اپل در سال 2017: نقدی بر فعالیتهای اپل در 2016 و پیشبینی اپل در 2017

اپل همیشه جایی مخصوص در دنیای تکنولوژی داشته است: اول از همه با مدیر عامل اجرایی بلندپرواز خود «استیو جابز» که صبورانه به سمت تکنولوژیهای جدید میرفت و تکنولوژیهای محبوب پیشین را به کنار میزد و پس از آن با مدیر ارشد اجرایی سابق این کمپانی، «تیم کوک» که در تلاش است که اپل را متعهد به اهداف این شرکت نگاه دارد و بهترین محصولات را در اختیار مصرفکنندگان قرار دهد.
در سال 2016 اپل چه تجربههایی داشت؟ در این مقاله نگاهی به مهمترین اعلانهای این کمپانی در سال 2016، فروش و موارد مالی مرتبط در این سال و همچنین پیشبینی اپل در سال 2017 میپردازیم.
اپل با هستهی مرکزی آیفون و سرویسهایش
اپل در سال 2016 نیز همان «کمپانی سازندهي آیفون» است و آیفون سهمی 60 درصدی از درآمد این شرکت را بر دوش دارد، اما در حقیقت میتوانیم بگوییم که این آمار گرچه بسیار کم، اما سیر نزولی داشته است: سال قبلتر از این آیفون سهمی 63 درصدی و در بعضی از فصلها تا 69 درصد از درآمد اپل را نصیب خود میکرد.
در واقع بهتر است بگوییم که اپل در سال 2016 کمپانیای با هستهی مرکزی آیفون و سرویسهایش بوده است. دستهی «سرویسها» در حال رشدی ثابت است و در حال حاضر دومین دستهی پردرآمد از محصولات اپل به حساب میآید. در دو فصل گذشته دستهی «سرویسها» بالغ بر 14 درصد از درآمد اپل را برای این شرکت به ارمغان آورده است. جالب است که بدانید در حال حاضر اپل از سرویسهایش (فروشهای درون اپ استور و اپل موزیک) درآمد بیشتری نسبت به فروش مک یا آیپد دارد.
حال که صحبت از آیپد به میان آمد بگوییم که در سال 2016 آمار فروش آیپد به سیر نزولی خود ادامه داد. در حال حاضر اپل کمتر از 10 میلیون دستگاه آیپد را در هر فصل به فروش میرساند، آماری 50 درصد کمتر نسبت به سالهای پیشین. در همین حال قیمت متوسط هر آیپد نیز افزایش پیدا کرده است و این اتفاق نیز به دلیل وجود نسخههای گرانتر آیپد پرو به وجود آمده است.
در همین حال از آمار فروش ساعتهای هوشمند اپل اطلاعات زیادی در دسترس نیست و از آنجایی که این ساعتها در دستهبندی «دیگر» در این کمپانی جای میگیرند تنها میتوانیم بگوییم که افزایش زیادی در فروش آنها رخ نداده است.
محصولات جدید اپل در سال 2016
اگر به سالی که گذشت نگاه کنیم متوجه میشویم که اپل در سال 2016 هفت محصول جدید و نسخهای جدید از سیستم عاملش را عرضه و منتشر کرده است. در ادامه به ترتیب تاریخ به بررسی این محصولات میپردازیم.
1.گوشی Apple iPhone SE
عرضه شده در مارس
2.دستگاه 9.7 اینچی Apple iPad Pro
عرضه شده در مارس
3.سیستم عامل iOS 10
منتشر شده در ژوئن
4.گوشی Apple iPhone 7
عرضه شده در سپتامبر
5.گوشی Apple iPhone 7 Plus
عرضه شده در سپتامبر
6.ساعت هوشمند Apple Watch Series 2
عرضه شده در سپتامبر
7.Apple AirPods
عرضه شده در سپتامبر
8.Macbook Pro
عرضه شده در اکتبر
مالی
اپل هنوز هم پرسودترین کمپانی سازندهی گوشیهای هوشمند است اما در سال 2016 شاهد کاهش فروش محصولات این کمپانی بودیم. همه میدانستند که این رشد عالی فروش محصولات اپل نمیتواند تا ابد ادامه پیدا کند اما با افتی ناگهانی در فروش محصولات اپل در چین و همچنین بازارهایی با پتانسیل ناشناخته همچون هند، همه غافلگیر شدند و به این ترتیب فروش آیفونهای اپل کمی از رکوردهای قبلی فاصله گرفت. گرچه این کاهش فروش ناچیز بود اما از اشباع شدن بازار کشورهای توسعهیافته در این زمینه و مشکل شدن فروش آیفون در چنین کشورهایی خبر میدهد. این در حالی است که به صورت مداوم گوشیهای اندرویدی مناسبی با قیمت به مراتب کمتر برای کابران طبقهی متوسط جامعه به بازار میآیند.
ارزش سهام اپل در سال 2016 نیز یک سیر سعودی متوالی نبود: ارزش سهام این شرکت با تلاطمی در ابتدای سال شروع شد و در ماه آپریل کاهشی شدید یافت. ارزش هر سهم در ماه آپریل به 90 دلار رسید که منجر به بازخرید قسمت زیادی از سهام این شرکت توسط خود اپل شد و خیلی زود بعد از این اتفاق همه چیز دوباره وارد سیری صعودی و البته آرام شد. در زمستان 2016 نیز ارزش هر سهم اپل به حدود 115 دلار رسید و با رسیدن به ثبات هنوز نیز به همان قیمت باقی است.
اپل در مقابل اتحادیهی اروپا و قمار ایرلندی

اپل در 30 آگوست 2016 با صورت حساب مالیاتی 13.9 میلیارد یورویی اتحادیهی اروپا مواجه شد، صورت حسابی که کمیسیون این اتحادیه بعد از بررسی سالها فعالیت اپل در این اتحادیه صادر کرد.
در حالی که فرآیندهای قانونی و تصمیم نهایی در این مورد به احتمال زیاد سالها وقت بگیرد اما میدانیم که اپل به چه مواردی متهم شده است: اتحادیهی اروپا مدعی شده است که اپل با توافقی «نیمه قانونی» با دولت ایرلند از پرداخت مالیات شانه خالی کرده است. ایرلند در حالت معمولی درصد بسیار پایینی از مالیات را برای کمپانیهای قائل میشود، درصدی بالغ بر 12.5 درصد، نرخی که اتحادیهی اروپا بحثی بر سر آن ندارد، اما اپل حتی از این میزان نیز درصد کمتری پرداخت کرده است: در واقع اپل در بیشتر مواقع کمتر از 1 درصد مالیات برای فروش محصولات خود پرداخت کرده است.
اما چطور است که کشور کوچک ایرلند باعث شده است که اپل چنین درآمد بالایی داشته باشد، درآمدی که مالیات آن 13.9 میلیارد یوور میشود؟ جالب است که اپل تمام درآمدهای خود از اتحادیهي اروپا را از راه ایرلند هدایت میکند، و از آنجایی که چنین مالیاتی نتیجهي سالها فعالیت اپل در اتحادیهي اروپا است به چنین مبلغ هنگفتی میرسیم.
اپل نیز در مقابل از خود دفاع کرده است و میگوید که تمام کارهایش طبق قوانین ایرلند بوده است و ادعاها و درخواستهای کمیسیون اتحادیهی اروپا زیادهخواهی و اتهامهایی بیربط هستند. به احتمال زیاد در سال 2017 خبرهای بیشتری در این مورد در دنیای تکنولوژی و اقتصاد خواهیم شنید و از طرف دیگر به احتمال زیاد این قضیه وارد روابط سیاسی سرد بین اتحادیهی اروپا و ایالات متحدهی آمریکا نیز بشود.
اپل در سال 2017 و آیفون 2017: انتظارات
2017 دهمین سالگرد عرضهی آیفون به بازار خواهد بود، گوشی هوشمندی که مهمترین محصول این کمپانی است.
با محصولات «تمام صفحه نمایشی» که در سال 2016 در حال دیدن آنها هستیم طرفداران آیفون امیدوارند که اپل در سال 2017 بالاخره طراحی جدیدی برای گوشیهای هوشمند خود عرضه کند. از تابستان سال 2016 شایعههایی در مورد احتمال «تمام صفحه» بودن گوشی هوشمند بعدی اپل وارد دنیای تکنولوژی شده است، گوشی تمام صفحهای که دیگر در آن خبری از بدنهي اطراف صفحه نمایش نیست، اما ممکن است ساخت چنین گوشیای برای اپل بیش از اندازه سخت باشد.
با وجود دهها میلیون فروشی که آیفون در هر فصل نصیب خود میکند، گفته میشود که اپل در کشمکشی برای تهیهی حجم عظیمی از صفحهنمایشهای OLED است و در این راه با مشکلاتی مواجه شده است.
اما در سال 2017 چیزهایی بیشتری نسبت به آیفونی جدید از اپل خواهیم دید. محصولاتی که البته از دید اپل محرمانهاند اما ما خبرهایی از آنها داریم:
پروژههای محرمانهی اپل در سال 2017
آن طور که گفته میشود یکی از پروژههایی که اپل در حال کار کردن روی آن است شیشههای دیجیتالی است. این پروژه فعلا در مرحلهی توسعه است و اپل هنوز تصمیم نگرفته است که این تکنولوژی میتواند برای تولید محصولی برای کاربران مفید واقع شود یا نه. تا اینجای کار گفته میشود که اپل در حال کار روی عینکهای هوشمندی است که به آیفون متصل میشوند و به کاربر اجازه میدهند که تصاویر مورد نظر خود یا دیگر اطلاعات مورد نیاز را در عینک خود ببیند. این عینکها همچنین میتوانند برای «واقعیت افزوده» استفاده شوند. همهي اینها نیاز به کار زیادی دارند و اگر بخواهیم محصولی در این زمینه داشته باشیم احتمالاً سال 2018 به بازار عرضه خواهد شد.
محصول بعدی پروژهی بزرگ قدیمی اپل، «تایتان» است، پروژهای که در آن اپل قصد ساخت اتومبیل خودرانی را تا سال 2020 داشت. در سال گذشته روی این پروژه کار کمتری صورت گرفت و دلیل آن نیز اختلافاتی در زمینهي هدف این پروژه و خود این محصول بین مدیران پروژه بود: یک اتومبیل، سیستمی برای خودران کردن دیگر اتومبیلها یا چیز دیگری؟ با جدا شدن تعدادی از مدیران پروژه از تیم، اپل دوباره به استخدام نیروی جدید روی آورده است و بسیاری از مهندسانی که در حال کار روی این پروژه بودند از این کمپانی خارج شدهاند.
اما این پروژه هنوز در حال ادامه دادن به کار خود است: کهنه سرباز اپل «باب منزفیلد» از بازنشستگی خارج شده و دوباره به اپل بازگشته است و موفق شده که هدف این پروژه را متمرکز و تبدیل به «سیستم رانندگی خودران» کند. پایان زمان این پروژه اواخر 2017 است و تا آن زمان باید بتواند شدنی بودن خود را به اثبات برساند.
همچنین برنامهریزیهایی در مورد آیپدهای اپل وجود دارد که البته زیاد محرمانه نیستند: تحلیلگران میگویند که اپل در حال کار کردن روی نسخهای 10.5 اینچی از آیپد پرو است که قصد عرضهی آن در سال 2017 را دارد. این نسخه از آیپد پرو به همراه قلمی بهبود داده شده عرضه میشود که به کاربر این اجازه را میدهد که در بسیاری از اپها از جمله اپ Mail، Safari و iMessage حاشیهنویسی کند. همچنین گفته میشود که این نسخه از آیپد پرو تکنولوژیای جدید از صفحه نمایش خواهد داشت که اجازهي زوم روانتر را به کاربران میدهد.
از اپل در سال 2017 چه انتظاری دارید؟ و در مورد فعالیتهای این شرکت در سال 2016 چه فکر میکنید؟ دیدگاه خود را در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید.
AD