آی پینز

چالش ده سال؛ در طی 10 سال دنیا چه تغییراتی کرده است

اگر این روزها به فضای مجازی و اینترنت سری زده باشید، قطعا به هشتگ چالش ده سال یا #10YearChallenge برخورد کرده‌اید. این بحث در فضای مجازی بسیار داغ شده و میلیون‌ها عکس از ده سال گذشته و اکنون افراد، مکان‌ها، اشیا و … به اشتراک گذاشته شده است.

اگر هم با این هشتگ مواجه نشد‌ه‌اید، مشکلی نیست. کافی است عکسی از سال 2009 و از الان خودتان یا هر آنچه دوست دارید، بیابید و آن‌ها را در فضای مجازی به اشتراک گذارید تا نشان دهید در گذر زمانی 10 ساله چه تغییری روی داده است.

در ابتدا افراد زیادی در این چالش شرکت کردند و عکس‌هایشان را به اشتراک گذاشتند اما دسته‌ای دیگر به این مسئله اعتراض کردند و آن را ناشی از خودشیفتگی، توجه به سن‌وسال و جنسیت‌زدگی دانستند.

اما حالا مردم از این هشتگ برای نشان دادن چیزهای مهم‌تری استفاده می‌کنند. مثلا:

تغییرات آب‌وهوایی

1. مسعود اوزیل، فوتبالیست تیم ملی آلمان در توئیتی تغییرات کوه یخی را مقایسه کرده است. عکس چپ کوه یخ سال 2009 و عکس راست تکه‌ی کوچک کوه یخ که طی 10 سال آب شده را نشان می‌دهد.

تغییرات آب‌وهوایی

با آنکه در این عکس کاملا مشخص نیست اما عکس سمت چپ از جنوبگان در نوامبر 2016 گرفته شده و نه در 2008. با این حال آنچه اهمیت دارد این واقعیت است که آب شدن صفحه‌های یخی بی‌شک رخ داده است.

به گفته‌ی ناسا، جنوبگان هر سال 127 و گرین‌لند 286 گیگاتن یخ از دست می‌دهند. این مسئله ناشی از گرمایش زمین است و سطح عمومی دمای سیاره از اواخر قرن نوزدهم 0.9 سانتی‌گراد افزایش داشته که یک سوم این افزایش در دهه‌ی اخیر اتفاق افتاده است.

با استفاده از این چالش ده سال، گروه‌های فعال محیط زیستی از این هشتگ برای جلب توجه مردم به این مسئله استفاده می‌کنند.

2. موسسه Greenpeace نیز با انتشار توئیتی از این چالش برای جلب توجه مردم به محیط زیست استفاده کرده است. این موسسه دو عکس، یکی آرشیوی از 1928 و دیگری عکسی که عکاس سوئدی کریستین آسلان در 2002 گرفته را مقایسه نموده است.تغییرات آب‌وهوایی
3. مارتین کوبلر سفیر آلمان در پاکستان مقاله‌ای درمورد تغییرات اقلیمی در منطقه پاکستانی بلوچستان را توئیت کرده است.

تغییرات آب‌وهوایی

طبق شاخص جهانی خطرات تغییرات اقلیمی، پاکستان هشتمین کشوری است که در 20 سال گذشته بیشترین تاثیرپذیری را از تغییرات محیط زیستی داشته است.

آلودگی پلاستیکی

 سال 2018 سالی بود که مردم درمورد آلودگی پلاستیکی به اندازه‌ی تغییرات اقلیمی آگاه شدند.

آلودگی پلاستیکی

دانشمندان محاسبه کرده‌اند هر ساله 10 میلیون تن زباله‌ی پلاستیکی به اقیانوس‌ها ریخته می‌شود که تجزیه آنها صدها سال طول می‌کشد. کمپین‌های متعددی از چالش #10YearChallenge استفاده کردند تا بگویند اگرچه تغییرات اقلیمی سالانه اتفاق می‌افتد اما فاجعه‌ی بدتر، زباله‌های پلاستیکی هستند که دست‌نخورده در طبیعت باقی می‌مانند.

درگیری‌ها و جنگ‌های جهانی

17 دسامبر 2017 یک دستفروش خیابانی تونسی به نام محمد بوعزیزی به مسئولان محلی رشوه نداد و درنتیجه گاری سبزیجات و میوه‌هایش مصادره شد. او که درگیر فرآیند بروکراتیکی طاقت‌فرسایی شده بود خودش را آتش زد.درگیری‌های جهانی

این اتفاق که در کمتر از ده سال پیش روی داد، باعث مجموعه اعتراضاتی در خاورمیانه و شمال آفریقا شد که بهار عربی نام گرفت. بهار عربی به جنگ‌های داخلی خونین و بحران پناهنده‌ها منجر گشت که بر اثر آن میلیون‌ها نفر از خانه‌هایشان آواره شدند.

در واکنش به این اتفاق عکس‌های زیادی از گذشته و حال سوریه، لیبی و عراق در توئیتر پست شد که درگیری‌های خیابانی و ساختمان‌های آسیب‌دیده را نشان می‌داد.درگیری‌های جهانی

همچنین مردم عکس‌هایی از سه سال جنگ در یمن را هم در توئیتر منتشر کرده‌اند که بدترین بحران بشری جهان امروز به شمار ِ‌آید.

و اما تغییرات مثبت در جهان پیرامون

البته تصاویر چیزهایی که در این ده سال بهبود یافته‌اند هم در این بین منتشر شده است. طبق آمار بانک جهانی و سازمان ملل در حال حاضر فقر مفرط در پایین‌ترین حد خودش قرار دارد و میزان مرگ‌ومیر کودکان و بی‌سوادی بزرگسالان پایین و میانگین جهانی امید به زندگی بالا است.

اما متاسفانه این همه‌ی داستان نیست.

با اینکه فقر مفرط در پایین‌ترین میزان جهانی قرار دارد، اما این وضعیت در کشورهای آفریقایی رو به وخامت است به طوری که نرخ فقر در این کشورها در حال حاضر عدد 41 درصد را نشان می‌دهد.

همچنین اگرچه جمعیت بزرگسالان باسواد افزایش یافته، اما در کشورهای در حال توسعه، رقم پایینی دارد و درمیان زنان جوان شایع‌تر از مردان است. طبق آخرین آمار 59 درصد بی‌سوادان حال حاضر را دختران تشکیل می‌دهند.انرژی‌های تجدیدپذیر

درحالی که آسیب‌های محیط‌ زیستی مسئله‌ای جهانی است، شکی نیست که آگاهی در این مورد نیز افزایش پیدا کرده و مردم و کشورها را به سمت استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر سوق داده است.

همان‌طور که در ابتدای مطلب اشاره کردیم استقبال کاربران از چالش ده سال بسیار خوب بود، به جز افرادی که عکس خودشان را منتشر کردند و کسانی که دغدغه‌های جهانی و محیطی زیستی داشتند، عده‌ای هم به ابعاد طنز و سرگرمی قضیه پرداختند. چند نمونه از شوخی‌ها با این چالش را ببینید.

1. در مقایسه بین گوشی‌های هوشمند و گوشی‌های نسل قدیم همیشه به موضوع شارژ و باتری اشاره شده است. گوشی‌های قدیمی که تنها کاربردشان زنگ و پیامک بود تا روزها نیازی به شارژ شدن نداشتند.

10yearschallenge

2. غالب نرم‌افزارها با وجود آپدیت‌های متعدد گهگاه به مشکل می‌خورند و هنگ می‌کنند. فوتوشاپ یکی از همین نرم‌افزارهاست که با گذشت سال‌ها همچنان ایراد دارد!10yearschallenge
3. پول دغدغه‌ی اصلی دنیای بزرگسالی است. با گذشت سال‌ها و بالا رفتن دستمزدها، افزایش مخارج زندگی باعث شده بین کیف پول‌مان در سال 2009 و 2019 تفاوتی نباشد!

10yearschallenge

 

4. با ظهور رایانه‌ها، بسیاری از ما بیشتر اوقات‌مان را پای کامپیوتر گذرانده و می‌گذرانیم و تنها تفاوت مشهود رنگی و زیبا شدن تصویر صفحه نمایش است!10yearschallenge
5. همین‌طور که عکس نشان می‌دهد تیم‌های موردعلاقه‌ی بعضی از ما از ده سال پیش تاکنون حسرت جام را به دلمان گذاشته‌اند!10yearschallenge
6. تغییر شکل و اندازه‌ی خوراکی‌ها یکی از مسائل موردعلاقه‌ی افراد است. معمولا با کوچک‌تر شدن بسته‌بندی موادغذایی که با قیمت سابق عرضه می‌شوند زیاد شوخی می‌شود. این بار شکلات تابلرون مورد توجه قرار گرفته که با شکل جدیدش شبیه شانه شده است!10yearschallenge
7. لابد زیاد از زبان والدین و پدربزرگ‌ و مادربزرگ‌ها شنیده‌اید که در گذشته صفا و صمیمیت حاکم بود و گوشی‌های هوشمند عامل جدایی شده‌اند. بفرمایید این هم سندش!10yearschallenge
8. چیزی که بیش از همه با گذشت سال نمایان می‌شود افت بدن و ناتوان شدن است. خیلی از ما با گذشت سال‌ها دردهایی را تجربه می‌کنیم که قبلا فقط از زبان والدینمان گله‌اش را شنیده بودیم!10yearschallenge

آیا شما هم در این چالش ده سال شرکت کرده‌اید؟ نظر خود را در رابطه با این چالش با ما در میان بگذارید.

منبع bbc boredpanda
مطالب پیشنهادی
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها