احتمالا در آینده نزدیک شاهد کاهش فوق العاده ضخامت و افزایش کیفیتی فراتر از انتظار خروجی دوربین های موبایل باشیم. این وعده ای است که توسط محققین دانشگاه هاروارد داده شده زیرا آنها توانستهاند نور را از میان میلیون ها صف تشکیل شده از تیتانیوم دی اکسید عبور داده و به این ترتیب به افزایش میزان نور دهی و کیفیت فوق العاده تصویر دست یابند.
ضخامت نمونه اولیه این لنزها تنها 2 میلیمتر است و احتمالا در نسخه های نهایی شاهد کاهش بیشتر ضخامت آنها نیز باشیم، زیرا مسئولین دانشگاه هاروارد تجهیزات پیشرفته تری را برای این موضوع در اختیار محققین خود قرار داده اند. گمان می رود با تحقیقات بیشتر و ارائه محصول نهایی، قدرت دوربین گجت های عادی در حد میکروسکوپ های قدرتمند افزایش یابد.
روشی که در این متا لنز استفاده شده در نوع خود جالب و متفاوت از سایر لنزهای مرسوم است و از راه حلی نوین برای رساندن نور سوژه به سنسور دوربین استفاده می کند. اختراع راهکار کنونی مورد استفاده در گجت ها مربوط به قرن 19 میلادی بوده و حال با روش جدید کشف شده شاهد تحولی بزرگ در عرصه تصویربرداری موبایلی خواهیم بود. روش کار در در متا لنزها به این گونه است که نور از میلیون ها صف عبور کرده و در هر مرحله با ورود به سطح بعد متمرکز تر می شود. اما در این روش الگوریتم چینش صف ها بسیار مهم است تا خطوط نوری به صورت صحیح به نقطه مورد نظر بر روی سنسور دوربین برخورد کند.
پروفسور کاپاسو (Capasso) از دانشگاه هاروارد در این مورد توضیح می دهد:
این روش علاوه بر جلوگیری از انحراف ناخواسته نور پس از عبور ، سبب افزایش کیفیت تصاویر ثبت شده بسیار بیشتر از بهترین لنزهای فعلی می شود.
در این روش تصویر در مرکز تصویر (کانون لنز) تا 30 درصد شفاف تر، یا در اصطلاحات عکاسی شارپ تر بوده و در صورت استفاده از این لنزها در ماژول دوربین تلفن های آینده می توان دقتی برابر با بهترین میکروسکوپ های امروزی را از آنها انتظار داشت.
معمولا نسخه های عمومی و مصرفی اینگونه تحقیقات سال ها بعد در دسترس مصرف کنندگان قرار می گیرد، اما در مورد این تحقیق باید این نکته را در نظر گرفت که در حال حاضر تمام تکنولوژی لازم برای تولید این متا لنزها فراهم است. ماده مصرفی اصلی یعنی تیتانیوم دی اکسید در صنایع تولید بسیار استفاده می شود و از طرفی دیگر دستگاه های سازنده چیپ برای ساخت متا لنزها مناسب هستند. بنابراین ممکن است بزودی شاهد این لنز در گجت هایمان باشیم.