یکی از صنایع موفق چینیها که در چند سال گذشته توانسته به شکل بسیار قابل ملاحظهای رشد داشته باشد، صنعت تولید گوشیهای هوشمند است. در حال حاضر، بخش عمدهای از بازار گوشیهای هوشمند جهان در اختیار چینیها است و شرکتهای این کشور از آن ماهیت کپیکاری و ساخت محصولات تقلبی فاصله زیادی گرفتهاند. شرکتهایی مانند هواوی، شیائومی، وان پلاس، ردمی، میزو و … امروزه نامهایی شناخته شده برای کاربران گوشی هستند و محصولاتشان توان رقابت با پرچمدارهای بزرگ بازار مانند سری آیفون و گلکسی را دارند.
هواوی در طی یک دهه گذشته با پیشرفتی چشمگیر توانسته خود را به جمع برترین تولید کنندگان گوشی رسانده و حتی به تازگی با پشت سر گذاشتن اپل، به دومین تولید کننده بزرگ گوشی در جهان تبدیل شود. مدیران این شرکت در چشم اندازهای خود، صحبت از رسیدن به رتبه اول تا سال 2020 داشتند و عملکرد چند ماه اخیر آنها هم نشان میدهد که فاصله چندانی با این موفقیت بزرگ ندارند. اما ظاهراً روزهای خوش هواوی به پایان رسیده و مشکلاتی که در طی ماههای اخیر برای این شرکت پیش آمده، مانع بزرگی بر سر آمال و آرزوهای مدیران آن خواهد بود.
اگر پیگیر اخبار باشید حتماً در جریان جنگ تجاری بین آمریکا و چین هستید. اقتصاد این دو کشور همواره رقیبی جدی برای یکدیگر بودهاند، اما با روی کار آمدن دونالد ترامپ و به خصوص در یکی دو سال گذشته این رقابت بسیار پررنگتر از همیشه شده تا جایی که شکل جنگ به خود گرفته است! جنگی که دیگر کاملاً علنی شده و هر روز شاهد شاخ و شانه کشیدن مقامات دو کشور در قالب وضع تعرفههای وارداتی و اقداماتی از این دست، هستیم.
در چنین شرایطی به راحتی میشد پیش بینی کرد که تبعات جنگ تجاری بین دو کشور چین و آمریکا، گریبان تولید کنندگان گوشی را هم بگیرد. اولین قربانی در این جریان، شرکت ZTE بود که با توجه به واردات اکثر قطعات مورد نیاز خود از آمریکا، وقتی از سوی این کشور تحریم شد تا مرز ورشکستگی پیش رفت و در نهایت با پذیرش برخی شروط توانست به فعالیتهای خود ادامه دهد؛ هر چند که دیگر هیچگاه نتوانست به شرایط قبل از تحریم خود باز گردد.
پس از ZTE این بار نوبت هواوی، بزرگترین تولید کننده چینی گوشی است تا هدف حملات اقتصادی آمریکا قرار بگیرد. در ابتدا موضوع از تجهیزات شبکه هواوی و هشدارهای امنیتی در مورد بهکارگیری آنها آغاز شد، اما کم کم دامنه حملات گستردهتر شد تا جایی که دونالد ترامپ رسماً دستور ممنوعیت همکاری با این شرکت را صادر و نام آن را در لیست سیاه اداره صنایع و امنیت آمریکا (BIS) قرار داد. با صدور چنین دستوری، تمامی شرکتهای آمریکایی موظف شدند تا همکاریهای تجاری خود با هواوی را قطع و یا تعلیق کنند. شرکتهایی مانند کوالکام (بزرگترین تولید کننده پردازنده گوشی در جهان)، برودکام (یکی از تأمین کنندگان اصلی چیپهای وای-فای و دیگر اتصالات گوشیهای هوشمند) و اینتل (بزرگترین تولید کننده CPU در جهان) از جمله شرکتهایی بودند که قطع همکاری خود با هواوی را رسماً اعلام کردند.
اما شاید قطع همکاری هیچ کدام از این شرکتها به اندازه گوگل نتوانست اوضاع هواوی را در بازار متزلزل کند. گوگل که توسعه دهنده سیستم عامل اندروید و یکی از غولهای نرم افزاری جهان است، بلافاصله پس از دستور رئیس جمهور ایالات متحده، خبر از قطع همکاریهای تجاری خود با هواوی داد. اتفاقی که این سؤال را در ذهن همه ایجاد کرد: پس تکلیف سیستم عامل گوشیهای هواوی چه خواهد شد؟
با اینکه سیستم عامل اندروید به صورت متن باز طراحی شده و استفاده از آن برای شرکتهای تولید کننده گوشی و سایر دستگاههای مرتبط، آزاد و بدون هزینه است. اما استفاده از خدمات و اپلیکیشنهای گوگل که بر روی این سیستم عامل نصب شده، نیاز به اخذ مجوز از این شرکت دارد. در واقع، گوگل با زیرکی هر چه تمام در طی سالیان گذشته از اندروید به عنوان بستری برای معرفی و در دسترس قرار دادن سرویسها و اپلیکیشنهای خود استفاده کرده و کاری کرده که در حال حاضر برنامههای این شرکت به جزئی جدایی ناپذیر از سیستم عامل اندروید تبدیل شدهاند. آیا استفاده از اندروید بدون داشتن برنامههایی همچون گوگل پلی، کروم، جیمیل، یوتیوب و … برایتان معنایی دارد؟!
هواوی در سالهای اخیر خط تولید پردازندههای کرین را بسیار گسترش داده و در اکثر گوشیهای خود از این تراشه پردازشی استفاده میکند. همچنین مدیران این شرکت با پیشبینیهایی که داشتهاند، اقدام به ذخیره قطعات مورد نیاز خود برای 3 سال آینده کردهاند و از همین رو قطع همکاری با شرکتی مانند کوالکام تأثیر بزرگی بر روند کاری هواوی نخواهد داشت. اما قضیه در مورد گوگل و سیستم عامل اندروید کاملاً متفاوت است. با اینکه هواوی چنین روزی را هم پیشبینی میکرد و همواره در فکر توسعه یک سیستم عامل مستقل بود، اما سیستم عامل چیزی نیست که به این راحتیها بتوان جایگزینی برای آن پیدا کرد و کاربران را نسبت به استفاده از نسخه جدید ترغیب نمود.
طراحی سیستم عامل به خودی خود هیچ چالش خاصی برای هواوی و دیگر شرکتهای چینی ندارد، اما محبوبیت اندروید چیزی است که نمیتوانند در کوتاه مدت به آن برسند. در واقع بسیاری از شرکتهایی که در حال هیچ نام و نشانی از گوشیهای آنها باقی نمانده، بیش از هر چیز به واسطه گسترش روز افزون اندروید از دور رقابت خارج شدند. به عنوان مثال، مایکروسافت با وجود هزینههای هنگفتی که در بخش تولید گوشی و تثبیت جایگاه ویندوزفون کرد، اما در نهایت مجبور شد به کلی قید سیستم عامل خود را زده و به سمت تولید اپلیکیشنهای اندرویدی برود!
در چنین شرایطی کار برای هواوی بسیار سخت شده و برون رفت از بحران برای این شرکت چینی بسیار بعید به نظر میرسد. اما تکلیف کاربران چیست؟ آیا تحریمهایی که علیه هواوی وضع شده بر تجربه کاربری دارندگان گوشیهای این برند تأثیرگذار خواهد بود؟ جواب این سؤال مسلماً مثبت است. با اینکه هواوی اعلام کرده همچنان به پشتیبانی از گوشیهای اندرویدی کنونی خود و عرضه بهروزرسانیهای امنیتی برای آنها ادامه خواهد داد، اما کاملاً مشخص است که در گوشیهای بعدی این شرکت هیچ خبری از بهروزرسانیهای سیستمی، اپهای محبوب گوگل پلی، کروم، جیمیل، یوتیوب و … نخواهد بود. حذف این سرویسها و خدمات از یک گوشی اندرویدی میتواند به عنوان مرگ آن تلقی شود و از همین رو خریداران نیز رغبت چندانی به تهیه گوشیهای جدید هواوی نخواهند داشت.
در انتها به عنوان جمعبندی مطلب باید اشاره کنیم که اگر قصد خرید گوشی هواوی را داشتید، در این شرایط اصلاً پیشنهاد چنین کاری را نمیکنیم و بهتر است حداقل تا روشن شدن تکلیف بسیاری از مسائل و موضوعات، منتظر بمانید. البته اگر در حال حاضر صاحب یکی از گوشیهای این شرکت هستید، فعلاً کاری از دستتان برنمیآید و علی الحساب باید قید بهروزرسانی گوشی خود به اندروید Q یا نسخههای بعدی این سیستم عامل را بزنید. به هر حال، زمان همه چیز را مشخص خواهد کرد و باید منتظر ماند و دید واکنش هواوی به سیل عظیم تحریمها چه خواهد بود و آیا میتواند راهی برای نجات خود پیدا کند یا نه.