در طی ده سال گذشته تغییرات زیادی در صنعت فناوری رخ داد. شروع ماموریتهای جدید کاوش در مریخ، عرضه تجاری خودروهای خودران و ثبت اولین تصویر از سیاه چاله نمونهای از تحولات و دستاوردهای ده سال اخیر بوده است. و در دههی آینده نیز شاهد تغییرات باورنکردنی در عرصههای مختلف خواهیم بود.
پیشبینیها دربارهی آنچه در ده سال آینده اتفاق میافتد حاصل ترکیبی از پیشبینیهای اقتصادی و نتایج علمی برخی از کارشناسان و متخصصان برجسته دنیا و همچنین پروژههایی است که توسط مخترعان به اجرا درآمدهاند. این رویدادها به احتمال زیاد در طی ده سال آینده رخ خواهند داد. به همین منظور در این مقاله، به ذکر فهرستی از پیشبینیهایی که کارشناسان درباره ده سال آینده داشتهاند میپردازیم. با دیجی رو همراه باشید.
2020: ماشینهای ذهنخوان تولید میشود
تولید ماشینهایی که ذهن انسان را بخوانند چیزی فراتر از تصور ما و بیشتر شبیه یک رمان علمی_ تخیلی به نظر میرسد اما اگر دانشمندان طبق برنامه طرحریزی شده خود عمل کنند باید ظرف 12 ماه آینده منتظر معرفی اولین ماشینهای تلهپاتی یا ذهنخوان باشیم. در سال 2010، گروهی از دانشمندان ژاپنی از چنین طرحی پرده برداشتند و سال 2020 را زمان معرفی و عرضه این نوع ماشینها اعلام کردند. به گفتهی آنها، این ماشینها میتوانند ذهن شما را بخوانند و افکار شما را به پیامهای متنی تبدیل کنند.
از آن زمان تا کنون، دانشمندان پیشرفتهای چشمگیر و باورنکردنی در عرصه فناوری و هوش مصنوعی داشتهاند. تیمی از دانشمندان ژاپنی فناوری را توسعه دادهاند که میتواند فعالیت مغز را رمزگشایی کرده و تصویری دقیق از افکار انسان ارائه دهد. گذشته از این، دانشمندان دانشگاه کارنگی ملون هم در حال حاضر دستگاهی ساختهاند که سیگنالهای مغز را کاوش کرده و از آنها برای خواندن افکار و ذهن شما استفاده میکند. آنها ادعا می کنند که این دستگاه 87٪ مواقع افکار شما را دقیق حدس میزند.
میتوان گفت که تا رسیدن این دستگاهها به تولید انبوه و عرضهی آنها در فروشگاهها چندین سال زمان لازم است اما اگر محققانی که روی این فناوری کار میکنند مرحله اول کار خود را تا سال آینده به اتمام برسانند در آینده نزدیک شاهد پیشرفتهای باورنکردنی در این زمینه خواهیم بود که اختراعاتی فوقالعاده را رقم زده و زندگی ما را دگرگون میکند.
2021: تولید انبوه ماشینهای خودران آغاز میشود
اگرچه ماشینهای خودران در بازار وجود دارند اما هنوز فراگیر نشده و تنها در تعداد کمی از بازارهای جهان عرضه میشوند. این روزها داشتن یک ماشین خودران، کالای لوکسی است که میتوان گفت فقط افراد ثروتمند میتوانند به آن دست یابند اما این روند در سال 2021 تغییر خواهد کرد. چرا که شرکت چینی بایدو قصد دارد به تولید انبوه ماشینهای خودران دست بزند و خیابانهای پکن و شانگهای را مملو از این نوع ماشینها کند و اگر موفقیت چین در تولید و استفاده از اتومبیلهای برقی را یک نشانه در نظر بگیریم میتوان حدس زد که رونق و استفاده از این نوع ماشینهای خودران در شرق نسبت به غرب شتاب بیشتری خواهد گرفت.
چین خرید ماشینهای برقی را تقریبا به یک ضرورت تبدیل کرده است. در بزرگترین شهرهای چین، افرادی که خودروی بنزینی بخرند باید حدود 14000 دلار برای دریافت پلاک خودرو بپردازند و همه اینها شهروندان چینی را وادار به خرید خودروی برقی میکند. این اتفاق باعث شده که در حال حاضر حدود 60 درصد از فروش جهانی اتومبیل برقی در اختیار چین باشد. اگر بایدو بتواند توجه و حمایت دولت چین را جلب کند احتمالا استقبال گستردهای از عرضه خودروهای خودران میشود و در نتیجه، اولین قدمها به سوی شهرهای بدون راننده در سال 2021 برداشته خواهد شد.
2022: اولین هواپیماهای مجهز به انرژی خورشیدی عرضه خواهند شد
در سال 2022، شرکت هواپیمایی Eviation Aircraft قصد دارد اولین هواپیمای تجاری تمام برقی جهان را عرضه کند. این یک ایده علمی _تخیلی نیست. این شرکت قبلاً از هواپیمای برقی خود رونمایی کرده و یک تیم از خلبانان در حال حاضر یک هواپیمای برقی را در جهان به گردش در آوردهاند. اما در سال 2022، هواپیماهای برقی که با پنلهای خورشیدی شارژ می شوند گزینه اصلی برای پرواز خواهند بود.
نروژ پیش از این قول داده بود كه تا سال 2023 از این هواپیماهای برقی استفاده كند و قصد دارد تا سال 2025 اولین فرودگاه جهان که به منابع انرژی تجدیدپذیر متکی است را افتتاح کند. هواپیماهای آینده حتی ممکن است هزینه کمتری برای شرکتها داشته باند. به گفتهی شرکت Eviation Aircraft برای یک طی سفری با مسافت 100 مایل با هواپیمای برقی به صرف فقط 8 دلار برای انرژی نیاز خواهیم داشت که در مقایسه با 400 دلار سوخت مورد نیاز یک هواپیمای گازسوز برای همان سفر بسیار ارزانتر است.
2023: رشد اقتصادی جهان کاهش مییابد
امریکا طولانیترین دوره رشد اقتصادی تاریخ را سپری میکند اما آیا این وضعیت همیشه پایدار خواهد بود. خیر. چرا که دیر یا زود، این کشور ممکن است وارد دوره رکود شود و اگر پیشبینی شورای سیاستگذاری تجارت جهانی درست باشد این کشور سخت ترین روزها را در سال 2023 تجربه میکند. آنها پیش بینی کردهاند که رشد اقتصادی این کشور کاهش یافته و حتی بعد از سال 2023 دوباره به این زودیها به اوج بازنمیگردد. با این اتفاق، بدهی روزافزون امریکا به خطری بزرگ و بزرگتر برای اقتصاد جهانی تبدیل می شود و کشورهایی در بازارهای نوظهور پیدا میشوند که از عهدهی پرداخت بدهیهای خود برنمیآیند. این رکود، نه تنها به کاهش رشد جهانی منجر خواهد شد بلکه باعث تغییراتی در روند بازار میشود. بر این اساس پیشبینی میشود که برخی کشورهای آسیای شرقی مانند هند، ویتنام، فیلیپین و حتی چین از این فرصت و کاهش رشد اقتصادی امریکا استفاده کرده و از جنگ تجاری جان سالم به در ببرند.
2024: اولین ماموریت انسان به مریخ انجام میشود
در سال 2024 اولین سفر انسان به سیاره مریخ صورت میگیرد. در همین سال، قرار است برنامهی سفر به مریخ ایلان ماسک انجام شده و شرکت هواپیمایی اسپیس ایکس ایلان ماسک اولین موشکهای خود را به مریخ بفرستد و حتی اگر برنامه ایلان ماسک با موفقیت همراه نباشد در نهایت یک نفر به این سیاره قدم خواهد گذاشت.
در سال 2024، مدارهای زمین و مریخ به شکلی قرار میگیرند که میتوان راحتترین سفر بین سیارهای را تجربه کرد؛ بنابراین میتوان با اطمینان گفت هرکسی که فکر سفر به مریخ را در سر دارد، از این فرصت استفاده خواهد کرد. انتظار میرود که اولین سفر به مریخ به دست یک شرکت خصوصی انجام شود. در حال حاضر، بزرگترین مأموریتی که ناسا برای سال 2024 تدارک دیده سفر انسان به ماه است. این بدان معنی است که میتوان انتظار داشت شرکتهای خصوصی در قدم گذاشتن به سیاره سوم (سیارهای غیر از زمین و ماه)، نهادهای دولتی را پشت سر گذاشته و شکست دهند.
2025: دانشمندان قابلیت بازسازی مغز را خواهند داشت
در سال 2013، دولت ایالات متحده از طرح BRAIN پرده برداشت: طرحی برای اسکن و تحلیل فعالیتهای درون مغز انسان تا سال 2025. وقتی این پروژه به سال پایانی خود برسد دانشمندان فعالیتی به جز تحلیل هم انجام میدهند. آنها از هر آنچه در مورد ذهن انسان آموخته اند استفاده میکنند تا نتایج نهایی را آزمایش کنند.
این تحقیق به دانشمندان امکان اسکن مغز انسان و شناسایی علل مشکلات سلامت روانی مانند اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) و افسردگی کمک کند و اگر شرایط خوب پیش رود – حتی به متخصصان علوم اعصاب کمک میکند این مشکلات و بیماریها را برطرف کنند. به جای صحبت کردن با یک درمانگر یا مصرف دارو دانشندان با داشتن دانش و شناختی کافی از علوم عصبی ورای سلامت روان میتوانند مغز شما را دوباره احیا کرده و افسردگی افراد را برطرف کنند. گرچه این پیش بینی بسیار خوش بینانه است اما دانشمندان انتظار دارند با اسکن مغز انسان تا سال 2025 بتوانند سطح PTSD و اعتیاد را بسنجند.
2026: پزشکان روند پیری قلب انسان را به تاخیر میاندازند
بیماری های قلبی _عروقی هنوز هم علت اصلی مرگ و میر در ایالات متحده و در جهان به شمار میآیند. این بیماری بیش از هر چیزی دیگر بر طول عمر ما اثر میگذارد. هر چقدر هم که مواظب سلامتی خود باشیم نمیتوانیم از روند پیر شدن قلب خود فرار کنیم یا دست کم تا سال 2026 قادر به انجام این کار نخواهیم بود.
موسسه سلولهای بنیادی هاروارد پیشبینی میکند که تا سال 2026، پژوهشهای بالینی خود برای جلوگیری از روند پیری قلب انسان را به نتیجه برسانند. آنها پروتئینی کشف کردهاند که با تزریق روی موشهای پیر میتواند ضخیم شدن دیوارههای قلب آنها را کاهش دهد. این موسسه قصد دارد به زودی این آزمایش را روی انسان انجام دهد و این آزمایشات بالینی تا سال 2026 به پایان میرسد. اگر آزمایشات با موفقیت انجام شود یکی از بزرگترین موانع جاودانگی انسان از سر راه برداشته میشود.
آیندهنگری به نام ری کورزویل نیز مدتها قبل پیشبینی کرد که تا سال 2029 پیشرفت های فناوری پزشکی باعث میشود هر ساله، یک سال بر امید به زندگی ما اضافه شود. اگر تحقیق بالا به نتیجه برسد شاید پیشبینی او هم درست از آب درآید.
2027: کشورهای در حال توسعه بر اقتصاد امریکا غلبه میکنند
در حال حاضر جهان تغییر و تحولاتی باورنکردنی را تجربه میکند. برخی کشورهای در حال توسعه با چنان سرعتی رشد میکنند که به نظر میرسد روزی شاهد تغییر عمده ای در توازن جهانی قدرت خواهیم بود.
به گفته گلدمن ساکس، این اتفاق اجتنابناپذیر بوده و بین سالهای 2026 تا 2027 اتفاق می افتد. آنها پیشبینی میکنند که تا سال 2026 چین به عنوان بزرگترین اقتصاد جهان بر ایالات متحده غلبه کند. اما تغییر قدرت با چین متوقف نخواهد شد. بازارهای مهم دیگر در حال ظهور با آنها همراه هستند.
آنها معتقدند که تا سال 2027، کشورهای BRIC یعنی برزیل، روسیه، هند و چین، جمعا تولید ناخالص داخلی بالاتری نسبت به کشورهای جی 7 – کانادا، فرانسه، آلمان، ایتالیا، ژاپن، انگلیس و ایالات متحده خواهند داشت. برای اولین بار از زمان دوران مصر به بعد خواهیم دید که توازن قدرت جهانی از نیمکره غربی به سمت نیمکره شرقی تغییر جهت میدهد_ تغییری که میتواند سرنوشت کل نژاد بشر را تحت تأثیر قرار دهد.
2028: دانشمندان به احیای گونههای منقرض شده دست میزنند
پارک ژوراسیک برای همیشه فیلمی علمی-تخیلی باقی نمیماند. دانشمندان بر این باورند که تا سال 2028 میتوانند گونههای منقرضشده را احیا کنند. شاید حتی چندین سال دیگر هم باید صبر کرد تا بتوان دوباره نسل دایناسورهای غول پیکر و تایرانوسور رکس را احیا کرد اما پیشرفتها در زمینه کلونینگ و مهندسی ژنتیک میتواند به بازگرداندن نسل حیواناتی مانند دودو که اخیراً در معرض انقراض قرار گرفته اند کمک کند. دانشمندان در حال حاضر روی چندین روش مختلف برای جلوگیری از انقراض کار می کنند.
برخی در تلاشاند تا از ماده ژنتیکی حیوانات در حال انقراض برای همسانسازی یا کلون استفاده کنند در حالی که برخی دیگر با استفاده از تکثیر انتخابی یا ترفندهای ژنتیکی سعی دارند تا از نزدیکترین نسل و خانوادههای زنده آنها این موجودات را تکثیر کنند. در ابتدا، شاید فقط چند تاگ دودو و ببر تاسمانی را در باغ وحش ببینیم اما در آینده، این فناوری میتواند به موفقیتهای بسیار باورنکردنی منجر شده و دری به روی تولد دوباره موجودات ماقبل تاریخ و احتمالاً حتی نئاندرتالها و انسانهای اولیه باز کند.
2029: جمعیت جهانی به نقطه بحرانی میرسد
طبق پیشبینیها، جمعیت جهان تا پایان سال 2029 به 8.5 میلیارد نفر میرسد و هنگامی که چنین اتفاقی بیفتد جهان با مشکلات جدید و بزرگی مواجه خواهد شد. برخی دانشمندان معتقدند پایان دهه 20 میلادی به تغییراتی جدید در اولویتهای انسان منجر خواهد شد. در آن زمان، ما به 50 درصد غذا و انرژی بیشتر از آنچه امروز مصرف میکنیم و 30 درصد آب شیرین بیشار نیاز داریم. در نتیجه، وقتی منابع ضروری ما کمیاب شود بشریت با بحران روبرو میشود. نبود غذا و آب به مشکل اصلی تبدیل خواهد شد و در سال 2029، بشریت تازه به درک این مسئله خواهد رسید که چقدر این مشکل حاد است.
جان بدینگتون ، مشاور علمی بریتانیا پیشبینی میکند:
“نابودی کامل نسل بشر رخ نمیدهد اما اگر برای حل مشکلات آینده تدبیری نیندیشیم وضع زندگی انسانها در آینده نگرانکننده خواهد بود
اگر به فکر حل مشکلات نباشیم دهه پیش رو میتواند به دوره جدید درگیریهای جهانی منجر شود زیرا ملتها بر سر زمینهای زراعی و آب به جنگ و درگیری میپردازند. به هر روی اگر از الان برای حل مضلات و کمبودهای آینده چارهای پیدا نکنیم سالهای 2030 تا 2039 سرآغاز یک دوره جنگ خواهد بود.