنظیم شدهاند تا مدیریت کابلها آسان شود و همچنین نوردهی RGB را به صورت آنبرد در اختیار خواهید داشت. این همان چیزی است که از یک مادربورد مدرن و ردهبالای ایامدی انتظار میرود.
7. MSI MPG X570 Gaming Plus
بهترین مادربورد میانردهی ایامدی
مادربوردهای X570 که تا به اینجا به آنها نگاهی انداختهایم بسیار گران بودهاند و بردهای X470 نیز قیمت بالایی داشتند. با این حال MSI MPG X570 Gaming Plus انتخابی است که قیمت مادربوردهای ایامدی را به سطوح معقولی باز میگرداند. این مادربورد با قیمت 170 دلار بسیار ارزانتر از بیشتر مادربوردهای X570 است و با این حال تقریباً تمام ویژگیهای لازم یک گیمر حرفهای را در خود دارد.
به دلیل ویژگیهای اورکلاکینگ خوب این مادربورد میتوانید سرعت پرازندهتان را افزایش دهید و همچنین به حافظهتان تا 4400 مگاهرتز سرعت ببخشید. علاوه بر این یک اسلات PCIe 4.0 برای کارت گرافیکی و M.2 SSD دریافت میکنید.
8. Gigabyte X570 Gaming X
بهترین مادربورد ایامدی با بودجهی محدود
نیازی نیست حتماً پول زیادی خرج کنید تا مادربوردی داشته باشید که پتانسیل آخرین پردازندهی نسل سوم Ryzen را شکوفا کند. Gigabyte X570 Gaming X با 12 ماژول تنظیم ولتاژ True Phase Digital قدرت اورکلاکینگ خوبی را در ازای قیمتش ارائه میدهد. برای قیمت پایین 170 دلار نوردهی RGB و امکانات مهمی مانند اسلاتهای M.2 PCIe 4.0 و اسلات PCIe 4.0 x 16 را برای جدیدترین کارتهای گرافیکی Navi به شما ارائه میدهد.
آیندهی مادربوردهای مخصوص بازی چیست
خبر عرضهی پردازندههای نسل سوم Ryzen Threadripper همزمان با معرفی مادربوردهای TRX40 بود. شاید اینطور به نظر برسد که این مادربوردها هم همان سوکتهای همیشگی ایامدی را از زمان عرضهی اولین تراشههای HEDT دارند ولی باید بدانید که این پلتفرم جدید از سوکت جدید sTRX4 بهره میبرد و خرید این مادربورد را برای تمام سیستمهای مجهز به پردازندهی نسل سوم Threadripper ضروری میکند.
شاید این موضوع برای کسانی که میخواهند با همان مادربوردهای X399 خود از پردازندههای نسل بعدی استفاده کنند کمی ناامیدکننده باشد ولی چارهای نیست. در این مادربورد جدید پشتیبانی از PCI-Express 4.0 را دریافت میکنید. در واقع 48 خط PCIe 4.0 را از پردازنده و 24 تای دیگر را از تراشهی TRX40 دریافت میکنید، البته انتظار داشته باشید که هنگام خرید این مادربورد پول تمام این امکانات را پرداخت کنید.
در مادربوردهای مخصوص بازی دنبال چه بگردیم؟
در ادامه به این موضوع میپردازیم که پردازندههای ایامدی و اینتل از چه تراشههایی پشتیبانی میکنند و همچنین بررسی میکنیم که در یک مادربورد باید دنبال چه مشخصاتی باشید.
شاید برایتان جای سؤال باشد که با وجود امکان بازی کردن در اولترابوک چه نیازی به خرید مادربوردهای مخصوص بازی وجود دارد. نکته این است که هنگام خرید مادربورد مخصوص بازی دنبال امکاناتی مخصوص بازی هستید تا بتوانید پردازندهتان را اورکلاک کنید، اسلاتهای M.2 متعددی داشته باشید تا از سرعت بالای درایو اساسدیتان پشتیبانی کند و همچنین امکان پشتیبانی از Nvidia SLI و AMD Crossfire در آن وجود داشته باشد تا در سیستمتان بیش از یک کارت گرافیک داشته باشید.
ولی بگذارید دوباره به مهمترین چیزی برگردیم که باید هنگام خرید مادربورد دنبالش باشید: تراشهها. پردازندههای ایامدی و اینتل طوری طراحی شدهاند که با تعدادی از تراشهها کار کنند. ردهبالاترین مادربوردهای اینتل مجهز به تراشهی Z390 هستند که از پردازندههای نسل نهم اینتل پشتیبانی میکند و 802.11ac Wi-Fi و USB 3.1 Gen 2 و 24 خط PCIe را ارائه میدهد. همچنین این مادربوردهای ردهبالا از اجزا و مواد باکیفیتتری ساخته شدهاند و میتوانید مطمئن باشید که قدرت لازم برای اورکلاک کردن قطعات به آنها میرسد.
تراشهی Z370 در مقام بعدی قرار میگیرد و کم و بیش تفاوتی با تراشهی Z390 ندارد، تنها تفاوتش این است که 802.11ac Wi-Fi و USB 3.1 Gen 2 را ارائه نمیدهد. در مادربورد H370 پردازندههای اینتل فقط به 20 خط PCIe دسترسی دارند و توانایی اورکلاک کردن این پردازندهها از بین میرود. تراشهی B360 نیز در مقام بعد قرار میگیرد و 12 خط PCIe را ارائه میدهد. در نهایت هم H310 قرار دارد و از 6 خط PCIe پشتیبانی میکند.
مادربوردهای ایامدی هم از چنین الگویی پیروی میکنند با این تفاوت که کم و بیش در تمام مادربوردها میتوانید پردازندهتان را اورکلاک کنید. ردهبالاترین تراشهی این مادربوردها X570 است و با پشتیبانی از خطوط PCIe 4.0 که دو برابر خطوط PCIe 3.0 پهنای باند دارند اوضاع را کمی پیچیده میکند. X570 از 16 خط PCIe 4.0 پشتیبانی میکند و پردازندهی نسل سوم Ryzen نیز خودش 20 خط PCIe 4.0 دیگر را اضافه میکند.
مادربوردهای قدیمیتر AMD AM4 مانند X470 از 28 خط PCIe 3.0 پشتیبانی میکنند و مادربورد B450 فقط به 24 خط PCIe 3.0 دسترسی دارد. تراشهی A320 تنها تراشهای است که از اورکلاک پردازندههای Ryzen پشتیبانی نمیکند و به همین دلیل بهتر است کمی بیشتر خرج کنید و مادربوردهای B450 یا B350 را تهیه کنید.
یپش از این هم دربارهی خطوط PCIe صحبت کردهایم و دلیل اهمیت این خطوط آن است که تعیین میکنند چند قطعهی پرسرعت را میتوانید در سیستمتان داشته باشید. برای نمونه یک کارت گرافیکی میتواند به 16 اتصال PCIe و یک NVMe SSD به 4 اتصال برای ارائهی حداکثر سرعت نیاز داشته باشد.
همچنین باید دنبال مادربوردی باشید که تمام اسلاتهای PCIe لازم را داشته باشد. خبر خوب این است که بیشتر مادربوردهای ATX با دست کم دو یا سه اسلات PCIe عرضه میشوند تا با استفاده از Nvidia SLI یا AMD Crossfire کارت گرافیکی خود را متصل کنید. اسلاتهای M.2 PCIe هم برای اتصال پرسرعتترین اساسدیهای NVMe استفاده میشوند و اگر میخواهید از این هاردها استفاده کنید باید به این نکته توجه داشته باشید.
حالا دیگر اطلاعات اولیه برای خرید یکی از انواع مادربوردهای مخصوص بازی را در اختیار دارید. توجه کنید که در فهرست مادربوردهایمان از مادربوردهای ATX بزرگ استفاده کردهایم ولی اگر میخواهید سیستم کوچکتری داشته باشید میتوانید سراغ مادربوردهای مینی یا میکرو بروید.
Gigabyte B360 Aorus Gaming من چند روز پیش گرفتم 3400000 الان تو سایتا خارجی نگاه کردم دیدم زده 119 دلار طبق گفته شما❤️.
119دلاری تو کشور عزیزمون 3.5میلیون ،اگه نخریم زجر میکشیم بخریم زجر میکشیم موندم باید چیکار کنیم، بای فور اور بمیریم بهتره ??