تقریبا همه ما از پیامکهای متنی استفاده میکنیم، اما این تکنولوژی کم کم نقش خود را از دست داده و کمرنگ شده است. درحالی که پیامرسانهایی مانند iMessage اپل، پیامرسان فیسبوک و واتساپ به ما این امکان را میدهند که به پیامهای خود عکس، ویدیو و یا گیفهایی را اضافه کنیم، ما باز هم به دنبال تکنولوژی بالاتر از اینها هستیم؛ گوگل و سایر کمپانیها به دنبال راه حلی برای این مسئله هستند و امید دارند که تکنولوژی RCS بتواند به انتظار ما از یک تکنولوژی پیامرسان مدرن پاسخ دهد.
RCS چیست؟
RCS یک پروتکل آنلاین و جدید است که انجمن GSM در سال 2008 آن را به عنوان جایگزینی برای سیستم استاندارد اساماس (SMS) که از سال 1990 در دنیا رایج بوده، مطرح کرده است. انجمن GSM، انجمنی شامل سازمانهای مختلف در صنعت تلفن همراه است که شرکتهای نرمافزاری، سختافزاری، اینترنت و … را در این صنعت به طور عمده گسترش داده است. درحالی که این طرح به عنوان جانشینی برای اساماس با مخالفتهای زیادی روبرو شد، سرانجام GSM توانست در سال 2016 از این طرح، یک ایده استاندارد بسازد.
چرا RCS از اساماس بهتر است؟
با استفاده از RCS شما میتوانید از قابلیتهای چندرسانهای بیشتری نسبت به اساماس استفاده کنید. به عنوان مثال، RCS علاوه بر متنهای معمولی (ساده یا فانتزی)، فرستادن گیفها، عکسهای با کیفیت و ویدیوها را آسانتر میکند. این امر به شما این امکان را میدهد که بفهمید آیا شخصی که به آن پیام میدهید در دسترس است یا خیر، و آن شخص میتواند رسیدی مبنی بر دریافت کردن پیامتان، برای شما بفرستد. شما با استفاده از آن میتوانید پیامهای طولانیتر بفرستید و فایلهای بزرگ را ضمیمه کنید. همچنین RCS پیامهای گروهی را نسبت به اساماس بهتر کنترل میکند. به عبارت دیگر، میتواند به عنوان یک پیامرسان ساده استاندارد عمل کند، در حالی که ویژگیهای زیاد دیگری دارد.
RCS در کسب و کار نیز از اساماس جلوتر است. شرکتهای مختلف میتوانند با استفاده از آن با مشتریان خود در تعامل بیشتری باشند. مشتریان نیز میتوانند به سرعت وضعیت یک سفارش را پیگیری کرده و با نظرات خود شرکتها را همراهی کنند.
پشتیبانی از RCS توسط 55 شرکت اپراتور سیمکارت و 11 تولیدکننده سختافزار مانند سامسونگ، لنوو، الجی، مایکروسافت و گوگل تایید شده، ولی کمپانی اپل هنوز حرفی از آن به میان نیاورده است.
آیا در حال حاضر کسی از RCS استفاده میکند؟
کمپانی گوگل، یکی از حامیان اصلی RCS بوده و حتی خدمات آن را پشتیبانی میکند. اما در نهایت این اپراتورها هستند که نقش اصلی را در پیشروی این تکنولوژی در دنیا ایفا میکنند. اخیرا کمپانی ورایزن به صورت محدود شروع به گسترش برنامه اجرایی خود با RCS کرده است. در واقع، این کمپانی تنها بعضی از موبایلهای پیکسل 3 و پیکسل ایکس ال 3 را با RCS تجهیز کرده است. اما از آنجا که ورایزن از پروفایل جهانی (Universal Profile) حمایت میکند، میتواند RCS را بر روی هر گوشی دیگر خود نیز راه اندازی کند.
(اغلب اپراتورها میخواهند سرویس RCS خود را چیزی شبیه به «برنامه چت» نامگذری کنند. این امر از آنجایی که خود گوگل برنامهای تحت عنوان «چت Hangouts» دارد که محیطی برای ارتباط مشتریان است، بسیار تعجبآور به نظر میرسد.)
اپراتورهای دیگری نیز هستند که پشتیبانی از RCS را آغاز کردهاند؛ شرکت «تی-موبایل» قصد دارد گوشیهای سامسونگ گلکسی اس 7 و اس 7 اج را با اولین نسخه RCS در ماه ژوئن تجهیز کند. همچنین شرکت «اسپرینت» نیز در اوایل نوامبر، دستگاههای خود را به RCS اولیه تجهیز کرده است و اعلام کرده که در سال 2019، تمام دستگاههای آن، با RCS عرضه میشوند.
آیا RCS امنیت دارد؟
مسئلهای که متخصصان امنیت به آن اشاره میکنند این است که RCS، فاقد رمزگذاری نهایی است و امنیت آن در معرض تهدید است. رمزگذاری نهایی به این معنی است که کسی به جز فرستنده و گیرنده پیام، به آن دسترسی ندارد، از جمله سازنده برنامه و یا ارایه دهنده شبکه. اما از طرف دیگر، RCS دارای تمام پروتکلهای امنیتی استاندارد، از جمله امنیت لایه انتقال (تکنولوژی زیربنایی HTTPS) و پروتکل امنیت اینترنت (IPsec) است که از این پروتکلها در سرویسهای ویپیان استفاده میشود. در نتیجه RCS در بیشتر قسمتها از امنیت بالایی برخوردار است.
آینده RCS
در حال حاضر، تعداد کمی از اپراتورها و دستگاههای تلفن از تکنولوژی RCS پشتیبانی میکنند و این یعنی هنوز بیشتر مردم نمیتوانند از این تکنولوژی استفاده کنند. بنابراین هنوز برای قضاوت در مورد آینده RCS کمی زود است و باید منتظر رخدادهای آتی باشیم.