دستگاهی که به مناسبت دهمین سال تولید آیفون به نام آیفون 10 «iPhone X» وارد بازار شده با هر مدل دیگری از این سری گوشیها متفاوت است!
با اینحال عرضه آیفون ده یا همان آیفون ایکس نقطه شروعی برای آیفونهای بعدی خواهد بود. احتمالا از سال آینده تا مدت نامعلومی دستگاههای اپل با طراحی مشابهی با این دستگاه وارد بازار خواهند شد، به همین دلیل حتی اگر قصد خرید آیفون 10 را ندارید نیز پیشنهاد میکنیم تا این مطلب را مطالعه کنید. پس بدون معطلی به بررسی آیفون 10 اپل «iPhone X» می پردازیم. در ادامه با دیجی رو همراه باشید.
بزرگترین تغییر طراحی آیفون تاکنون
احتمالا هدف اصلی در طراحی آیفون 10 این بوده که صفحه آیفون 8 پلاس را در بدنهای به اندازه آیفون 8 تعبیه کنند، سپس اسکنر اثرانگشت تاچ آیدی را حذف کرده و به جای آن از اسکنر تشخیص چهره فیس آیدی استفاده کنند. در حقیقت آیفون 10 اپل «iPhone X» چیزی بیش از این نیست.
به جز دکمه فیزیکی هوم و تاچ آیدی، سایر ویژگیها و مشخصات آیفون 8 پلاس مثل پردازنده قدرتمند شش هستهای A11 بیونیک و مقاومت در برابر آب و حتی نبودن جک هدفون دقیقا مشابه با آیفون 10 است. دوربین دوگانه که عملکرد آن کمی بهتر از آیفون 8 پلاس بوده و پنل شیشهای پشت گوشی که از شارژ بدون سیم نیز پشتیبانی میکند در این دو گوشی یکسان است. این پنل شیشهای در برابر ضربات به آسانی میشکند، به همین دلیل پیشنهاد میکنیم تا همیشه از قابهای محافظ استفاده کنید و اگر در خارج از ایران هستید، یا با پرداخت هزینهای بیشتر از خدمات بیمهای اپل Care Plus استفاده کنید زیرا قیمت بدنه و صفحه نمایش این دستگاهها بسیار بالا است.
البته همانطور که انتظار میرفت قیمت آیفون ایکس بسیار بالاست. مدل 64 گیگاباتی این آیفون 999 دلار و مدل 256 گیگابایتی آن 1149 دلار قیمت دارند و در ایران نیز با قیمتی بیش از 5 میلیون تومان به فروش میرسند!
آیفون ایکس طراحی و کارکرد متفاوتی با آیفونهای پیشین دارد. پیش از ایکس، طراحی آیفون برای سالها تغییر چندانی نکرده بود. در تمامی مدلها از یک دکمه فیزیکی هوم در پایین بدنه استفاده شده بود و بالا و پایین صفحه نمایش با دو قاب تقریبا بزرگ احاطه شده بود. سیستم عامل iOS طی این سالها تغییرات خوبی کرده بود اما حذف دکمه هوم باعث شده تا کارکرد این سیستم عامل نیز در آیفون 10 متفاوت باشد.
با اینکه صفحه نمایش 5.8 اینچی این گوشی از صفحه 4.7 اینچی آیفون 8 بزرگتر است، اما این به این معنی نیست که صفحه آیفون 10 از صفحه 5.5 اینچی آیفون 8 پلاس بزرگتر باشد، زیرا شکل و شمایل کاملا متفاوتی با این گوشی دارد. آیفون 8 و 8 پلاس همانند تلویزیونهای خانگی نسبت صفحه 16:9 دارند، این درحالیست که صفحه آیفون 10 با نسبت صفحه 19:9 ارائه میشود که باعث شده تا این صفحه بلندتر و باریکتر از صفحات آیفون 8، آیفون 7، آیفون 6 اس و 6 باشد.
در نهایت 8 پلاس برای کار کردن با پروندههای متنی بزرگ بهتر بوده و اپلیکیشنهای فراوان iOS عملکرد بهتری در صفحه نمایش بزرگتر آن دارند. البته به نظر میرسد که اپل فهمیده که گوشیهای سری پلاس ابعاد بزرگی دارند و به همین دلیل تصمیم گرفته تا طراحی خود را به کلی عوض کرده و از صفحه نمایشهای بزرگتر در بدنههای کوچکتر استفاده کند.
نگاهی نزدیک به صفحه نمایش آیفون 10 اپل «iPhone X»
زائدهی اضافی معروفی که در بالای صفحه نمایش وجود دارد و دوربین سلفی و سنسورهای جلو روی آن تعبیه شدهاند تاثیر زیادی در اکثر ویدئوها و اپلیکیشنها ندارد. در اپلیکیشنهایی که به این نقطه از صفحه نیاز دارند دو مستطیل سیاه بالا و پایین صفحه را میپوشانند و تصویر نمایش داده شده در مجموع کوچکتر میشود.
تراکم پیکسلی صفحه نمایش سوپر رتینای این گوشی 458ppi است که نسبت به آیفون 8 پلاس با 401ppi و آیفون 8 با 326ppi تصاویر روشنتری را به کاربران ارائه میدهد. این اولین بار است که اپل از یک صفحه OLED در آیفونها استفاده کرده، رنگهای سیاه صفحه دقت بالایی دارند و رنگها از کیفیت خوبی برخوردار هستند. روشنایی صفحه نمایش آیفون 10 از سامسونگ گلکسی نوت 8 و پیکسل 2 ایکس ال بهتر به نظر میرسد.
در مجموع صفحه نمایش آیفون ایکس کیفیت خوبی داشته و تجربه جالبی را در اختیار کاربران قرار میدهد، اما تفاوت چندانی با آیفون 8 پلاس ندارد. البته این شباهت بیشتر به دلیل خوب بودن صفحه نمایش آیفون 8 پلاس است!
تشخیص چهره (Face ID) و دوربین جلو با سنسور تشخیص عمق
به تکه اضافی در بالای صفحه برگردیم. در این قسمت به جز یک میکروفون (برای سنسور تشخیص نویز)، اسپیکر و سنسور تشخیص نور که تقریبا در همه گوشیها وجود دارد، یک دوربین مادون قرمز، یک منبع تابش مادون قرمز، یک دات پروژکتور و همچنین دوربین 7 مگاپیکسلی تعبیه شده. اپل به این مجموعه نام سیستم دوربین عمق واقعی یا TrueDepth Camera را اطلاق میکند.
مهمترین قابلیت جدید آیفون 10 یعنی تشخیص چهره از همین سیستم عمق واقعی استفاده میکند. این سیستم عملکردی مشابه کینکت دارد، در حقیقت اپل برای اجرای این پروژه کمپانیای که در سال 2013 کینکت را برای مایکروسافت طراحی کرده بود، خریده است. کاربران با استفاده از این سیستم میتوانند قفل صفحه را باز کرده و به جای پسورد و یا حتی در هنگام پرداخت اینترنتی از آن استفاده کنند. این سیستم به طور کلی جایگزین سنسور اثرانگشت اپل و تاچ آیدی شده است. باز کردن قفل گوشی با چهره در ابتدای کار با آیفون جدید کمی عجیب و نامتعارف است اما پس از مدتی کار با دستگاه و مشاهده پر شدن خودکار نام کاربری و رمز عبور در اپلیکیشنها و صفحات اینترنتی احتمالا از این سیستم استقبال خواهید کرد.
یکی از مهمترین نگرانیهایی که در مورد آیفون 10 وجود داشت مربوط به فیس آیدی و سیستم تشخیص چهره بود، اما باید اعتراف کنیم که این سیستم بدون هیچ مشکلی وظایف خود را انجام میدهد. فیس آیدی قادر است تا چهره صاحبش را با ریش و بدون ریش، با عینک و بدون عینک، با عینک آفتابی و بدون عینک آفتابی و حتی در تاریکی مطلق (با استفاده از دوربین مادون قرمز) تشخیص دهد. باز کردن قفل گوشی با استفاده از عکس و یا چهره شخص دیگری امکان پذیر نیست.
با اینحال در برخی موارد نیز فیس آیدی دچار اشتباهاتی میشد. البته اکثر این اشتباهات زمانی رخ میداد که در چهره تغییرات خیلی زیادی ایجاد شده بود، مثلا زمانی که کلاه بسیار بزرگی روی سر قرار میگرفت یا شال گردن نصف صورت را میپوشاند. هر زمانی که این سیستم چهره را تشخیص ندهد میتوان از رمز شش رقمی عددی استفاده کرد.
فیس آیدی تنها در زاویه خاصی کار میکند، دستگاه باید از روی میز بلند شود و به سمت چهره شما متمایل باشد. به صورت پیش فرض حتما باید برای باز کردن قفل به گوشی نگاه کنید.
انیموجی نیز قابلیت جالب و جذابی است. دوربین جلو قادر است تا حرکات صورت شما را تشخیص داده و به شخصیتهای کارتونی مثل روباه، میمون، آدم فضایی، مرغ و چند کاراکتر دیگر تبدیل کرده و در ویدئوهای ده ثانیهای ارسال کند. البته این قابلیت چیز چندان متفاوتی با چیزی که در حال حاضر در اسنپ چت وجود دارد نیست.
اضافه شدن قابلیتهایی مثل انیموجی یا سنسورهای تشخیص عمق میتوانند در تکنولوژیهای واقعیت افزوده به کار گرفته شوند و در ادامه به وسایل جدیدی برای ارتباط برقرار کردن با گوشی و کنترل اپلیکیشنها تبدیل شوند. پیش از این مایکروسافت از این تکنولوژیها در ویندوز هلو استفاده کرده بود اما اپل با عرضه آن در آیفون 10 این قابلیتها را در دستان تعداد بسیار زیادی از کاربران سراسر دنیا قرار داده است. اما آیا مک بوکها، آیپدها و ساعتهای اپل نیز با سنسورهای عمق واقعی عرضه خواهند شد؟ باید منتظر باشیم تا در آیندهای نزدیک جواب این سوال را پیدا کنیم.
دوربینی بهتر از گوشیهای پلاس در دستگاهی با ابعاد خوش دست
قابلیت دیگری که در بین آیفونها تنها در گوشی آیفون 10 وجود دارد امکان عکاسی پرتره در حالت سلفی است. همانطور که احتمالا میدانید در این عکسها سوژه عکاسی وضوح بالایی داشته و تصویر پس زمینه محو میشود. در این بررسی هر زمانی که با دوربین سلفی به عکاسی پرتره پرداخته شد نتیجه نهایی عکس خوب و قابل قبولی بود. البته در هنگام عکاسی با این سیستم باید به خاطر داشته باشید که سوژه شما باید حتما در فاصله کمی از دوربین قرار داشته باشد زیرا سیستم عمق واقعی تنها تا فاصله کمی از دستگاه را پوشش میدهد.
همچنین در هنگام سلفی پرتره گرفتن باید توجه داشته باشید که پس زمینه نیز نباید در فاصله دوری قرار داشته باشد، زیرا در این حالت پس زمینه به درستی محو نخواهد شد. البته میتوانید عکسهای سلفی خود را در حالت عادی و بدون محو کردن پس زمینه بدون هیچ مشکلی و با کیفیت مناسب ثبت کنید.
حالت نوردهی پرتره نیز به عکاسی پرتره در دوربین جلو اضافه شده که با استفاده از آن میتوانید نوردهیهای مختلف را روی عکس خود امتحان کنید. این ویژگی در حال حاضر به عنوان نسخه آزمایشی عرضه شده و در اکثر موارد کیفیتی پایینتر از دوربین عقب آیفون 8 دارد.
حالا به دوربین عقب میپردازیم. بهترین دلیل برای خرید آیفون 10 میتواند دوربین و ابعاد دستگاه باشد. آیفون 8 فاقد دوربین دوگانه بوده و آیفون 8 پلاس ابعاد بزرگی دارد، به همین دلیل خرید آیفون 10 میتواند انتخاب کاملا درستی باشد.
دوربین دوگانه آیفون 10 حتی از دوربین آیفون 8 پلاس نیز بهتر است زیرا در این مدل هر دو دوربین دارای لرزشگیر اپتیکال تصویر هستند اما در 8 پلاس تنها یکی از دوربینها دارای این لرزشگیر است، به همین دلیل کیفیت عکسهای این دو گوشی در برخی موارد متفاوت است.
عملکرد قدرتمند، مشابه با آیفون 8 و 8 پلاس
در آیفون 10 همانند آیفون 8 و 8 پلاس از پردازنده 2017 جدید شش هستهای A11 بیونیک استفاده شده. این گوشی همانند 8 پلاس دارای سه گیگابایت رم بوده و مثل سایر گوشیهای امسال اپل سرعت بالایی دارد. نمراتی که در زیر میبینید میانگین سه مرتبه تست هر گوشی با نرم افزارهای زیر بوده.
آیفون 8 | آیفون 8 پلاس | آیفون 10 | بنچمارک |
4196 | 4259 | 4232 | گیک بنچ 4 تک هسته |
10325 | 10394 | 10329 | گیک بنچ چند هستهای |
61998 | 63229 | 63446 | 3DMark Ice Storm Unlimited |
این امتیازات به این معنی است که میتوانید با پرداخت هزینه کمتر، دستگاهی با قدرت مشابه با آیفون 10 خریداری کنید. در حقیقت میتوان گفت که مهمترین تفاوت این گوشیها طراحی آیفون 10 است.
عمر باتری؛ مشکل همیشگی آیفونها
باتری آیفون ایکس عملکرد ناامید کنندهای دارد. در استفاده روزمره باید گوشی را حتما یکبار در طی روز شارژ کنید تا به مشکل برنخورید. اپل ادعا کرده که باتری این دستگاه تا دو ساعت بیشتر از آیفون 8 پلاس کارایی دارد. در بررسیهایی که از این گوشی روی حالت آفلاین و پخش پشت سر هم یک ویدئوی یکسان انجام گرفت، یکبار نتیجه 14 و بار دیگر نتیجه 12 ساعت حاصل شد. بررسی باتری گوشی به تستهای بیشتری نیاز دارد اما به نظر میرسد که عملکردی مشابه با آیفون 8 و 8 پلاس داشته باشد.
در استفاده روزمره باتری گوشی عملکرد قابل قبولی دارد و میتوان با مدیریت انرژی یک روز کامل از آن استفاده کرد، اما باید حدود غروب حواستان به درصد باتری باشد زیرا احتمال دارد که تا قبل از شب به پایان برسد. این نکته را نیز به خاطر داشته باشید که آیفونها فاقد شارژ سریع هستند، شارژ گوشی از 20 درصد تا 75 درصد با شارژر 5 واتی که بصورت پیش فرض با دستگاه ارائه میشود به حدود 90 دقیقه زمان نیاز دارد.
استفاده مداوم از سیستم عمق واقعی باعث گرم شدن گوشی میشود، به نظر میرسد که استفاده فراوان از این سیستم در کاهش عمر باتری تاثیر زیادی داشته باشد.
اگر به تغییر علاقه دارید همین آیفون را انتخاب کنید
سالهای گذشته همیشه یک گوشی جدید توسط اپل ارائه میشد و هرکسی که قصد خرید آیفون جدیدی را داشت باید همان مدل را خریداری میکرد. اما امسال اوضاع تغییر کرده و سه مدل جدید 2017 برای خرید وجود دارد.
این گوشی جدید طراحی خاص و متفاوتی دارد اما برخی از ویژگیهای گوشیهای قدیم اپل مثل تاچ آیدی که کاربران گوشیهای اپل به آن عادت داشتند را حذف کرده است. همچنین برخی از کارهای روزمره مثل باز کردن قفل گوشی و دسترسی به تنظیمات سریع سخت تر شدهاند. از تکنولوژیهای خاصی مثل عمق واقعی که به این گوشی اضافه شده نمیتوان به آسانی گذشت اما پیش از خرید آن باید مطمئن باشید که برای این تغییرات آماده هستید. برخی اعتقاد دارند که حتی هنوز هم iOS و آیفون برای ارائه این تغییرات آماده نبودهاند.
شاید برخی از کاربران آیفون 10 را دستگاه خوبی بدانند اما احتمالا افرادی نیز وجود دارند که ترجیح میدهند تا کمی صبر کرده و مدلهای بعدی آیفون که طراحی و تکنولوژیهای پخته تری دارد را خریداری کنند. تا آن زمان خرید آیفون 8 و 8 پلاس با قیمت کمتر شاید انتخاب خیلی از کاربران باشد. در نهایت به نظر میرسد که برخی از تغییراتی که در آیفون 10 به وجود آمده هنوز هم به کار و فکر بیشتری نیاز دارد، به همین دلیل خرید آیفون 8 و 8 پلاس به هیچ عنوان کار غیر عاقلانهای نیست.
نقاط قوت:
- دستگاهی خوش دست با صفحه نمایش بزرگ و با کیفیت OLED
- عملکرد بهتر دوربین تله فوتو نسبت به 8 پلاس در نور کم
- دوربین سلفی با قابلیت عکاسی پرتره
- عملکرد قابل قبول تشخیص چهره
نقاط ضعف:
- رابط کاربری جدید و حذف دکمه هوم به کمی زمان برای عادت کردن نیاز دارند
- دسترسی به برخی عملکردهای اصلی مثل مرکز تنظیمات سخت شده
- اکثر اپلیکیشن ها از نوع صفحه این گوشی و زائده بالای صفحه پشتیبانی نمیکنند
- قیمت دستگاه بسیار بالاست